logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP DV-21081 - Blokowanie klawiatury i pilota po włączeniu urządzenia

VALENTINE 03 Kwi 2003 20:27 1823 6
REKLAMA
  • #1 167461
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Mam w naprawie SHARPA DV 21081 -chassis D3000.Naprawiłem zasilacz -elektrolity na zasilaniu 5V.Teraz sie już włącza ,obraz i głos jest OK.Problem polega na tym ,że następuje blokowanie, po czasie od kilku sekund do kilku minut ,po włączeniu.Po zablokowaniu obraz i głos jest prawidłowy ,ale nie działa ani klawiatura lokalna ,ani pilot ,nie reaguje też na switch serwisowy (wejście w tryb serwisowy).W czasie gdy jeszcze sie nie zablokuje wszystko działa prawidlowo ,ale zauważyłem ,ze nie zawsze włącza sie TXT ,czasami za 10 razem ,a czasami zadziała tylko Blanking i widać raster.W celu eliminacji blokowania wykonałem takie czynności:
    -odłączenie klawiatury lokalnej
    -wymiana elektrolitów na module cyfrowym
    -przeprogramowanie pamieci ,prawidłowym wsadem
    -wymiana procesora CCU 3000
    -wymiana rezonatorów kwarcowych
    -zamiana miejscami układów resetu (są dwa takie same)
    Niestety nic to nie zmieniło ,dalej ten sam efekt.Mam zamiar wymienić układ od TXT (TPU).
    Może ktoś spotkał sie z podobną usterką w tym chassis ,lub ma jakiś pomysł ,proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 167628
    ando
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam.

Ja zaczołbym od podstawienia układu pamięci i preskalera w głowicy.
    Można go podpiąć na zewnątrz i włączyć TV w trybie AV.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 167640
    codmen
    Poziom 13  
    Prawdopodobnie masz uszkodzony procesor Teletekstu.
    Kiedys mialem podobne objawy wymienilem go i bylo OK.
  • #4 167869
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Czy procesor cały czas wszystko monitoruje (?) - co się dzieje gdy odłączysz TXT ..?
  • REKLAMA
  • #5 168659
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Próbowałem odłączyć TPU od magistrali ,co spowodowało brak obrazu.Zamówiłem ten układ TPU ,jak go wymienię to poinformuje o rezultatach.
  • REKLAMA
  • #6 170279
    track
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Powinieneś najpierw sprawdzić oscyloskopem przebiegi na Vcu2136. Naprawiałem te płyty cyfrowe i bardzo wiele razy był on uszkodżony.objaw; lekka poświata kolorowa przy białej poświacie kolorowej.
  • #7 747864
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    VALENTINE
    pamiętasz co było przyczyną blokowania? mam ten sam problem a DV-6311S tylko czas od włączenia do zablokowania dłuższy 1-do 15 minut

Podsumowanie tematu

✨ W naprawianym telewizorze SHARP DV-21081 (chassis D3000) po wymianie elektrolitów w zasilaczu 5V i uruchomieniu urządzenia pojawia się problem blokowania klawiatury lokalnej i pilota po kilku sekundach do minutach działania. Obraz i dźwięk pozostają prawidłowe, jednak nie działa również switch serwisowy. Próby eliminacji problemu obejmowały odłączenie klawiatury, wymianę elektrolitów na module cyfrowym, przeprogramowanie pamięci, wymianę procesora CCU 3000, rezonatorów kwarcowych oraz zamianę układów resetu miejscami, bez efektu. Podejrzewa się uszkodzenie procesora Teletekstu (TPU), który po odłączeniu powoduje brak obrazu. Zasugerowano także sprawdzenie układu VCU2136 oscyloskopem, gdyż często ulega uszkodzeniu i może powodować kolorowe poświaty. Inny użytkownik zgłasza podobny problem blokowania w modelu DV-6311S z dłuższym czasem do zablokowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA