logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic RX-ES25 – brak reakcji na przyciski, świeci tylko dioda, co sprawdzić?

Grzeszczak85 14 Wrz 2005 18:29 5080 8
REKLAMA
  • #1 1818010
    Grzeszczak85
    Poziom 11  
    Mam radiomagnetofon RX-ES25. Od pewnego czasu przestawał działać "bez powodu" lub nie reagował na przyciski (i pilota i te na panelu), a teraz wcale nie chce się włączyć (świeci się tylko dioda). Czy koś wie co się stało?? Płyta wygląda dobrze, sprawdziłem kondensatory dokoła IC801 ale nie wykazały dużego odchyłu pojemności. O sprzęt dbałem.

Dodam że do dyspozycji mam tylko miernik uniwersalny. I zwykle nie zajmuje się naprawami sprzętu (tylko w weekendy :) ). Będę wdzięczny za każdą radę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1820536
    Grzeszczak85
    Poziom 11  
    No, dobrze, ale u mnie są inne objawy. Tu dioda się świeci cały czas, na wyświetlaczu nie ma nawet zegarka. Dioda jak sie świeci to znaczy że jest w standby. Sprawdziłem też IC302 (stabilizator) z jednej jest 11.6V a z drugiej 4.99 więc jest chyba ok. Napięcia z modułu zasilacza też wydają się być ok.
  • #4 1820563
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Rozbrajający jesteś...! Każdy radiomagnetofon w naprawie musi mieć przeglądnięte gniazdo sieciowe- wkładanie kabla wcześniej czy później doprowadza do obruszania elementów; wtym modelu zwykle jest to jedyna usterka. Po prostu zajrzyj.
    Jak nie wystarczy, trzeba iść w kierunku klawiatury, procesora(może kwarc nie "chodzić") -bo zsilacz piszesz- sprawdzony.
  • REKLAMA
  • #5 1820627
    Grzeszczak85
    Poziom 11  
    Wybacz, ale jak już mówiłem nie zajmuje się zwykle naprawami. A usterka chyba rzeczywiście jest nietypowa, bo był w 2 serwisach i w jednym brakowało części, a w innym przez 5 tygodni nie mogli go zrobić. Podobno w nawale zajęć, choć mi się wydaje że też nie mogli jej dostać.
    Podejrzewam że to może być procesor. Tam są 2 kwarce jeden 32 kHz, a drugi 8 MHz. Ten 32kHz jest sprawny, 8MHz nie mam sposobu żeby sprawdzić. Miernik mam do 40 kHz. Ale wymienię go "w ciemno". Teraz czekam na dalsze sugestie.

PS. VDD procesora = 4.98 V
    (19.09.2005)
    Niestety wymiana kwarcu nic nie dała...
  • #6 1831096
    Grzeszczak85
    Poziom 11  
    Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
  • #7 1933415
    Grzeszczak85
    Poziom 11  
    Troche czasu upłyneło, radio było i jest dalej niesprawne. Dzisiaj pożyczyłem oscyloskop żeby "zobaczyć" te częstotliwości oraz reset. Jeśli chodzi o kwarce to jest ok. Natomiast RESET- czy on pownien się uaktywniać co ok. 1 ms? Jeśli tak to RESET jest ok, ale nie zmienia to faktu że nie reaguje. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Napięcie 4.9 V na pinach procesora jest. Myślę że brakuje jakiegoś napięcia na uP lub jest ale za wcześnie... Bo nie widzę innej przyczyny. Mam nadzieję że mi ktoś pomoże rozwiązać ten probem bo do kolejnego serwisu nie mam zamiaru go oddawać.
  • REKLAMA
  • #8 4377497
    przemoc0
    Poziom 11  
    Witam. Posiadam takie samo radyjko i nie trzyma mi ono pamieci? Co moze byc przyczyna?
  • #9 8646089
    Sas_AS
    Poziom 16  
    Ocena: 70
    Dla potomności.
    RX-ES25 / RX-ES22

Nie trzyma pamięci - włożyć 4 paluszki do komory baterii.

Nie ma zegarka - naprawić zasilanie stby 5V (zasilanie dwutorowe: z głównego IC302 lub z +6V z komory baterii do podtrzymania pamięci).

Nie załącza się przy ciągłej czerwonej diodzie stby lub miga na chwilę na zielono (z wyświetlaczem) - zmienić R311 1K lub R312 470K (fabrycznie za mała moc rezystorów, wstawić 0,25W).
    Ostatecznie dioda D313 kodowana 1N4148 lub tranzystor Q304 2SC3199 (tzw cyfrowy czyli z dzielnikiem na wejściu bramki). Złącza gniazda AC poprawiamy profilaktycznie (zwłaszcza przy błędzie U02 maja słabe mocowanie i trzymają masie tylko na laminacie).

Proszę o zamknięcie posta.

Podsumowanie tematu

✨ Radiomagnetofon Panasonic RX-ES25 wykazuje problem z brakiem reakcji na przyciski oraz pilot, mimo świecącej diody standby. Sprawdzono kondensatory wokół układu IC801 oraz stabilizator IC302, które wydają się działać prawidłowo, a także napięcia zasilania (około 11.6V i 4.99V). Sugerowano kontrolę gniazda sieciowego, które w tym modelu często ulega uszkodzeniu przez zużycie mechanicze. Podejrzewano również procesor i kwarce (32 kHz i 8 MHz), jednak wymiana kwarcu 8 MHz nie przyniosła efektu, a oscyloskop potwierdził poprawność sygnałów kwarcowych i resetu procesora. Napięcie zasilania procesora wynosi około 4.9-4.98 V. Wskazano na możliwość uszkodzenia elementów takich jak rezystory R311 (1kΩ) i R312 (470kΩ), które fabrycznie mają zbyt niską moc i mogą powodować problemy z zasilaniem standby 5V. Zalecane jest także sprawdzenie diody D313 (1N4148) oraz tranzystora Q304 (2SC3199) odpowiedzialnych za układ cyfrowy i dzielnik napięcia. Profilaktycznie warto poprawić styki gniazda zasilania AC, które mogą mieć słabe połączenie masy na laminacie. W przypadku problemów z pamięcią i brakiem zegara, wskazano na konieczność wymiany baterii (4 paluszki) w komorze baterii oraz naprawę zasilania podtrzymującego pamięć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA