newcastle26 napisał: Generalnie chciałbym zostać przy marce HP, ponieważ z ich laptopów jestem zadowolony.
Witaj.
W świecie komputerów nie warto zakładać, że jeśli trafiłeś kiedyś coś dobrego jednej marki, to cała reszta też jest dobra. Ogólnie każda marka robi zarówno dobre modele, jak i modele, których warto unikać. Warto zobaczyć, co wszystkie firmy mają w ofercie, a potem zdecydować.
newcastle26 napisał: Laptop nie ma być do zadań specjalnych typu programy graficzne czy tym podobne.
I tu zastanawiam się czy karta graficzna zintegrowana w zupełności wystarczy?
Wystarczy i nie ma w takim razie żadnego powodu, aby dopłacać do droższej karty graficznej. Swoją drogą zintegrowane karty graficzne bez problemu uciągną programy graficzne również.
newcastle26 napisał: Chciałbym coś na i5 chociaż. I tu kolejne pytanie: czy generacja 10, 11 czy 12 robi różnice? Iść np. w 13 czy 10 lub 11 wystarczy?
No dobrze, chociaż I5 może być, a dlaczego nie I3? Albo jeszcze ważniejsze pytanie, dlaczego nie Ryzen? Przecież nie tylko Intel robi procesory, procesorów AMD należało unikać jak ognia jeszcze kilka lat temu, ale teraz już tak nie jest. Co więcej, przy firmie Intel narobiło się trochę smrodu jeśli chodzi o 13 i 14 generację, chociaż jak sam producent twierdzi, problemy które mam na myśli nie dotyczą układów mobilnych (chociaż nie mam pewności, czy należy im wierzyć, bo wcześniej też dużo zaprzeczali i zrzucali winę za awaryjność swoich mocniejszych procesorów na wszystkich dookoła bardzo mocno ukrywając fakt, że to między innymi ze względu na defekt produkcyjny ta awaryjność jest zwiększona). Tak czy inaczej - warto moim zdaniem dobór procesora zmienić. Bo który z procesorów będzie lepszy:
- ten który ma 2 wydajne rdzenie i 4 wolniejsze, energooszczędne,
- czy może taki, który ma 2 wydajne rdzenie i 8 wolnych rdzeni?
- a może 4 wydajne rdzenie i 8 energooszczędnych?
- są też nowsze, które mają 4 wydajne i 4 energooszczędne
- jeśli wybór jest za mały, to znajdą się też takie, które mają 6 wydajnych rdzeni i 4 albo 8 rdzeni energooszczędnych.
I tak każdy z nich to I5 12-tej lub 13-tej generacji.
Dla mnie I5 nie byłoby wyznacznikiem (bo można dostać procesor mający dwa wydajne rdzenie albo 6 wydajnych rdzeni). Ja bym sobie wyznaczył minimalną ilość rdzeni typu P (performance) i na tej zasadzie dobierał. Pewnie do pakietu biurowego, www czy oglądania multimediów starczą 2 rdzenie P i kilka oszczędnych (tu z drugiej strony mamy również I3, które może mieć, tak samo jak jeden z modeli I5, dwa rdzenie typu P (performance) i 4 rdzenie typu E (efficience). Biorąc jednak pod uwagę, że przeglądarki są w stanie wykorzystywać bez większych problemów dużą liczbę rdzeni, a od dłuższego czasu akceptowalnym standardem są cztery rdzenie, to wymaganie I5 na miejscu Kolegi bym zmienił na "procesor z co najmniej czterema wydajnymi rdzeniami", co pozostawi na placu boju zarówno Intele jak i AMD o sensownych do tych zastosowań parametrach. Chyba że bym chciał maksymalizować czas pracy na baterii, to wtedy rozważyłbym konfiguracje 2 rdzenie P w towarzystwie rdzeni E (te rdzenie typu E też nie są w końcu bezużyteczne).
newcastle26 napisał: Dodatkowo podświetlana klawiatura
Tak, to jest przydatna rzecz. Tyle że należy unikać jak ognia jasnych klawiatur (biała, srebrna) z białym podświetleniem. Podświetlenia nie używa się tylko w nocy, a włączając białe podświetlenie na jasnej klawiaturze znaki przestają być widoczne. Nie jestem pewien, kto wpadł na pomysł takiego zestawienia i czy jeszcze żyje, ale do dzisiaj takie bezsensowne klawiatury są sprzedawane.
Z innych rzeczy, które może warto jakieś wziąć pod uwagę:
- przekątna ekranu. Czy 15.6/16.0 cali to ta właściwa? Jeśli laptop będzie używany głównie stacjonarnie, rzadziej przenoszony, to jak najbardziej. Jeśli codziennie będzie noszony, to może warto szukać 13.3/14.0?
- jakość matrycy. W tym budżecie nie ma się co spodziewać cudów i większość matryc nie będzie w stanie pokryć nawet całej przestrzeni barwowej sRGB. Ale może warto znaleźć coś, co chociaż 99-100% sRGB pokryje? Niby do WWW/Office nie trzeba, ale jeśli będzie dwóch czy trzech kandydatów, to warto zwrócić uwagę na ten parametr.
- wykonanie. Plastikowe modele zwykle po kilku latach zaczynają się identyfikować jako tablety. Tyle że nie mogą zostać tabletami, bo wtedy przestają działać, ale to im nie przeszkadza, żeby pokrywa zaczęła się wyłamywać. Dla mnie jest to jeden z najważniejszych parametrów, jeśli chcę laptopa, który przeżyje mechanicznie trochę dłużej, niż 3-5 lat.
- inne parametry, gdzie można wybrzydzać - wygodny układ klawiatury, głośniczki, które nie powodują raka uszu jak się zacznie czegoś na nich słuchać, wygodny touchpad, chłodzenie o rozsądnej wydajności i akustyce i pewnie kilka innych...
newcastle26 napisał:
Mamy tu 100% plastik (w weekend kleiłem jeden model z tej serii i drugi ze zbliżonej serii), bo chciały zostać tabletami, ale nie poszło najlepiej. Jakość wykonania taka sobie. Istnieją bardzo podobne modele z tej serii w metalowej obudowie.
Mamy częściowo bezużyteczne podświetlenie, które jest akceptowalne faktycznie tylko po ciemku, bo inaczej przeszkadza. Są podobne modele z tej serii ale z czarną, podświetlaną klawiaturą. Polecam, jest ona bardziej funkcjonalna.
Matryca jest umiarkowanie jasna, co nie będzie przeszkadzać w pomieszczeniu z umiarkowanym nasłonecznieniem, ale przy większym nasłonecznieniu i na zewnątrz będzie już mniej komfortowa. Pokrycie barwowe niskie, 45% NTSC, co zwykle przekłada się na około 60-65% pokrycia gamutu sRGB.
Mamy procesor, który ma dwa wydajne rdzenie i 8 okrojonych, energooszczędnych.
Dość ubogo wyposażony w gniazda USB (2x USB typu A, 1x USB typu C) - niestety tak ubogie wyposażenie stało się pewnego rodzaju standardem i często ciężko o lepiej.
Jako że miałem niedawno do klejenia model z tej serii to na plusy głośniki są jak na laptopa względnie rozsądne, touchpad wygodny, klawiatura OK (chociaż wolałbym nie mieć numerycznej i mieć wygodniejszy główny blok), a przez procesor złożony głównie z energooszczędnych rdzeni sparowany z dość sporą baterią można liczyć na dość długi czas działania na baterii przy chodzeniu po stronach lub korzystaniu z aplikacji biurowych czy odtwarzaniu filmu.
newcastle26 napisał: Czy w tym modelu można później dołożyć RAMu np?
Laptop ma dwa sloty, więc można mu rozbudować RAM do 32 GB, ale 16 GB będzie starczyć w zastosowaniach, które ten czy podobny sprzętowo laptop uciągnie.
newcastle26 napisał: Czy może iść w inną markę?
Nie wykluczyłbym marki HP, natomiast na pewno, tak jak pisałem, rozważyłbym też inne.