Mam w naprawie SHARPA DV 21081 -chassis D3000.Naprawiłem zasilacz -elektrolity na zasilaniu 5V.Teraz sie już włącza ,obraz i głos jest OK.Problem polega na tym ,że następuje blokowanie, po czasie od kilku sekund do kilku minut ,po włączeniu.Po zablokowaniu obraz i głos jest prawidłowy ,ale nie działa ani klawiatura lokalna ,ani pilot ,nie reaguje też na switch serwisowy (wejście w tryb serwisowy).W czasie gdy jeszcze sie nie zablokuje wszystko działa prawidlowo ,ale zauważyłem ,ze nie zawsze włącza sie TXT ,czasami za 10 razem ,a czasami zadziała tylko Blanking i widać raster.W celu eliminacji blokowania wykonałem takie czynności:
-odłączenie klawiatury lokalnej
-wymiana elektrolitów na module cyfrowym
-przeprogramowanie pamieci ,prawidłowym wsadem
-wymiana procesora CCU 3000
-wymiana rezonatorów kwarcowych
-zamiana miejscami układów resetu (są dwa takie same)
Niestety nic to nie zmieniło ,dalej ten sam efekt.Mam zamiar wymienić układ od TXT (TPU).
Może ktoś spotkał sie z podobną usterką w tym chassis ,lub ma jakiś pomysł ,proszę o sugestie.
-odłączenie klawiatury lokalnej
-wymiana elektrolitów na module cyfrowym
-przeprogramowanie pamieci ,prawidłowym wsadem
-wymiana procesora CCU 3000
-wymiana rezonatorów kwarcowych
-zamiana miejscami układów resetu (są dwa takie same)
Niestety nic to nie zmieniło ,dalej ten sam efekt.Mam zamiar wymienić układ od TXT (TPU).
Może ktoś spotkał sie z podobną usterką w tym chassis ,lub ma jakiś pomysł ,proszę o sugestie.