logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Electrolux EEA 110 - wymiana uszczelki pod głowicą zaparzającą

paciory 02 Lip 2019 10:39 2169 7
REKLAMA
  • #1 18040270
    paciory
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam
    Chcę wymienić uszczelkę pod głowicą zaparzającą ponieważ zaczęła puszczać. W tym celu odkręciłem śrubę (udało mi się :o) i pytam: co dalej?? Ponieważ sitko ani drgnie, a nie wiem czy mam je podważyć np. śrubokrętem czy inaczej? Jak ja mogę dalej zdemontować aby dostać się do uszczelki by ją wymienić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Ekspres Electrolux EEA 110 - wymiana uszczelki pod głowicą zaparzającą
  • REKLAMA
  • #2 18040652
    Kluska81
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Wygląda jakby cały element był jedną częścią

a na tym schemacie widać że można wymienić uszczelkę, ale pod całym elementem
  • REKLAMA
  • #3 18040672
    paciory
    Poziom 10  
    O "w mordę jeża" widzę, ze szykuje się lepsza zabawa. Czyli prawdopodobnie aby dostać się do uszczelki muszę rozmontować cały ekspres. Niezły numer. No dobra, sprobuje i dam znać czy się udało.
  • #4 18042941
    paciory
    Poziom 10  
    Czy może ktoś wie jak rozebrać obudowę. Udało mi się zdjąć dolny element /069/ i to koniec :(
    A jak zdjąć - rozmontować górny element obudowy /081/ i zdemontować również 071 ??? Może ktoś wie ? Każde wskazówki mile widziane :) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 18043338
    paciory
    Poziom 10  
    nioop napisał:
    Z tego co ja pamiętam tą uszczelkę po prostu wyciagasz na siłę. Bez demontażu czegokolwiek.

Spróbuję. Tez mi się wydaje, ze to raczej absurdalne aby wymienić uszczelkę pod głowicą zaparzającą trzeba rozebrać cały ekspres do rosołu ;). Rozumiem, ze analogicznie wciskam nowa na tzw. chama - tak :)
  • #7 18045118
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3337
    Model niszowy, więc i mi rzadko się trafia ale z tego co pamiętam wydlubywalem starą uszczelkę śrubokrętem a nową wciskałem palcami i "dopychałem" kolbą.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #8 18045148
    paciory
    Poziom 10  
    I po sprawie ! Dokładnie tak zrobiłem: Wydłubałem uszczelkę cienkim śrubokrętem. Zalałem głowicę odkamieniaczem i wyczyściłem cały syf, który się zebrał pod nią - a było tego ze ho ho - prawdopodobnie to była przyczyna nietrzymania ciśnienia. Wyszorowałem stara uszczelkę i wepchnąłem ją z powrotem na swoje miejsce. Działa elegancko !!!
    Dziękuję Wszystkim za cenne wskazówki i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zadał pytanie dotyczące wymiany uszczelki pod głowicą zaparzającą w ekspresie Electrolux EEA 110, który zaczynał puszczać. Po odkręceniu śruby napotkał trudności z demontażem sitka. W odpowiedziach zasugerowano, że uszczelkę można wydobyć bez demontażu całego urządzenia, używając cienkiego śrubokręta do jej wydłubania, a nową uszczelkę można wcisnąć palcami. Użytkownik potwierdził, że po oczyszczeniu głowicy i wymianie uszczelki ekspres działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA