logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w wykryciu usterki płyty głównejECS k7s6a.

Magic14 04 Wrz 2007 18:45 1692 17
REKLAMA
  • #1 4250280
    Magic14
    Poziom 10  
    Witam! Miałem na zbyciu płyte główną ECS K7S6A z której postanowiłem zrobić serwerek. Płyta przestała mi służyć, po tym jak spalił mi się w niej procek (najprawdopodobniej uszkodziłem go wyciągając) i kupiłem nowego kompa a płyta leżała w szafie. Przed tym w biosie wyświetlały mi się napisy początkowe i komp się resetował, więc dokupiłem durona 1.3 myśląc że to wina starego procka była, a tu po włączeniu kompa nic się nie wyświetla, cd-rom cały czas coś czyta (tak jakby co chwile się komp resetował). Dodam, że próbowałem ją odpalić na 3 kartach graficznych i 2 zasilaczach... Zauważyłem tylko jedną zmianę, że po włożeniu procesora płyte da się wyłączyć włącznikiem (a bez procka sie nie dało). Wie ktoś może co jej jest? Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #2 4250349
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Zresetuj ustawienia biosu i sprawdź czy fsb jest dobrze ustawione. W przypadku Durona 1300MHz powinno być 100MHz na fsb.
  • REKLAMA
  • #3 4250424
    Magic14
    Poziom 10  
    Najprawdopodobniej ma fsb na athlona ustawiony czyli 133mhz. Reset biosu próbowałem setki razy i nic (chyba że coś źle robie). Czy fsb się jakoś sprzętowo zmienia?
  • #5 4251209
    Magic14
    Poziom 10  
    Próbowałem przestawiać zworke na wszystkie pozycje i nawet bez zworki i nic. Może bios? Tylko nie wiem jak to sprawdzić (kości nie mam gdzie sprawdzić na 100%) Jest jakiś inny sposób?
  • #6 4251227
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jak plyta zachowuje sie z podlaczonym tylko procesorem i glosniczkiem systemowym? Plyta wydaje jakies dzwieki?

Sprawdz czy kondensatory na plycie nie sa spuchniete/wylane.
  • #7 4251230
    Magic14
    Poziom 10  
    Właśnie cisza... Próbowałem na różne sposoby głośniczek podłączać i nic... W karcie dźwiękowej (zintegrowana) też piszczała i jest cicho
  • #8 4251288
    mat_ed
    Poziom 43  
    Glosniczek podlacza sie w jeden sposob.
    Co z kondensatorami , wyglada OK? Tutaj masz pokazane jak wygladaja uszkodzone -> https://obrazki.elektroda.pl/54_1152205433.jpg

Z tego co napisales mozna przypuszczac , ze padl BIOS. Proponuje wgranie nowego na zewnetrznym programatorze. Pozniej mozemy myslec dalej.
  • #9 4251289
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Sprawdz wszystkie obwody drukowanie w oklicy procesora, zailanie możliwe że po tym jak sie spalił proceror powstała jakaś reakcja łańcuchowa i poleciało kilka obwodów.
  • REKLAMA
  • #10 4251307
    Magic14
    Poziom 10  
    Wiem jak wyglądają wybrzuszone kondensatory :P i niby są ok. Co do głośniczka to wiem, ale miałem nadzieje że fabrycznie były kable źle przylutowane czy coś :P. Co do obwodów to zaraz sprawdze i przyjrzę się dokładnie pod światło tym kondensatorom

edit

wszystkie ścieżki są ok
  • #11 4251479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4251528
    Magic14
    Poziom 10  
    Można jaśniej? W tym jestem zielony;P

edit

Programatora nie mam, a takiej płyty w pobliżu nie mam żeby hot swap'a zrobić :(
  • #13 4251580
    mat_ed
    Poziom 43  
    Idz do serwisu tam Ci zaprogramuja na programatorze, ewentualnie skorzystaj z Allegro tam tez sie oglaszaja.
  • #14 4251601
    Magic14
    Poziom 10  
    hmm... wyczytałem opinie, że niektórym się udało podmienić bios niekoniecznie na identycznych płytach... i chyba zaryzykuje bo do stracenia nie mam wiele... jak z%#bie bios to sie kupi kość na allegro.

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

Zrobiłem hotswap i nie jestem pewien czy się udał. Niby ok ale pierwsza linia (postępu) była czerwona czyli zapis nie udany druga ok
  • #15 4252420
    mat_ed
    Poziom 43  
    I odpala po flashowaniu?
    Czerwony kolor moze oznaczac uszkodzona kosc.
  • REKLAMA
  • #17 4253250
    Magic14
    Poziom 10  
    Przy pomocy uniflasha bios się wgrany (succes), jednak od płyty dalej żadnego odzewu oprócz wiatraczków
  • #18 4258599
    komaros22
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    witam, tez walcze z tymi płytkami, kolego jak mozesz podmień karte grafiki, jak nie pomoze to jeszcze ram. u mnie było to samo, wsadziłem inną grafe, poprzekładałem ramy w inne sloty i śmiga:)

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS K7S6A przestała działać po uszkodzeniu procesora, który został wymieniony na Durona 1.3 GHz. Po wymianie procesora komputer nie wyświetla obrazu, a napędy CD-ROM działają jak przy ciągłym restarcie. Próby uruchomienia na różnych kartach graficznych i zasilaczach nie przyniosły efektu. Sugerowano reset BIOS-u i sprawdzenie ustawień FSB, które dla Durona 1300 MHz powinno wynosić 100 MHz, jednak reset BIOS-u nie pomógł. FSB można zmieniać sprzętowo za pomocą zworki, lecz zmiana jej pozycji również nie rozwiązała problemu. Sprawdzono kondensatory i ścieżki na płycie – nie wykazują uszkodzeń. Brak sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego sugeruje uszkodzenie BIOS-u. Zalecane było wgranie nowego BIOS-u metodą hot-swap lub za pomocą programatora. Próby wgrania BIOS-u metodą hot-swap zakończyły się częściowym sukcesem, lecz płyta nadal nie reaguje poza pracą wentylatorów. Dodatkowo zasugerowano testowanie innych kart graficznych i pamięci RAM, co w podobnych przypadkach pomogło innym użytkownikom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA