logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] gnr ts902w nie wyświetla oryginalnej rozdzielczości - szukam pliku EDID

kane11 25 Cze 2019 22:16 681 7
REKLAMA
  • #1 18029853
    kane11
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z rozdzielczością monitora, nie mogę wprowadzić oryginalnej rozdzielczości, monitor wykrywa jako inny niż pnp. Instalowałem nowe sterowniki karty i nic to nie dało. Kilka lat temu miałem ten sam problem, ale nie pamiętam jak go naprawiłem.

Ps. Mógł by ktoś podać stronkę z plikiem edid do monitora gnr ts902w, lub może ktoś z was taki posiada?
  • REKLAMA
  • #2 18030009
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Musisz zainstalować sterowniki do monitora a nie karty. Komputer podłącz kablem DVI-D lub ustaw na stałe natywną rozdzielczość.
  • REKLAMA
  • #3 18030815
    kane11
    Poziom 10  
    Kolego nie mogę nigdzie znaleść sterówników do tego monitora. Pomocy.
  • #4 18030827
    Borygo123
    Poziom 28  
    Z monitorem zapewne miałeś płytkę ze sterownikami. Jeśli ją masz to na niej one będą. Jeśli nie to nie ma nieszczęścia i zrób to co napisałem wcześniej. Podłącz kablem DVI-D lub ustaw natywną rozdzielczość ręcznie (1440x900)
  • #5 18030863
    kane11
    Poziom 10  
    Cały czas mam podłączony do komputera tym kablem. Jak mam ręcznie wpisać taką rozdzielczosć?
  • REKLAMA
  • #6 18030875
    Borygo123
    Poziom 28  
    Jaki system? Najczęściej wchodzisz w panel sterownia/ ekran i szukasz opcji rozdzielczość ekranu. Tam ją wybierasz z tych co masz dostępne. Jeśli masz podłączony monitor kablem DVI-D to powinieneś mieć listę tylko tych trybów które monitor obsługuje. Ten natywny tryb powinien być na samej górze. Jeśli nadal nie będziesz mógł poradzić sobie z ustawieniem rozdzielczości to zamieść screeny w jaki sposób to robisz i co widzisz na ekranie.
  • REKLAMA
  • #7 18030889
    kane11
    Poziom 10  
    Nie ma takiej rozdzielczości. gnr ts902w nie wyświetla oryginalnej rozdzielczości - szukam pliku EDID Może ktoś pomoże znaleść sterownik.

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

Podłączyłem inny monitor i jest to samo, więc to nie wina monitora.
  • #8 18031540
    kane11
    Poziom 10  
    Nie ma takiej rozdzielczości. gnr ts902w nie wyświetla oryginalnej rozdzielczości - szukam pliku EDID Może ktoś pomoże znaleść sterownik.

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

Podłączyłem inny monitor i jest to samo, więc to nie wina monitora.

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

Pomogło odinstalowanie sterownika karty grafiki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem oryginalnej rozdzielczości monitora GNR TS902W, który jest wykrywany jako inny niż PnP. Po zainstalowaniu nowych sterowników karty graficznej problem nie został rozwiązany. Użytkownik poszukuje pliku EDID oraz sterowników do monitora. W odpowiedziach sugerowano, aby zainstalować sterowniki do monitora, a nie do karty graficznej, oraz podłączyć monitor kablem DVI-D. Użytkownik nie znalazł sterowników, a po podłączeniu innego monitora problem nadal występował. Ostatecznie, odinstalowanie sterownika karty graficznej pomogło w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA