logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V?

-maniek- 06 Maj 2019 19:40 4056 13
  • #1 17946875
    -maniek-
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, posiadam 2 panele polikrystaliczne o mocy 270w każdy i napięciu bez obciążenia 36v, podłączone są bezpośrednio pod pompę do nawadniania która jest włączana co jakiś czas więc większość energii pozostaje po prostu nie wykorzystana. Nadwyżkę energii chciałem wykorzystać do oświetlenia ledowego zapalającego się po zmroku, jako magazyn służyłby wolny akumulator samochodowy 12v 90ah jednak nie mam pojęcia jaki regulator dobrać do tego zestawu. Czy zwykły regulator PWM 40-50A sobie z tym poradzi czy z tych paneli można nim ładować jedynie akumulatory 24v? Czy natężenie prądu nie będzie zbyt duże dla akumulatora?
  • Pomocny post
    #2 17947676
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Tobie jest potrzebny regulator z realnym MPPT.

Trochę matematyki dla zobrazowania :
    Panel ma w punkcie pracy 28.8V i prąd 9.3A.

Podłączając go bezpośrednio przez regulator PWM dalej masz :
    9.3A x 12V =112W mocy ladowania czyli nawet nie 50% mocy panelu.

Teraz gdyby byl to regulator MPPT to masz :
    270W /12V =22A ładowania.

Teraz zobacz że za pomocą jednego panelu i regulatora MPPT masz taką samą moc jak przy 2 panelach i regulatorze PWM..

Tylko nie wbij sie na te pseudo z napisem MPPT (200-300zl)
  • #3 17948141
    -maniek-
    Poziom 10  
    Chodzi o to że chcę w miarę tanim kosztem wykorzystać energię która się marnuje, inwestując w lepszy regulator MPPT trzeba by też zainwestować w dodatkowe akumulatory czyli koszta rosną, a bez przetwornicy i tak nie wykorzystam zmagazynowanej energii więc chciałbym po prostu do tego co już posiadam dorzucić w miarę tani regulator który sobie z tym poradzi, a że będzie miał niższą sprawność to trudno. Może w przyszłości jak bardziej zapoznam się z tematem i będę miał większy zasób gotówki pomyślę nad rozbudową tej instalacji, ale na razie zostaję przy doborze w miarę taniego regulatora który poradzi sobie z tą instalacja i nie padnie przy większym nasłonecznieniu. Jednak za wszystkie rady i wskazówki serdecznie dziękuję.
  • #5 17948443
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Widziałeś to w czasie pracy i pomiary ?
    Kupa złomu z wyświetlaczem..

Dobrze poszukaj to znajdziesz recenzje ( nawet tu na forum jest wpis że ustawione 28.8V a ładuje 33V w akumulatory )

Maniek : To bierz najzwyklejszy PWM z prądem 20A jak interesuję cię tylko 50% sprawności układu.
  • Pomocny post
    #6 17948450
    noja102
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Mogę nawet Ci wysłać do testów

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V? Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V? Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V?
    Tak ładowałem panelem TSM-180DC01 2szt 4 aku 12V podłączone pod ups APC przez 2 lata a pod to było podłączone CO z CWU i dawało rade. A to że ktoś podpiął panel 33V to nic dziwnego że ładował 33V w instrukcji jest napisane BOOST - STEP-UP a nie BUCK -STEP-DOWN

Dodano po 1 [minuty]:

Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V? Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V?

Dodano po 11 [minuty]:

Ale Masz racje do Jego systemu oświetlenia PWM 20A taki z czujnikiem zmierzchu będzie najlepszym rozwiązaniem tylko aku za długo nie pociągnie chyba że 200Ah będzie
    Pamiętaj kolego -maniek- że ładujemy zawsze aku prądem nie większym niż 1/10 pojemności czyli
    90Ah = 9A max przez 10 godzin
  • #7 17948858
    -maniek-
    Poziom 10  
    I taki najzwyklejszy regulator 20A będzie wystarczający do tych 2 paneli? Zanim założyłem temat przerzuciłem parę ofert z regulatorami, przeczytałem kilka artykułów dotyczących regulatorów ładowanie i doszedłem do wniosku że przy ładowaniu aku 12v potrzebuje regulatora przynajmniej 45A ( 540W/12v =45A).
    A co do samego aku to nie jest on nowy więc to będzie jego druga szansa żeby się na coś przydać, jeśli po jakimś czasie padnie to nie będzie jakaś wielka strata
  • #8 17949044
    potegat
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    A ja mam takiego PowMr i działa, trochę zawyża wyniki ale za te pieniądze to i tak jest super
    Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V? Jak dobrać regulator ładowania PWM do paneli 270W i akumulatora 12V?
  • #9 17949701
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    On musi mieć ograniczenie prądowe, a większość tanich regulatorów ładuje ile wejdzie. Moim zdaniem przetwornica step down z regulacją napięcia i prądu za 25zł mu w zupełności wystarczy.
  • #10 17952997
    kulibob
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    potegat napisał:
    A ja mam takiego PowMr i działa, trochę zawyża wyniki ale za te pieniądze to i tak jest super

Też je kupiłem od chińczyków i nie jestem z nich zadowolony wróciłem do swoich starych bardziej podrabianych mppt:)
  • #12 17953875
    kulibob
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Osiągi miały zbliżone do tej seri podrabianych mppt
    https://pl.aliexpress.com/item/MPPT-T40-40A-S...troller-with-Load-Dual-Timer/32765591817.html
    Jednak gorszy czas reakcji na zmianę obciążenia. Start grzałek powodował chwilowe klęknięcie napięcia napięcia na aku co skutkowało wyłączeniem grzałki a problemu takiego niema na tych co powyżej(podrabianych mppt).

Upierdliwe jest to że gniazda na przewody przyjmują tylko 6mm2(2x6mm2 na+i 2x6mm2 na -)

Na regale mam jeszcze te POWMR 60A może się latem pobawię ale jestem nimi zawiedziony tym bardziej że spodziewałem się wyraźnych wzrostów osiągów skoro to niby MPPT.

A jeszcze mi za to Vat dowalili na granicy :)
  • #13 17953944
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Bo to złom z "odrobiną" mppt..

Czyli mppt za 150$ a kontra porzadny za 600$ :
    https://syonyk.blogspot.com/2018/05/whats-difference-between-150-and-600.html

Cewki jak z papieru ( to ma przenieść 4kW ??? ) chyba DC/DC bez konwersji to da rade..

Zresztą 40A 24V powmr :

Porządny 40A 24V :

I coś tu gęściej a nie layout z długimi scieżkami ( kondesatory z marchewki --- na pewnie nie low ESR -- 2 montaż tak z długimi nogami to proszenie się o kłopoty )

Ale miało być Panie TANIO to jest...

Ps.. ciekawe dlaczego miernik mocy jest tylko na wejściu a nie wyjściu ( zastanawiajace prawda ? ) bo by wyszło szydło z wora..
  • #14 17953973
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    Wr841nd napisał:

Ps.. ciekawe dlaczego miernik mocy jest tylko na wejściu a nie wyjściu ( zastanawiajace prawda ? ) bo by wyszło szydło z wora..

Ten widoczny na zdjęciu bocznik służy do pomiaru prądu na wyjściu na akumulatory i także do kalkulacji punktu mppt. Natomiast wyszło jak na razie tyle, że nie masz, ani regulatora, ani pojęcia o tym jak pracuje.
    Wersja 60A bez problemu zaiwania z prądem 60A i wyda więcej po modyfikacji bocznika, bo jest programowe ograniczenie na poziomie 61A, ale trzeba zadbać o lepsze odprowadzanie ciepła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje regulatora ładowania PWM do dwóch paneli słonecznych o mocy 270W każdy, które mają napięcie bez obciążenia 36V, oraz akumulatora 12V 90Ah. W dyskusji podkreślono, że regulator PWM o prądzie 40-50A może nie wykorzystać pełnej mocy paneli, co prowadzi do strat energii. Zamiast tego, regulator MPPT mógłby zwiększyć efektywność ładowania, jednak wiąże się to z wyższymi kosztami. Użytkownicy sugerują, że dla prostych zastosowań wystarczy regulator PWM 20A, ale należy pamiętać o ograniczeniach prądowych akumulatora. Wskazano również na problemy z tanimi regulatorami MPPT, które mogą nie spełniać oczekiwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA