logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda prostownicza przy elektrozaczepie sterowanym prądem przemiennym (AC).

o_lucas_o 13 Cze 2019 11:29 3537 7
REKLAMA
  • #1 18009361
    o_lucas_o
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witajcie!

Mam pytanie o zasadność równoległego wpięcia diody prostowniczej przy elektrozaczepie sterowanym prądem przemiennym. Czy jest taka potrzeba?

O ile przy elektrozaczepie/cewce sterowanej prądem stałym, doskonale rozumiem taką potrzebę, tak przy AC nie jestem pewien. Jeśli istnieje taka potrzeba to wówczas zastosować równolegle dwie diody przeciwnie spolaryzowane?

Pozdrawiam!
    Łukasz Budzyński
  • REKLAMA
  • #2 18009379
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    o_lucas_o napisał:
    Witajcie!...Mam pytanie o zasadność równoległego wpięcia diody prostowniczej przy elektrozaczepie sterowanym prądem przemiennym. Czy jest taka potrzeba?
    Pozdrawiam!
    Łukasz Budzyński
    A skąd ten pomysł włączania równolegle diody do elektromagnesu przy zasilaniu prądem zmiennym :?: Takie podłączenie spowoduje, że na jednej połówce będzie zwarcie na diodzie co w końcu źle się skończy.
  • REKLAMA
  • #3 18009865
    o_lucas_o
    Poziom 8  
    Zutket napisał:
    A skąd ten pomysł włączania równolegle diody do elektromagnesu przy zasilaniu prądem zmiennym?

Stąd, że przy stałym należy stosować, a przy przemiennym nie wiem. Czytałem gdzieś o transilach dwukierunkowych, ale nie dokładnie wiedząc OCB z transilami pomyślałem, że może można go zastąpić dwiema diodami.

Wracając do meritum...Czy przy sterowaniu elektrozaczepu prądem przemiennym, należy stosować jakieś zabezpieczenia elementów sterujących?

Pozdrawiam!
    Łukasz Budzyński
  • REKLAMA
  • #4 18009911
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    o_lucas_o napisał:
    ... Wracając do meritum...Czy przy sterowaniu elektrozaczepu prądem przemiennym, należy stosować jakieś zabezpieczenia elementów sterujących?
    Pozdrawiam!
    Łukasz Budzyński
    Wydaje mi się, że napisałem wyraźnie (Takie podłączenie spowoduje, że na jednej połówce będzie zwarcie na diodzie co w końcu źle się skończy.) To powtórzę - NIE.
  • #5 18009958
    o_lucas_o
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź. Wyraźnie napisałeś, że podłączenie dwóch diod spowoduje zwarcie. To zrozumiałem :)

Moje ostatnie pytanie dotyczyło w ogóle zabezpieczenia. Nie mam oscyloskopu, więc nie mam możliwości dokładnego pomiaru, jednak z podpiętym woltomierzem na wyjściu transformatora / zaciskach elektrozaczepu widzę skok napięcia przy rozłączeniu przekaźnika sterującego. Przy napięciu ok. 12V skok jest do ok. 32V. Domyślam się, że jako chwilowy skok, nie jest to nic groźnego. Czy gdyby te skoki były wyższe to wówczas zastosowanie transilu bądź innego elementu zabezpieczajacego (jakiego?) miałoby sens?

Łukasz
  • #6 18010009
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1862
    A ten elektrozaczep AC jest sterowany przez co?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18010314
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3484
    o_lucas_o napisał:
    Mam pytanie o zasadność równoległego wpięcia diody prostowniczej przy elektrozaczepie sterowanym prądem przemiennym. Czy jest taka potrzeba ?
    Tak,jest taka potrzeba, ale to nie dioda prostownicza tylko zabezpieczająca dwukierunkowa(CA)
    o_lucas_o napisał:
    O ile przy elektrozaczepie/cewce sterowanej prądem stałym, doskonale rozumiem taką potrzebę, tak przy AC nie jestem pewien.
    Przepięcia występują przy zasilaniu DC jak i przy AC.
    o_lucas_o napisał:
    Jeśli istnieje taka potrzeba to wówczas zastosować równolegle dwie diody przeciwnie spolaryzowane ?
    To nic nie da.
    Musi być dioda zabezpieczająca dwukierunkowa lub warystor.
    o_lucas_o napisał:
    Domyślam się, że jako chwilowy skok, nie jest to nic groźnego.
    Może być 200-300V.
    To zakłócenia powodujące złą pracę np.zamków szyfrowych.
  • #8 18010710
    o_lucas_o
    Poziom 8  
    HD-VIDEO napisał:
    A ten elektrozaczep AC jest sterowany przez co?

Elektrozaczep jest sterowany przekaźnikiem F&F PCS-516 UNI. Przekaźnik jest sterowany stacją bramową Commax lub przyciskiem.

Cyrus2 dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zastosuję transil przy elektrozaczepie.

Pozdrawiam!
    Łukasz [/b]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania diody prostowniczej przy elektrozaczepie sterowanym prądem przemiennym (AC). Użytkownik zastanawiał się nad potrzebą równoległego wpięcia diody, podobnie jak w przypadku prądu stałego (DC). Odpowiedzi wskazały, że podłączenie diody prostowniczej w obwodzie AC może prowadzić do zwarcia, co jest niebezpieczne. Zamiast tego, zaleca się użycie diody zabezpieczającej dwukierunkowej lub warystora, aby chronić układ przed przepięciami, które mogą występować zarówno w AC, jak i DC. Użytkownik potwierdził, że elektrozaczep jest sterowany przekaźnikiem F&F PCS-516 UNI, a jako zabezpieczenie zastosuje transil.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA