logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTX 2060 z i3 8100 - bezpieczne granie bez dodatkowego chłodzenia?

darekcichy93 18 Cze 2019 22:45 849 2
REKLAMA
  • #1 18018325
    darekcichy93
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam. Mój komputer to i3 8100, 8 GB RAM i GTX 1050 ti. Chciałbym zwiększyć wydajność w grach i jak uzbieram pieniądze kupić RTX 2060, a dopiero później gdy znajdą się pieniądze to jakiś lepszy procesor. Tylko mam pytanie, czy będę mógł bezpiecznie grać z zestawem RTX 2060 i i3 8100? Na youtube widzę że w takiej sytuacji zużycie procesora wynosi 100%, a ja nie mam żadnego dodatkowego chłodzenia. Czy granie w ten sposób nie wykończy procesora?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18018370
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Witaj.
    Niezależnie od posiadanej karty graficznej chłodzenie procesora powinno być takie, aby zapewnić mu możliwość pracy pod pełnym obciążeniem. Jeśli podczas takiego obciążenia masz nieakceptowalne temperatury, to po prostu to chłodzenie wymień. Karta graficzna nie powinna tu mieć nic do rzeczy.
  • Pomocny post
    #3 18018373
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jeśli procesor jest szybszy od karty to będzie miał mniejsze zużycie bo karta ogranicza procesor ale jeśli karta jest mocniejsza od procesora to może się zdarzyć że procesor będzie pracował z pełnym obciążeniem a z kolei karta się nudzić. Takie zjawisko nazywa się potocznie wąskim gardłem gdzie jeden element ogranicza ten drugi przez co nie można wykorzystać pełnej mocy procesora czy karty graficznej. Jeśli chodzi o temperatury to nie masz się czym martwić tak samo użyciem procesora bo w gruncie rzeczy to znaczy tylko tyle że dany element jest wykorzystywany w pełni.
REKLAMA