logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwany regulator PWM lub MPPT dla panelu 32V i akumulatora 12V

robertcb 02 Lip 2019 23:11 1758 17
REKLAMA
  • #1 18041595
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Rozglądam się za dobrym i niedrogim (budżet do 400 zł, wysyłka z PL) regulatorem (może być PWM jeśli różnica w cenie jest znaczna i ma to wpływ na bezawaryjność)

Zależy mi przede wszystkim na prostocie, bezawaryjności układu. Jakiś sprawdzony model z prawidłowymi parametrami ładowania akumulatora oraz ze wszystkimi niezbędnymi zabezpieczeniami:

zwarcie,
    nadnapięcie,
    prąd wsteczny akumulatora,
    itp.

Oto mój zestaw do którego potrzebuję regulator:

- Panel 300W Q.Cells Q-Peak-G 4,1

Voc 39,76V
    Vmp 32,41 V
    Isc 9,77A
    Imp 9,26A

- Akumulator AGM MW POWER 90-12 (90Ah 12V)
  • REKLAMA
  • #2 18042294
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 382
    Co do wybory konkretnego modelu to nie pomogę.
    Przy takim napięciu panela i akumulatorze 12V najrozsądniejszym wyborem będzie regulator MPPT. Jeśli zastosujesz regulator PWM to wyciągniesz z panela teoretycznie maksymalnie 130W ( bez uwzględnienia sprawności bo w praktyce to będzie mniej ).
    Jeśli zastosujesz regulator MPPT to masz szanse wyciągnąć z panela maksymalną moc, oczywiście po uwzględnieniu sprawności.
  • #3 18042940
    robertcb
    Poziom 17  
    VICTRON ENERGY MPPT 75/15 będzie dobry? jakie ma opinie?
  • REKLAMA
  • #4 18042952
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    VICTRON ENERGY ogólnie ma dobre opinie solidna firma
    Ale twój panel daje 32V a ten kontroler może przyjąć max 24V
  • #5 18043002
    robertcb
    Poziom 17  
    Nie rozumiem, z opisu wynika że maksymalne napięcie wejściowe (z paneli) to 75V - liczba w oznaczeniu modelu.

• #6 18043358
    Wilktor
    Poziom 27  
    A no tak masz racje przeczytałem nie ten parametr co trzeba
  • REKLAMA
  • #7 18060616
    jaxikk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam podobny problem jak kolega powyżej.

Od niedawna jestem posiadaczem panela PV o parametrach: 230Wat, Vmp 30V, Imp 7,72Amp, Voc 37V. Zakupiłem do niego na znanym portalu aukcyjnym regulator PWM, który wg opisu dopuszczał stosowanie paneli o napięciu do 50V.

Niestety po zmontowaniu systemu z akumulatorem 12v przy dobrym nasłonecznieniu regulator odcina panel przy napięciu wejściowy powyżej 20V i odłącza wyjście z zasilaniem do momentu fizycznego odpięcia panela od regulatora. Jeszcze nie testowałem układu na 24v, bo czekam na drugi akumulator.

Po zgłębieniu tematu wychodzi na to, że regulator ten jest to ta sama konstrukcja co cała tańsza reszta, czyli przy 1 akumulatora napięcie Voc paneli max 24v, a przy 2 akumulatorach 48v. Taki typowy przykład "internetowego marketingu", czyli opis prawie prawdziwy. W załączonej instrukcji też brak takowych informacji.

Teraz z tego co widzę, będę zmuszony zakupić jakiś regulator mppt, żeby wykorzystać ten panel, bo zakup drugiego akumulatora też będzie, chyba nie do końca dobrym pomysłem, bo przy 24v i 1 panelu generującym max 29v (w idealnych warunkach) efektywność ładowania akumulatora znikoma. Zakup drugiego panela też bez sensu bo łącząc je szeregowo przekroczę maksymalne napięcie regulatora.

Tak więc może ktoś z użytkowników poleci jakiś regulator z prawdziwym mppt (bo z tym na aukcjach jest różnie) do tego panela?
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 18060626
    Wilktor
    Poziom 27  
    jaxikk napisał:
    Witam, mam podobny problem jak kolega powyżej.

Od niedawna jestem posiadaczem panela PV o parametrach: 230Wat, Vmp 30V, Imp 7,72Amp, Voc 37V. Zakupiłem do niego na znanym portalu aukcyjnym regulator PWM, który wg opisu dopuszczał stosowanie paneli o napięciu do 50V.

Niestety po zmontowaniu systemu z akumulatorem 12v przy dobrym nasłonecznieniu regulator odcina panel przy napięciu wejściowy powyżej 20V i odłącza wyjście z zasilaniem do momentu fizycznego odpięcia panela od regulatora. Jeszcze nie testowałem układu na 24v, bo czekam na drugi akumulator.

Po zgłębieniu tematu wychodzi na to, że regulator ten jest to ta sama konstrukcja co cała tańsza reszta, czyli przy 1 akumulatora napięcie Voc paneli max 24v, a przy 2 akumulatorach 48v. Taki typowy przykład "internetowego marketingu", czyli opis prawie prawdziwy. W załączonej instrukcji też brak takowych informacji.

Teraz z tego co widzę, będę zmuszony zakupić jakiś regulator mppt, żeby wykorzystać ten panel, bo zakup drugiego akumulatora też będzie, chyba nie do końca dobrym pomysłem, bo przy 24v i 1 panelu generującym max 29v (w idealnych warunkach) efektywność ładowania akumulatora znikoma.

Tak więc może ktoś z użytkowników poleci jakiś regulator z prawdziwym mppt (bo z tym na aukcjach jest różnie) do tego panela?
    pozdrawiam.

Jak chcesz bardzo dobry regulator MPPT to poczytaj wyżej co pisaliśmy z kolegą robertcb
    Tobie wystarczy VICTRON ENERGY MPPT 75/10
  • #9 18061206
    jaxikk
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, a co sądzisz i regulatorze MPPT TRACER 1210AN 10A 12/24V lub 2210AN 20A (w perspektywie dołożenia 2 panela)?
  • #10 18061388
    robertcb
    Poziom 17  
    Kupiłem na Wolumenie chińską przetworniczkę, o taką identyczną: http://propix.com.pl/pl/p/DC-DC-CC-CV-20A-300W-Step-Down-5-40V-1.2-35V/1554
    I zastanawiam się jak zabezpieczyć by nie dała za wysokiego napięcia z powodu ewentualnej awarii potencjometru. (regulacja jest do 36V)
    Owszem, można dać rezystor ale wtedy nie będzie regulacji, a chciałbym mieć regulowane 12-15V na wyjściu.

Układzik jest goły; bez filtrów, zabezpieczeń, wentylatora, obudowy - ale tani i ma nawet regulację prądu wyjściowego.

Teraz chcę dorobić do niej wszelkie zabezpieczenia -

wejście: podnapięciowe, nadnapięciowe
    wyjście: przeciwprzepięciowe

i proszę o porady jak.

Jedno już zrobiłem - dioda na wejściu zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją.

Regulatora MPPT dobrej klasy to nie zastąpi - ale do testów, eksperymentów czy okazjonalnego podładowania aku chyba się nada (w opisie wspomniano o współpracy z panelami słonecznymi).
  • #11 18061392
    Wilktor
    Poziom 27  
    robertcb napisał:
    Kupiłem na Wolumenie chińską przetworniczkę, o taką identyczną: http://propix.com.pl/pl/p/DC-DC-CC-CV-20A-300W-Step-Down-5-40V-1.2-35V/1554
    I zastanawiam się jak zabezpieczyć by nie dała za wysokiego napięcia z powodu ewentualnej awarii potencjometru. (regulacja jest do 36V)
    Owszem, można dać rezystor ale wtedy nie będzie regulacji, a chciałbym mieć regulowane 12-15V na wyjściu.

Układzik jest goły; bez filtrów, zabezpieczeń, wentylatora, obudowy - ale tani i ma nawet regulację prądu wyjściowego.

Teraz chcę dorobić do niej wszelkie zabezpieczenia - i proszę o porady jak.

Jedno już zrobiłem - dioda na wejściu zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją.

Regulatora MPPT dobrej klasy to nie zastąpi - ale do testów, eksperymentów czy okazjonalnego podładowania aku może się nada.

Do regulacji prądu ładowania mógłbyś zastosować prosty regulator na tyrystorze

Dodano po 2 [minuty]:

jaxikk napisał:
    Dzięki za odpowiedź, a co sądzisz i regulatorze MPPT TRACER 1210AN 10A 12/24V lub 2210AN 20A (w perspektywie dołożenia 2 panela)?

Produktów tej firmy nie testowałem, ani o niej nie słyszałem dlatego nie będę się na jej temat wypowiadał
    Ale regulator wygląda na solidny
  • #12 18061402
    robertcb
    Poziom 17  
    Wiktor626 napisał:

Do regulacji prądu ładowania mógłbyś zastosować prosty regulator na tyrystorze

Ale to maleństwo robi dokładnie to co na tym obrazku.

Prąd na wyjściu jest większy niż pobierany na wejściu (zachowanie mocy).

A regulator na tyrystorze pewnie działa jak PWM, czyli nie da większego prądu niż panel?
  • #13 18061407
    Wilktor
    Poziom 27  
    No tak regulator na tyrystorze nie da większego prądu
    Źle przeczytałem wypowiedź

Dodano po 3 [minuty]:

Zabezpieczenie za niskiego napięcia i za wysokiego napięcia moim zdanie dało by rade zrobić na układzie LM3914
  • #14 18064254
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    A prpos tracer1210. Miałem. On ma taki dodatkowy panel podłączany. Z działania byłem nardzo zadowolony. Działał jako MPPT - to potwierdzam. Z powodu mojego błędu zawilgotniał i się uszkodził. Mam go jeszcze. Ni naprawiałem. Jak chcesz uszkodzony to odezwij się na priv. Dogadamy się. Miałem go podłączonego do 100W panelu, Uoc = 24 V.
  • #15 18075367
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Jaxikk masz panel 240W

To zakup 10A MPPT to duzy bląd bo regulator bedzie przeciążony :

240W / 12V = 20A pradu wyjsciowego czyli 10A to 2 krotnie za malo i tracera uszkodzi po kilku miesiacach. To wiem z doswiadczenia gdy mialem podlaczone 180W panel.

Conajmniej 20A wersja.

Albo 10A ale system akumulatorowy 24V .
  • #16 18078546
    jaxikk
    Poziom 11  
    Zapobiegliwie kupiłem akurat Tracer 2210AN, ale myśle o dołożeniu jeszcze 1 panela o identycznych parametrach i kolejnego akumulatora żeby było 24v, wg instrukcji powinno być ok.
  • #17 18758995
    gurales
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    jaxikk napisał:
    Zapobiegliwie kupiłem akurat Tracer 2210AN, ale myśle o dołożeniu jeszcze 1 panela o identycznych parametrach i kolejnego akumulatora żeby było 24v, wg instrukcji powinno być ok.

I jak się sprawuje regulator? Zastanawiam się nad kupnem Tracera 3210an a Victronem 100/30. Różnica w cenie jest spora, ale ponoć Victron to światowa półka. Z góry dzięki za odpowiedź :)
  • #18 18765635
    jaxikk
    Poziom 11  
    Witam, w tym sezonie.
    Niestety nie mogę się za bardzo wypowiedzieć na temat regulatora, bo w zasadzie z niego nie korzystam. Złożyłem instalację w tym sezonie, przyłączyłem 2 panele i aku 230ah i tak stoi. Zasila to okazjonalnie pompkę wody 40W, tak więc nie ma za wiele do roboty, bo nie udało mi się rozładować baterii poniżej 12V. Może coś dojdzie podczas sezonu to będą jakieś wnioski. pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje regulatora PWM lub MPPT do panelu słonecznego 300W Q.Cells i akumulatora 12V AGM MW POWER 90-12. Wskazano, że regulator MPPT jest bardziej efektywny, umożliwiając wykorzystanie pełnej mocy panelu, podczas gdy PWM ogranicza moc do około 130W. W dyskusji pojawiły się rekomendacje dotyczące modeli regulatorów, takich jak VICTRON ENERGY MPPT 75/15 oraz MPPT TRACER 1210AN i 2210AN. Użytkownicy podkreślają znaczenie wyboru regulatora o odpowiednich parametrach, aby uniknąć przeciążenia i uszkodzeń. Wskazano również na konieczność zabezpieczeń, takich jak ochrona przed zwarciem i nadnapięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA