logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uszkodzona pompa może powodować błąd F05 w pralce Indesit IWD 61051?

h4d3s89 24 Cze 2019 17:14 12078 8
REKLAMA
  • #1 18027435
    h4d3s89
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, mam problem z pralką j.w. mianowicie pralka robi pranie do momentu wypuszczenia wody, następnie pokazuje błąd F05 co oznacza zatkaną pompę, wodę odprowadziłem przez wąż do miski... tak że odpływ jest drożny. Jeśli chodzi o dopływ wody to jest bez zastrzeżeń. Czy jest możliwe, że przy tym błędzie pompa jest po prostu uszkodzona?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18027475
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 288
    Ten błąd pokazuje problemy z pompą, najczęściej coś wpadło do środka i zablokowało łopatki pompy. Wyciągnij filtr, weź latarkę i sprawdź dokładnie czy czegoś tam nie ma w łopatkach pompy, potem sprawdź długim śrubokrętem czy łopatki pompy się kręcą.
    Jeżeli to nie pomoże sprawdź woltomierzem czy dochodzi napięcie do pompy, gdy uruchomiony jest program opróżniania pompy (wirowanie).
  • REKLAMA
  • #3 18027543
    h4d3s89
    Poziom 6  
    Mialeś racje, odrecilem ta pompe i w te lopatki wkrecily sie sznurki, ale wkrecily sie tak ze juz chyba bede musial nowa kupic ... dzieki za podpowiedzi ;)
  • #4 18028206
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Dasz radę wyczyścić tą pompę, możesz też delikatnie ściągnąć ten plastykowy wiatraczek, ale myślę że da się bez ściągania.
    Wentylatorek powinien się kręcić lekko z przeskokami.
  • REKLAMA
  • #6 18028425
    h4d3s89
    Poziom 6  
    Ogólnie jest taka sytuacja że usunałem ten sznurek, podlaczylem wszystko tak jak sie należy, wiatraczek chodzi tak jak napisałeś banmar_2005 czyli z małymi przeskokami, dlatego wczoraj myślałem że jeszcze coś w środku jest, tym czasem jak ustawiam na programatorze wypompowywanie wody wtedy po prostu coś buczy.
  • REKLAMA
  • #7 18028467
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Silnik pompy się uszkodził gdy turbinka była zablokowana i teraz pozostaje jego wymiana na nowy.
  • #8 18028640
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Zawsze można coś dopasować , pompka to pompka, nawet jeżeli jest używana.
    Gdy by nie te sznurki chodziła by wiele długich lat.
    poszukaj tu coś z używanych, nie koniecznie musi być oryginał
    https://allegro.pl/listing?string=Pompa%20do%...tch=baseline-n-cl-dict4-eyesa-bp-ele-1-3-0619
  • #9 18028799
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Naprawdę nie warto kupować silnika magnetycznego pompy pralki używanego bo jego żywotność nie jest aż tak długa jak w przypadku starego typu pralek z silnikami indukcyjnymi.
    Taki silnik maksymalnie popracuje 5-8 lat.
    Jest spory wybór silników pomp na rynku i ceny są umiarkowane a zamiennik nie musi mieć identycznych parametrów jak oryginał i nie będzie to miało wpływu na sterownik elektroniczny pralki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit IWD 61051, która wyświetla błąd F05, wskazujący na zablokowaną pompę. Po sprawdzeniu odpływu wody i stwierdzeniu, że jest drożny, użytkownik odkrył, że w pompie utknęły sznurki, co mogło spowodować jej uszkodzenie. Użytkownicy sugerowali, aby dokładnie sprawdzić łopatki pompy oraz napięcie zasilające. Po usunięciu przeszkody, pompa nadal wydaje dźwięki, co sugeruje, że silnik mógł ulec uszkodzeniu. Wskazano na możliwość zakupu nowej pompy lub silnika, z uwagą, że używane silniki mogą mieć ograniczoną żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA