logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer + monitor głównie do gier za ok. 5000 zł

Azraelooo 17 Cze 2019 01:08 432 11
REKLAMA
  • #1 18015258
    Azraelooo
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

Jako że mój stary komputer powoli się starzeje i nie nadąża za coraz to nowszymi tytułami gier postanowiłem zainwestować w nowy lepszy model. Szukałem czegoś na internecie bądź tutaj za 5000 zł ale niczego ciekawego nie znalazłem. A z racji tego, że od dawna nie śledziłem nowinek technicznych, nowych procków, kart graficznych itp. zwracam się do was o pomoc w doborze komponentów. Tak jak w temacie komputer będzie służył głównie do gier, ale jako, że hobbistycznie lubię pobawić się grafiką chciałbym, żeby w tym aspekcie także nie zawodził. Skleiłem wstępnie coś takiego - https://www.x-kom.pl/lista/tro1n0ofe . Dajcie znać co myślicie i czy takie coś wystarczy, co by można było ew. zmienić itd.

P.S. Jeśli chodzi o obudowę zależy mi na tym by była w niej możliwość montażu dysku optycznego, gdyż nadal używam płyt wszelkiego rodzaju i jest mi on potrzebny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18015344
    Azraelooo
    Poziom 8  
    Link do twojego koszyka nie działa.
  • #5 18015395
    Azraelooo
    Poziom 8  
    Odpada. Bez monitora być nie może. Potrzebuje jakiegoś do 500 zl do tego zestawu. I jeśli ewentualnie bylaby mozliwosc to chcialbym tam jeszcze system upchać.
  • REKLAMA
  • #6 18015421
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18015633
    Azraelooo
    Poziom 8  
    Ten mój zestaw został tak złożony bo oprócz wydajności chciałem, żeby też ładnie wyglądał. I zeby byla mozliwa modernizacja w przyszlosci. Narazie karta i procek mogą być troche slabsze a potem ewentualnie dokupie mocniejsze. Kolorystycznie chcialbym to utrzymać w czerwonym kolorze.
  • #8 18015641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 18016250
    Azraelooo
    Poziom 8  
    Jeśli nie zrozumiałeś tego co napisałem w pierwszym poście to powtórzę jeszcze raz. Od dawna nie śledziłem nowości na rynku komputerowym i nie mam zielonego pojęcia które najnowsze płyty mają możliwość podkręcania procka a które nie. Wziąłem taką bo posiada odpowiedni socket, wygląda solidnie jeśli chodzi o sekcję zasilania, porty itd. i pasuje kolorystycznie do motywu który chcę mieć w obudowie. A jeśli jest coś lepszego w mniej / więcej podobnej cenie i pomoże mi w przyszłości przy rozbudowie komputera o lepszy procesor i kartę graficzną to jak najbardziej jestem za. Jeśli chodzi zaś o podkręcanie chodzi to nie wiem czy chcę się w to bawić bo nigdy tego nie robiłem i boję się, że coś zepsuje. A trochę pieniędzy na tego kompa pójdzie. Myślę, że procesor bez odblokowanego mnożnika w zupełności mi wystarczy. Ale jeśli podkręcanie nie jest jakoś specjalnie trudne, to spróbuję się tego podjąć. A co do drugiej kwestii, chodziło mi o to że nie muszę od razu kupować najwydajniejszego i najdroższego procesora i karty graficznej, żeby tylko zmieściły się w budżecie kosztem innych podzespołów. Chciałbym móc komfortowo pograć już teraz, ale nie na takiej zasadzie, że muszę budżet dopiąć na ostatni guzik. Jeśli jest coś sensownego za mniejsze pieniądze to będzie ok. Nawet bardziej odpowiada mi opcja wydania troche mnie a potem ewentualnie rozbudowac o lepsze podzespoły. Mam nadzieję, że wszystko dosadnie wyjaśniłem, a jeśli nie to trudno.

P.S. Jeśli jest możliwość chciałbym też koniecznie zasilacz z modularnym okablowaniem, bo nie lubię jak mi sie kable walają po obudowie.
  • #11 18017565
    piasqnn
    Poziom 9  
    Nie wiem dokładnie kiedy, ale ceny AMD pójdą w dół. Były targi E3 niedawno na których pokazano nowe wersje. Jak pewnie wyjdą - to reszta będzie tańsza. Ja zakupiłem zestaw dwa dni temu - trochę błąd. Jeżeli Ci się nie śpieszy - to warto poczekać.
  • #12 18018155
    Azraelooo
    Poziom 8  
    Jednak chwilowo rezygnuje z zakupu tego komputera, przyszły nieplanowane wydatki i będę musiał zaczekać z tym komputerem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego komputera i monitora do gier w budżecie 5000 zł, z uwzględnieniem możliwości montażu dysku optycznego. W odpowiedziach pojawiają się różne propozycje zestawów, w tym sugestie dotyczące procesorów AMD Ryzen 7 1700 oraz Intel, a także kart graficznych RTX 2070. Dyskutanci zwracają uwagę na konieczność wyboru płyty głównej z możliwością podkręcania oraz na przyszłe obniżki cen komponentów. Użytkownik decyduje się na wstrzymanie zakupu z powodu nieplanowanych wydatków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA