logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[do 3000] Szukam laptopa HP z i5 8gen/ryzen 5, SSD, bez gier

fastlopez 05 Lip 2019 09:08 477 5
REKLAMA
  • #1 18045303
    fastlopez
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Dzień dobry,
    Kwotą bazową jest 2500, ale mam voucher HP więc mogę rozciągnąć ją do ok 3000pln.
    * Matryca conajmniej 15', mile widziane full hd
    * procesor i5 8gen/ryzen 5
    * matryca matowa
    * dysk najlepiej żeby od razu był SSD 240+, najlepiej na M.2
    * grafika bez znaczenia - odpalane gierki są na ogół proste i nie spodziewam się uruchamiać na tym wiedźmina 8
    * bez napędu optycznego
    * wifi, bt, czytnik kart, conajmniej 2 porty usb, wyjście video (w dowolnym standardzie)
    * Firma - HP
    * oryginalny win10 tak żeby nie trzeba było kombinować
    * bardzo mile widziana podświetlana klawiatura

Laptop będzie używany tylko stacjonarnie w domu. Zastosowania typowe: maile, filmy, office, internet, czasem jakaś konwersja filmu/muzyki, może coś policzę na BOINCu. Chciałbym aby sprzęt wytrzymał 5-7 lat w dobrym zdrowiu. Najlepiej żeby był w miarę mocny procek, grafika bez znaczenia (nie jestem graczem).
    Szukając trafiłem na opcję z i5-8300H w róznych konfiguracjach:

HP Pavilion 15-bc411nw 15,6" Intel® Core™ i5-8300H - 16GB RAM - 1TB+128GB Dysk - GTX1050 Grafika - Win10
    Jest mocny procek ram i dyski są wystarczające i nie trzeba będize zaraz grzebać ALE: czytając testy to laptop mocno się grzeje a ciepło jest odprowadzane na dolną ramkę ekranu, po drugie jest tam matryca SVA no i brak podświetlanej klawiatury.

HP Pavilion Power i5-8300H/8GB/1TB/W10 GTX1050
    Te same mocne podzespoły, konstrukcja chłodzenia ta sama, matryca raczej też SVA (bo IPSem chyba by się pochwalili) ale jest podświetlana klawiatura

HP Pavilion Gaming i5-8300H/8GB/1TB/Win10 GTX1050
    podzespoły te same, ale chłodzenie jest już trochę inaczej rozwiązane, jest IPS i podświetlana klawiatura, tylko od razu trzeba będzie wymienić/dołożyć ssd

Powyższe lapki są całe z plastiku, można wziąć za ok 3000. Największe zmartwienie budzi to nieszczęsne chłodzenie, w testach lapek dość mocno się grzeje. Niby można zrobić under volting, ale finalnie jak w/w konstrukcje zniosą upływ czasu?

I na koniec jeszcze to:
    HP Pavilion 15 Ryzen 5-3500/8GB/256pcie/Win10 Silver
    ryzen jest wolniejszy od 8300H, ale raczej nie będzie się tak grzał jak w powerach więc ciepło aż tak dokuczliwe dla dolnej ramki ekranu nie będzie. Poza tym ten pavilion jest z aluminium, ma IPS i podświetlaną klawiaturę. I wydaje mi się że lepiej zniesie trudy eksploatacji w czasie.

Co myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 18045529
    xxkachellxx
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Z moich doświadczeń mogę powiedzieć że jeśli chce się coś na dłużej to plastik wymięka, nie wazne jakiej firmy jest laptop, na Twoim miejscu brałbym aluminiowy, tak jak piszesz ten pavilion będzie okej, są też aluminowe paviliony z i5 8265u + MX 150, ja mam w pracy i5 8250u i działa sprawnie.
  • REKLAMA
  • #3 18045589
    fastlopez
    Poziom 14  
    @xxkachellxx dzięki za opinię. Odpowiednik paviliona z intelem jest jakies 200pln droższy, a mi nie zależy na dodatkowej grafice.
    Trochę się napaliłem na tego z 8300h zwłaszcza że w ten weekend można zdobyć pierwszy w promocji, ale chyba jednak mi przejdzie. Aktualnie korzystam ze staruśkiego r61 i chciałbym aby ten nowy był w podobnym zdrowiu po podobnym czasie...
  • REKLAMA
  • #4 18045848
    xxkachellxx
    Poziom 14  
    Ja przymierzając się do zakupu laptopa patrzyłem na zawiasy matrycy, w plastikowych hp matryca jest wykonana naprawdę tandetnie, w pracy mam della 5490, to samo, choć troche lepiej, w domu aktualnie mam della xps 9333, zero problemów z odkształceniami obudowy, dlatego gdybym ja wybierał teraz laptop na długo to napewno koniecznością miałaby być aluminiowa obudowa i aby nie trzęsło się wszystko..
  • REKLAMA
  • #5 18046612
    fastlopez
    Poziom 14  
    Oglądałem dziś
    HP Pavilion 15-bc411nw 15,6" Intel® Core™ i5-8300H - 16GB RAM - 1TB+128GB Dysk - GTX1050 Grafika - Win10
    i muszę trochę sprostować. O ile sam laptop jest lekki, czyli mocno plastikowy, to zawiasy i chłodzenie jest zrobione normalnie, tzn ekran kończy się na zawiasach bez dziwnych łamańców, a wydech chłodzenia jest wyraźnie pod ramką i w moim odczuciu lekko w dół - raczej nie ma szans żeby dmuchał w ramkę. Tylko ten plastik :/

Pavilion power HP Pavilion Power i5-8300H/8GB/240+1TB/W10 GTX1050 15-bc404nw (5GV01EA), ekran i chłodzenie ma jakten wyżej więc jest dobrze. Pytanie do jakiego plastiku są przykręcone zawiasy?

HP Pavilion 15 Ryzen 5-3500/16GB/256/Win10 Silver 15-cw1004nw (6VR82EA) tu jest wylot chłodzenia na dolną ramkę ekranu :( Ale jest za to aluminiowy więc powinien długo wytrzymać
  • #6 18051608
    xxkachellxx
    Poziom 14  
    W plastikowych zawiasy są przykręcone do takich tulejek metalowych wprasowywanych/wklejanych w plastik - po pewnym czasie i tak to wszystko się łamie i pęka i różne dziwne cuda się z tym dzieją :)
REKLAMA