logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps

Ichnik Techformatyk 20 Cze 2019 14:32 4971 51
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój komputer z kartą gigabitową łączy się z routerem tylko z prędkością 100 Mb/s, mimo że laptop na tym samym routerze uzyskuje 1 Gb/s?

Najbardziej prawdopodobne jest, że problem leży w samym stałym okablowaniu albo jego zarobieniu, a nie w karcie czy routerze: skoro laptop na krótkim patchcordzie negocjuje 1 Gb/s, to tor PC–gniazdko–listwa jest podejrzany [#18034169] Tester ciągłości nie wystarcza, bo pokazuje tylko przejście elektryczne, a nie parametry potrzebne do gigabita [#18021499] W praktyce winny bywa słaby lub uszkodzony kabel, załamany odcinek, zła jakość par, albo problem z gniazdem/terminacją; samo ponowne zaciskanie końcówek bez wymiany wadliwego odcinka może nic nie dać [#18024864][#18034169] Dla 1000BASE-T liczą się wszystkie 4 pary, więc to nie jest temat „krosowania” jak w starych instalacjach 100 Mb/s [#18031758] Najrozsądniej sprawdzić tor na pewnym, gotowym patchcordzie lub wymienić odcinek w listwie na sprawdzony kabel i porównać wynik negocjacji [#18034169]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 18020897
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam!

Od niedługiego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem łącza internetowego w technologii światłowodowej. No może nie do końca szczęśliwym.

Mianowicie router twierdzi, że moja Gigabitowa karta sieciowa może pracować z max. prędkością 100 Mbps i nie chce przydzielić większej prędkości (1000 Mbps).
    W przypadku laptopa i podłączenia się bezpośrednio przewodowo do routera, laptop dogadał się z routerem i pracuje z prędkością 1000 Mbps.
    Żeby była jasność - przestawiłem kartę sieciową w tryb 1.0 Gb/s Full Duplex, router ma tylko opcje automatycznej negocjacji, nie można go ustawić sztywno na 1 Gbps na wszystkich portach.
    Przetestowałem swoje okablowanie - wszystkie z 8 pinów RJ-45 działają (sprawdzałem testerem).

Karty sieciowej: zintegrowana Realtek RTL8111GR Gigabit LAN
    Routera: Huawei EG8245Q
    Okablowanie: strukturalne, skrętka miedziana 0.5mm kat.5E, prosta, nie krosowana.
    Usługodawca: Inea, światłowód symetryczny 1 Gb/s symetrycznie

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • #2 18020929
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Jak długa jest ta skrętka? Jaka prędkość jest gdy użyjesz krótkiego gotowego kabla (patchcorda)?
  • #3 18020939
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    Skrętka ma długość ok. 8-12 m, jest poprowadzona w listwach przez jeden pokój. Jeszcze nie testowałem PCta na gotowym patchcordzie, aczkolwiek laptop na krótkim gotowym patchcordzie działa w 1 Gbps.
  • #4 18020964
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Czym sprawdzałeś skrętkę, oraz czy sam zaciskałeś rj-45?
  • #5 18021021
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    sam zaciskałem, skrętkę sprawdzałem podstawowym testerem.
  • #6 18021027
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Wrzuć nam zdjęcie tych wtyczek RJ45 na forum.
  • #7 18021034
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    @Ichnik Techformatyk
    Masz najnowszy sterownik do tej karty? Twój system na pc to win10 64 bit?
    Próbowałeś tą kartę ustawiać na auto w menadżerze urządzeń?
    U mnie pomagało przy niższej prędkościach, bo na sztywno właśnie były problemy?
    Co masz włączone na zarządzaniu energią przy karcie w menadżerze?
    Masz możliwość zmiany firmware na tym Huawei EG8245Q ?

Pozdrawiam.
  • #8 18021216
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    1. Stery najnowsze.
    2. System Win 10 Home 64
    3. Tak, próbowałem na auto, brak efektu
    4. Zarządzanie energią: Oszczędzanie energii wyłączone
    5. Router/modem jest od Inei, także z automatu nie mogę dotknąć tego routera.
  • #10 18021240
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    @Ichnik Techformatyk
    Umieść dokładne foto wtyczek rj45 tak jak napisał kolega jimasek.
  • #11 18021257
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Obowiązkowo zdjęcie i to tak żeby było widać kolory przewodów. Może z Auto MDI-X jest jakiś problem przy przekrosowanym kablu.
  • #12 18021284
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    Proszę:
    Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps
    Dodam, że po drugiej stronie rzeczonych kabli jest gniazdko podtynkowe, bodajże nawet w kat. 6, a z gniazdka do komputera prowadzi gotowy patchcord.
  • #13 18021295
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Kolory od lewej powinny być
    biało-pomarańczowy
    pomarańczowy
    biało-zielony
    niebieski
    biało-niebieski
    zielony
    biało-brązowy
    brązowy
    Niby w tym zestawie kolorów też jest ok na moje oko ale czy są dobrze dociśnięte to by nie był taki pewny oraz zielone tak jakby nie były do końca dopchnięte.
    Polecam zacisnąć od nowa, czasem w tanich zaciskarkach nie dociska do końca.
  • #14 18021298
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    No, tylko jest jeden problem - tester pokazuje, że wszystko jest dobrze (wszystko od 1-8 leci w kolejności, i wychodzi że cały układ jest kablem prostym), a w takiej ordynacji mnie uczyli w szkole zaciskać, że kolory mają być od lewej od dołu wtyczki
  • #15 18021322
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Kabel wygląda na zarobiony prawidłowo, próbowałeś może odpalić łyndołsa w trybie awaryjnym z obsługą sieci?? Pobierz jakieś distro typu live i odpal kompa za pomocą tego patentu i sprawdź, czy połączenie karta router się zmieni.
  • #16 18021324
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Zgadza się że od dołu, rj-ki dobrze wchodzą do gniazda?? Sprawdziłbym na jakimś patchcordzie.
  • #17 18021371
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    Tak, wszystko wchodzi i trzyma perfekcyjnie, zabezpieczenie "klika"
  • #18 18021426
    KOCUREK1970
    Ocena: 5399
    Ichnik Techformatyk napisał:
    Skrętka ma długość ok. 8-12 m, jest poprowadzona w listwach przez jeden pokój.

Wtyczki zarobione na tym przewodzie masz pokazać.
    Bo to co pokazujesz na fotkach nie jest chyba tym przewodem w listwie bo jak 2 końcówki oddalone od siebie +/- 10m na jednej fotce?
    Przewód w listwie nie jest uszkodzony, przerwany, nadszarpnięty, przebity gdzieś wkrętem, gwoździem?

Powinny być wtyczki RJ45 zaciśnięte wedle standardu B:
    Załączniki:
    • Sieć LAN kablowa, komputer nie "chodzi" na 1 Gbps rj45 ab.png (217.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 18021428
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    Mam winowajcę. Okablowanie.
    Komp chodzi normalnie na 1 Gbps na tym samym patchcordzie co gniazdko-komputer, ale bezpośrednio do routera. To teraz pytanie - gdzie szukać winowajcy, skoro tester pokazuje poprawnie?

edit: KOCUREK BTW mam tam pociągnięte 2 przewody, żeby mieć podwójne gniazdko. z jednej strony mam po prostu końcówki, a z drugiej mam zarobione w gniazdku podtynkowym.
  • #20 18021434
    KOCUREK1970
    To teraz pytanie - gdzie szukać winowajcy, skoro tester pokazuje poprawnie?

Wtyczki, przewód.
    Jak zarobić wtyczki masz fotkę wyżej.
    Jak sprawdzić przewód nie ma w sumie znaczenia bo i tak go nie naprawisz w listwie.
  • #21 18021437
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    To jest w listwie przypodłogowej, więc możliwość jest, ale dużo babrania.
    Możesz powiedzieć, które 4 piny wykorzystuje base100?
    I jak to jest możliwe, że tester pokazuje wszystko dobrze, a komputer już ma problem?

edit: przetestowałem całe okablowanie jeszcze raz, zwierając jedno gniazdko z drugim za pomocą tego patchcordu i miałem obie części testera blisko siebie i również nie wykazało żadnych nieprawidłowości, na obu przewodach w obu gniazdach, wszystko wszędzie styka.
  • #22 18021443
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Base 100 piny 1,2,3,6. Ty musisz mieć jednak wszystkie. Tanie testery nie są do końca wyznacznikiem. Polecam na początek zaprasować w standardzie B. Poproszę o zdjęcie gniazda bo tam też może być kuku, niby proste jest krosowanie gniazda ale czasem też lubi przeszkolić.
  • #23 18021450
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    jak będę miał chwilę, to rozmontuję to gniazdko, bo puki co "przy niedzieli" to mi się nie uśmiecha takimi rzeczami teraz bawić, dam znać jutro.
    tylko mam jeszcze 2 pytania:
    1. jeśli na obu gniazdkach mi działa internet w 100 Mbps to mam pewność że w obu przewodach mam te piny (1236) kompletnie zdrowe?
    2. czy system ew. sam może wykorzystywać inne piny np 4578 do base100, czy tylko i wyłącznie wykorzystywane są piny 1236?
    3. czy mogę po prostu zrobić sobie "SLI z 2 patchcordów" i wziąć zdrowe piny 1236 z jednego i drugiego przewodu i zrobić z tego 1 wtyk?
  • #24 18021472
    ZIZOU
    Poziom 14  
    1. Wygląda że tak.
    2. Do base 100 1236
    3. Jest to możliwe i czasem zdarzało się robić takie cuda. Krótki odcinek to będzie chodzić bez większego kłopotu.
    Jednak polecam sprawdzić gniazdo.
    Myślę że temat do ogarnięcia.
    Nie ma przypadkiem jeszcze gdzieś jeszcze łączenia?
  • #25 18021499
    KOCUREK1970
    I jak to jest możliwe, że tester pokazuje wszystko dobrze, a komputer już ma problem?

Tester (o jakim myślę, że masz) pokazuje Ci tylko przejście elektryczne.
  • #26 18021512
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Oprócz testera warto popatrzeć dobrze co i jak jest spięte. Miałem przypadek że ktoś sobie według własnego uznania zarobił rj-ki ja tylko zmieniałem odcinek skrętki, resztę zarobiłem rj beczka na łączenie . Internet nie chodził, cuda na kiju 30 rj-tek zaciśniętych. 2 testerami sprawdzone a nawet poważniejszym sprzętem do certyfikowania połączenia i na moim kablu ok. Okazało się że od routera było pomieszane i to wedle uznania kolory. I przypuszczam że w twoim przypadku też coś takiego się dziej.
  • #27 18022173
    Ichnik Techformatyk
    Poziom 8  
    Czy jest to prawdopodobne, że transfer po wszystkich żyłach jest możliwy, ale jakość przewodu nie pozwala na to?
    Słyszałem o takim przypadku, że kabel niby był pod 5e, miał 8 żył, a mimo tego nie potrafił przesłać 1 Gbps, ponieważ był zbyt słabej jakości - chociaż w jaki sposób komputer/router miałby sprawdzić, jaką grubość ma skrętka lub czy jest wykonana z odpowiedniego metalu?
  • #28 18022517
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Problemem może być sam przewód, miałem takie cudo z chin (cała rolka), zwykły tani śmiecio-kabel z aluminiowym rdzeniem.
    Niestety producent oszczędzał i skręt par był za słaby, przewód do jakichś 8m działał jak trzeba, potem zaczynała się magia. Co lepiej testowałem go za pomocą fluke LRAT2000, na całym kablu pokazywał przejście, dwie pary miały długość 10m, dwie pokazywał poniżej 1m.
    Zaciśnięte było ok i przejście było, ale jak pojawiały się robocze częstotliwości wszystko głupiało.

Wymiana kabla na porządny i po problemie.

Zaciśnięcie kabla na A, nie powinno wiele robić jak przewód jest dobry, widziałem instalacje z jednej strony zarobione na A, drugiej na B i działało.
  • #29 18022617
    KOCUREK1970
    @Ichnik Techformatyk
    A jaka masz zaciskarkę do wtyków RJ45 - czołową (najlepsze, bo równomiernie zaciskają), czy nożycową (najgorsze, bo się wyrabiają i nierównomiernie zaciskają)?
  • #30 18022758
    ZIZOU
    Poziom 14  
    Najbrardziej prawdopodobne na moje oko jest złe zaciśnięcie lub zakrosowanie gniazda. Z ciekawości jeszcze zapytam jaki patchcord z gniazda, bo mało kiedy ale zdarzają się czterożyłowe (do któryś routerów były takie).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uzyskaniem prędkości 1 Gbps na komputerze podłączonym do routera Huawei EG8245Q, mimo że laptop działa z tą prędkością przy użyciu tego samego kabla. Zintegrowana karta sieciowa Realtek RTL8111GR jest ustawiona na tryb 1.0 Gb/s Full Duplex, ale router nie przydziela wyższej prędkości niż 100 Mbps. Użytkownik sprawdził okablowanie (kategoria 5E) i stwierdził, że wszystkie piny RJ-45 działają poprawnie. W dyskusji poruszono kwestie długości kabla, jakości przewodu, ewentualnych problemów z zaciskaniem wtyczek oraz autonegocjacji. Użytkownicy sugerują sprawdzenie gniazdka oraz wymianę kabla na lepszej jakości, ponieważ niskiej jakości kable mogą nie obsługiwać pełnej prędkości 1 Gbps.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA