logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt do zdjęć produktów kupić i czy NIKON D5100 i 18-105 MM VR wystarczą?

Krejzi10 01 Lip 2019 14:14 525 9
REKLAMA
  • #1 18038947
    Krejzi10
    Poziom 2  
    Witam,
    potrzebuję pilnie pomocy, a gdzie jej lepiej szukać jak nie na forum :)

Otóż pragnę zaczerpnąć od was pomocy jeżeli chodzi o dobór sprzętu do zdjęć produktowych, niestety moja wiedza w tym zakresie jest naprawdę minimalna. Próbowałem poszukać, popytać, ale do tej pory nie mam jasno określonej listy zakupów i sprecyzowanej metodyki robienia zdjęć.
    Jeżeli chodzi o sprecyzowanie moich potrzeb:
    - zdjęcia produktów (obuwie, odzież, biżuteria)
    - uzyskiwanie białego tła
    - możliwie jak najkrótszy czas przygotowania produktu pod sprzedaż internetową, jeżeli chodzi o zaprezentowanie od strony wizualnej.
    (wiem jak się obsługiwać photoshopem)

A więc po pewnych poszukiwaniach rozwiązania jestem na etapie, że potrzebuję:
    -prawdopodobnie aparatu pełnej klatki(tak przynajmniej zostało mi doradzone), ale nie jestem pewny czy jednak nie wystarczy mi aparat:
    NIKON D5100 + 18-105 MM VR ? (Zależy mi oczywiście, aby nie przeholować z pieniędzmi)
    -blenda
    -kostka do aparatu
    -2/3 lampy (Zostały mi polecone firmy Profoto, elinchrom )
    -softboxy (Zostały mi polecone firmy Elfo, bowens)
    -lampa błyskowa (światło białe) ? Quantuum ?
    -stół bezcieniowy ? (posiadam mały stół bezcieniowy, więc do butów się nada, ale do fotografowania odzieży na manekinach, będzie raczej za mały)

Nie chciałbym pójść po najniższej linii oporu, ale proszę wziąć pod uwagę, że jestem amatorem i nie chciałbym posiadać sprzętu, którego tak naprawdę potencjał wykorzystuje tylko do totalnego minimum. (Zależy mi oczywiście, aby udało się po rozsądnej cenie ten sprzęt nabyć.

Jeżeli jakaś sympatyczna dusza jest w stanie doradzić i pokierować na odpowiedni tor byłbym mega wdzięczny!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18039176
    michal333
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Sprzęt to jedno, a bez umiejętności nic nie zdziałasz. Musisz choćby na pożyczonym czy najtańszym sprzęcie, popróbować, potrenować i... uczyć się! Analizuj błędy i dalej do przodu. :)
  • #3 18039263
    Krejzi10
    Poziom 2  
    Dzięki za radę!
    Ogólnie już pracowałem na nieco słabszym sprzęcie, ale niestety bez odpowiedniego oświetlenia w konsekwencji musiałem dużo nakombinować się w photoshopie, a efekt nie był dla mnie w 100% zadowalający, ponieważ przy tym słabym i sztucznym świetle często mój produkt po prostu wychodził w nienaturalnych kolorach. Chwilę robiłem też zdjęcia do światła naturalnego z efektem dużo przyjemniejszym dla oka, aczkolwiek taka metodyka pracy jest bardzo niewygodna.
    Dowiedziałem się nieco na temat oświetlenia, ale ciężko mi się odnaleźć w tych modelach i specyfice sprzętu, ponieważ jest tego naprawdę sporo.
  • REKLAMA
  • #4 18041733
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Ten wspomniany wyżej zestaw aparat i obiektyw wystarczy, nie pakuj się w pełną klatkę do tak mało wymagających zdjęć.
    Cała zabawa do światło, czeka cie sporo nauki i wypracowania sobie metody na to żeby nie siedzieć w obróbce na kompie, dobrze wykonane zdjęcie wymagać powinno tylko poprawki delikatnej, często nawet w zapisanym profilu.
    Wzornik żeby mieć poprawność koloru.
    Oświetlenie, nie koniecznie jakieś specjalnie drogie, podejrzewam że z błyskiem nie poradzisz sobie tak łatwo, wiec stawiaj na światło ciągłe, proponuje trzy panele LED z CRI przynajmniej 90 i regulacją płynną mocy co ma za zadanie dać ogólne oświetlenie dla tła i przedmiotu, do tego dwa reflektorki do "wyciągnięcia" detalu zrobienia kontrastu, do tego dyfuzor nawet z kalki czy blendy, nie koniecznie musisz pakować się w softboxy.
    Statyw na aparat, statywy wysięgniki i różne sposoby na chwytania wielu zastawek to "chowania" niepożądanych odbić na przedmiotach, wystarczy czarny bristol w kawałkach i bawisz się w najlepszy efekt.

Nie kupuj żadnych stołów bezcieniowych czy namiotów.
    Jak będziesz chciał lepszy detal mieć na biżuterii to obiektyw makro żeby mieć większe odwzorowanie ale nie koniecznie.
  • REKLAMA
  • #5 18042730
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Na lepszy detal wkręcić pierścienie między obiektyw a puszkę.
    Jeśli masz tego dużo robić to ja bym wybrał bezlusterkowca.
    Monitor z wejściem czy telewizor łączysz z wyjściem aparatu i masz kontrolę nad obiektem na 20 calowym monitorze nie na 3 calowym czy we wizjerze.
    Statyw koniecznie i nie oszczędzać.
    Zasilacz do aparatu (trzeba wybrać model który ma gniazdko pod zasilacz).
    Zdalne wyzwalanie aparatu - aparat może być gdzieś z boku a obiekt masz blisko siiebie na wyciągnięcie ręki.
    Jeśli chodzi o obiektyw to jednak warto wydać te 400-500 złotych na coś jasnego nawet kosztem krotności zooma czy zooma w ogóle. Krótsze czasy naświetlania, szybszy pomiar AF i możliwość pracy przy niższym natężeniu światła to ważne zalety. Oszczędzasz czas, oczy i prąd.
  • #6 18043153
    marcode
    Poziom 26  
    Ale co ma tu bezlusterkowiec dać lepszego niż lustrzanka ?
    W produktowej fotografii jasny obiektyw, raczej będzie potrzebował dużej głębi ostrości, a światło nie musi mieć silne bo wydłuży czas jak pracuje na statywie.
  • #7 18043642
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Bezlusterkowiec da podgląd LV. W lustrzance - to skomplikowane.
    Głębia swoją drogą ale do pomiaru AF obiektyw jest otwarty i więcej światła daje zysk.
  • #8 18045897
    Krejzi10
    Poziom 2  
    Dzięki za cenne informacje.
    Próbowałem to wszystko jakoś ogarnąć, ale wciąż nie do końca wiem, jaki aparat wybrać. Poczytałem na temat lustrzanek i bezlusterkowców, ale ilość modeli i możliwości zastosowań wprowadzają mi mętlik w głowie.
    CANON EOS M5 15-45MM - czy taki aparat będzie wystarczalny? Do tego poszukam dobrego obiektywu i powinno być w porządku ?

Naprawdę dzięki za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #10 18047762
    marcode
    Poziom 26  
    D214d3k napisał:
    Bezlusterkowiec da podgląd LV. W lustrzance - to skomplikowane.
    Głębia swoją drogą ale do pomiaru AF obiektyw jest otwarty i więcej światła daje zysk.

W lustrzance nie ma trudności żeby mieć podgląd, nawet łatwiej zrobić tetherenig do komputera i np Lightroom niż z bezluster.
    Jasny obiektyw nie jest mu potrzebny do zdjęć produktowych !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sprzętu do fotografii produktowej, w tym obuwia, odzieży i biżuterii, z naciskiem na uzyskanie białego tła i minimalizację czasu przygotowania zdjęć. Zastanawia się, czy aparat NIKON D5100 z obiektywem 18-105 MM VR będzie wystarczający, czy lepiej zainwestować w aparat pełnoklatkowy. Odpowiedzi sugerują, że D5100 jest wystarczający dla mniej wymagających zdjęć, a kluczowym elementem jest odpowiednie oświetlenie, najlepiej ciągłe, z użyciem paneli LED. Użytkownicy podkreślają znaczenie statywu, zdalnego wyzwalania oraz jasnych obiektywów dla lepszej jakości zdjęć. Pojawia się również dyskusja na temat bezlusterkowców, takich jak CANON EOS M5, które mogą oferować lepszą kontrolę nad zdjęciami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA