logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ecs K7S5A - Płyta główna włącza się na kilka sekund, brak sygnałów dźwiękowych

robin101 15 Wrz 2005 09:06 1356 13
REKLAMA
  • #1 1819531
    robin101
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam, mam nastepujacy problem z ta plyta: wlacza sie tylko czasami, a jak sie wlaczy to tylko na kilka sekund. Z glosniczka zadnych sygnalow. Procesor i pamiec na 100% sprawne. Co to moze byc?
  • REKLAMA
  • #2 1819547
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    robin101 napisał:
    Co to moze byc?
    eh..czasami szlak trafia jak to widze :P

jeśli sie wyłacza po czasie, to moze być to spowodowane niestabilną praca niektórych elementów- posprawdzaj kondensatory czy sie sa wybrzuszone, lub czy nie ma jakiejś zaschniętej cieczy w okół nich.

pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #3 1819588
    eMC
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Napisz jaki masz sprzet, zasilacz, od kiedy tak sie dzieje i czy wczesniej uruchamial sie normalnie
  • REKLAMA
  • #4 1819595
    robin101
    Poziom 15  
    Zasilacz mam nowy (z innymi zreszta to samo, nawet wiekszej mocy). Procek Duron800, pamieci na sdram. Wszystkie kondensatory w porzadku, zadnej cieczy.

Dodano po 1 [minuty]:

Ta plyta dzialala przedtem z Atlonem Xp2000 i byl problem z zasilaczem, teraz zmienilem na to co wyzej napisalem i tylko raz sie wlaczyl normalnie.
  • #5 1820126
    grzesiekjac
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sprawdź czy wszystkie elementy (szczególnie pamięci i grafika) są dobrze dopchnięte w gniazda. Miałem podobny problem i to pomogło.
  • #6 1820222
    Adas34
    Poziom 12  
    robin101 napisał:

jeśli się wyłacza po czasie, to moze być to spowodowane niestabilną praca niektórych elementów- posprawdzaj kondensatory czy się sa wybrzuszone, lub czy nie ma jakiejś zaschniętej cieczy w okół nich.

pozdrawiam ;)

Raczej ta odp. moze być prawidłowa , miałem podobny problem z płytą asusa
  • #7 1820239
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Prawdopodobnie padł ci układ zasilania na płycie. Spróbuj z innym zasilaczem jeśli będize to samo to płyta jest niedonaprawienia.
  • #8 1820362
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    qbadm napisał:
    Prawdopodobnie padł ci układ zasilania na płycie.

A mógłby kolega uzasadnić swój wniosek? A może uszkodził się BIOS? A może puściło któreś z lutowań gniazda zasilania płyty? Nie sądzi kolega, że jeszcze zbyt mało wiemy o objawach?
    qbadm napisał:
    Spróbuj z innym zasilaczem

Posty należy czytać WSZYSTKIE i DOKŁADNIE. Inne zasilacze były podłączane.
  • #9 1820778
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    bylem uzytkownikiem i jestem nadal posiadaczem tej plyty. w moim przypadku takie objawy byly spowodowane uszkodzonym biosem. oczywiscie, bez programatora, teraz go juz nie przeprogramujesz, bo komputer sie nie wlacza... u mnie wygladalo to tak: wciskalem power, diody sie zapalaly, wiatraki i dyski ruszaly. i tylko tyle. proponuje przeprogramowanie biosu.
    pomijam juz, ze trzeba tez sprawdzic czy karty sa dobrze wlozone ( kolega wczesniej juz o tym napisal ). sprawdz tez, czy dobrze wlozyles procesor. czasami pomaga jego wyjecie i wlozenie ponowne ( to jest chyba prawo murphiego :) ).
    idac dalej, kolega przy zakladaniu radiatora uszkodzil na tej samej plycie drabinke rezystorowa obok gniazda procesora, objawy byly podobne.
    pozdrawiam
  • #10 1820917
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Cytat:
    Ta plyta dzialala przedtem z Atlonem Xp2000 i byl problem z zasilaczem, teraz zmienilem na to co wyzej napisalem i tylko raz się wlaczyl normalnie.

Być może procek Duron jest niesprawny? Skoro na Athlonie wcześniej płyta śmigała to być może tu jest problem? Skąd masz tego Durona, czy sprawdzałeś go na innym kompie?
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #11 1822039
    loggerx
    Poziom 14  
    Może to zabrzmi śmiesznie, ale czy zmieniając procka z Athlona na Durona, zresetowałeś ustawienia BIOSu? AXP chodził na 133MHz, jeśli nie zresetowałeś, to tak naprawdę próbujesz odpalić na tym biednym ECSie D800@1064..
  • #12 1822093
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Mam tę płytkę i moja również się nie włącza :) Jeżeli nacisnę power to następuje samoczynny restet w odstępach ok 10 sekundowych (czarny ekran, wiatraki, diody w tym również z napędów) chodzą :) ). Na początku nie włączała się czasami, lecz potem było coraz gorzej. Teraz żeby załączyć kompa, musze trzymać wciśnięty reset przez 20-30min (sic!)
  • #13 1825345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1825476
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Ja miałem kiedyś ECS-a właśnie tego i jak u mojego procka przykruszył sie lekko rdzeń to tak się zachowywała. Płyta jak sie wsadzi innego procka to nie potrzebuje resetu bo sama ustawia się na default. Ja bym stawial na procka albo pamięć. Ale bardziej pamięć

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS K7S5A uruchamia się tylko na kilka sekund bez sygnałów dźwiękowych. Procesor Duron 800 i pamięci SDRAM są sprawne, a kondensatory nie wykazują uszkodzeń. Problem pojawił się po wymianie procesora z Athlona XP 2000, który wcześniej działał z tą płytą, choć zasilacz był problematyczny. Zalecane jest sprawdzenie poprawności osadzenia pamięci i karty graficznej oraz ponowne włożenie procesora. Możliwe przyczyny to uszkodzony BIOS, uszkodzenia układu zasilania na płycie lub problemy z lutowaniami gniazda zasilania. Reset BIOS po zmianie procesora jest wskazany, gdyż różne taktowania (133 MHz dla Athlona vs 106 MHz dla Durona) mogą powodować problemy. W niektórych przypadkach konieczne jest przeprogramowanie BIOS-u za pomocą programatora. Uszkodzenie rdzenia procesora lub pamięci również może powodować podobne objawy. Niektórzy użytkownicy zgłaszają samoczynne restarty i konieczność długiego trzymania przycisku reset do uruchomienia płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA