logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć modem DM 200 i router WNR 3500L V2 zamiast NETIA-SPOT?

T-MEN 25 Cze 2019 17:26 846 7
  • #1 18029335
    T-MEN
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam, mam internet na złączu telefonicznym NETIA-SPOT
    i chciałem się pozbyć oryginalnego rutera od neti i zapodać swojego od netgear

mam też modem od netgar

Modem DM 200
    Router WNR 3500L V2

teraz pytanie do fachowców czy to wszystko zadziała i jak wszystko spiąć w całość ?

dodam że telefon który dzwoni jest w jadali czyli dość daleko od mojego pokoju gdzie jest pc

mam 2 gniazdka telefoniczne
    pierwsze jest tam gdzie telefon czyli w jadalni
    drugie złącze jest w moim pokoju

i z tego drugiego złącza wychodzi kabel który jest wpięty w router neti a z rutera od neti mam doprowadzony kabel ethernet do pc reszta jest rozdzielana po Wi-FI

próbowałem to podpinać ale w żaden sposób nie mogę się połączyć z internetem a wszystko świeci niby na zielono

czy ktoś mi może powiedzieć tak łopatologicznie jak to wszystko podpiąć żeby śmigało ?

ewentualnie rozrysować w paincie co gdzie ma być podpięte ?

będę wdzięczny za wszystkie sugestie oraz rady
  • #2 18029346
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    Login i hasło do usługi posiadasz?
  • #3 18029435
    T-MEN
    Poziom 9  
    Właśnie jak to podpoiłem to wyskoczyło mi takie pole i w zasadzie nie wiedziałem co tam wpisać

powinienem mieć tylko powiedz Mi gdzie tego szukać
    próbowałem wpisywać nawet te z oryginalnego routera ale nic to nie dało
  • #4 18029487
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Zapewne będzie gdzieś na umowie, a jak tam nie znajdziesz to dzwoń na infolinię. Po zweryfikowaniu Twoich danych lub usługi podadzą Ci login, hasło i inne parametry potrzebna do zadziałania internetu, ewentualnie prześlą sms'em. Tylko, że czasami konsultant się zakręci i może się pomylić, więc trzeba dzwonić ponownie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18029526
    jimasek
    Wyskoczyło przy probie konfiguracji w przeglądarce czy już się zalogowałeś do konfiguracji? Warto zacząć od instrukcji obsługi.
  • #6 18030010
    T-MEN
    Poziom 9  
    Jutro zobaczę na tą umowę może gdzieś będzie a jak nie to zadzwonię do nich

instrukcja instrukcją ale jak są podpięte 2 urządzenia czyli modem + router to po wpisaniu routerlogin.net zawsze mączy się z routerem w takim zestawieniu w jaki sposób połączyć się z wybranym urządzeniem ?

przez odpowiednie wpisywanie 192.168.1.2 lub np 192.168.1.3 ?

proszę wybaczyć za takie pytania ale jestem w takich sprawach laik

takie pytanie o ten login pojawiło się po zalogowaniu do modemu
  • #7 18030410
    jimasek
    Skonfiguruj dostęp do internetu bez na samym modemie potem dopiero porozmawiamy o routerze i jego konfiguracji.
  • #8 18031266
    T-MEN
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    zdobyłem ten login i hasło do netii

internet chodzi na modemie oraz modem + router

na modemie zmieniłem sobie hasło do logowania i na routerze zrobiłem to samo

internet po wi-fi już chodzi na pc przez kabel ethernet też śmiga

do routera loguje się przez 192.168.1.1
    do modemu loguje się przez 192.168.5.1

ale jest jeszcze jeden mały problem
    modem zaktualizował się do języka Polskiego bez problemu

natomiast router ma jakiś problem, po ustawieniu na Polski piszę że jest aktualizacja i po chwili wywal taki oto komunikat:
    The router failed to download the language table you requested. Please try again later.

i tak jest z każdym innym językiem
    czy coś tam trzeba ustawić czy coś źle robię ?

ewentualnie czy można ściągnąć taki plik z językiem PL i zainstalować ręcznie ?

pytanie do was co należy jeszcze ustawić w tych urządzeniach żeby wszystko było ok ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał zastąpić ruter NETIA-SPOT własnym modemem Netgear DM 200 oraz routerem WNR 3500L V2. Po podłączeniu urządzeń napotkał problemy z konfiguracją i dostępem do internetu. Użytkownik uzyskał login i hasło do usługi NETIA, co pozwoliło na poprawne połączenie modemu i routera. Internet działał zarówno przez Wi-Fi, jak i kabel Ethernet. Użytkownik miał jednak problem z aktualizacją języka routera, który nie mógł pobrać pliku językowego. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmowały najpierw ustawienie dostępu do internetu na modemie, a następnie konfigurację routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA