logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karcher K7 (1.447-002.0) brak ciśnienia - czy warto naprawiać poza serwisem?

piottrek1990 06 Lip 2019 17:12 4743 9
REKLAMA
  • #1 18047501
    piottrek1990
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,

ostatnimi czasy przestał wytwarzać ciśnienie mój Karcher k7 model 1.447-002.0
    Oddałem go na gwarancję jako że miał może przepracowane 20-30 godzin i miał ponad rok.
    Serwis Karchera się wypiął - napisał że myjka używana "profesjonalnie" ponieważ zakup był na firmę a to że pracowała okazjonalnie to ich nie interesuje.
    "
    BRAK OLEJU, WODA W TARCZY ZATACZAJĄCEGO. ZROBIONO ZDJĘCIA – W ZAŁĄCZENIU DO ZLECENIA. NAPRAWA URZĄDZENIA MOŻLIWA JEST JEDYNIE ODPŁATNIE.
    "
    wycenę za naprawę ustalono na 1130zł co jest prawie że kwotą zakupu nowego także bez sensu.
    Proszę o opinie czy da się jeszcze go odratować w miarę przyzwoitych pieniądzach.

Karcher K7 (1.447-002.0) brak ciśnienia - czy warto naprawiać poza serwisem? Karcher K7 (1.447-002.0) brak ciśnienia - czy warto naprawiać poza serwisem? Karcher K7 (1.447-002.0) brak ciśnienia - czy warto naprawiać poza serwisem? Karcher K7 (1.447-002.0) brak ciśnienia - czy warto naprawiać poza serwisem?

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 18047569
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Proponuję wezwać firmę pisemnie do usunięcia niedomagań urządzenia. Po otrzymaniu odmowy, z dokumentacją udaj się wprost do rzecznika konsumenta lub federacji konsumentów. Niestety, sam i bez wsparcia chyba nic nie załatwisz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18047992
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6359
    Mobali napisał:
    Po otrzymaniu odmowy, z dokumentacją udaj się wprost do rzecznika konsumenta lub federacji konsumentów.
    A w jakim celu, skoro urządzenie zostało kupione na fakturę, na firmę? Rok minął, czyli po gwarancji...
  • REKLAMA
  • #4 18048027
    Mobali
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    Rok minął, czyli po gwarancji...
    Nie do końca. Po pierwsze, można próbować dochodzić skutecznie roszczeń w rok po stwierdzeniu wady (tu przyda się rzecznik). Po drugie, można próbować skorzystać art. 471 k.c., który mówi o odszkodowaniu za nienależyte wykonanie zobowiązania przez drugą stronę umowy. W tym przypadku nie obowiązuje termin na zawiadomienie o wadzie, co może być ratunkiem dla przedsiębiorców, którzy uchybili ustawowo wskazanemu terminowi na niezwłoczne zawiadomienie o wadzie. Sprawa jest trudna, więc odsyłam po pomoc do rzecznika lub prawnika. Jedno jest pewne - trzeba działać szybko!I W końcu można powołać się na unijne przepisy związane z dostępem do części zamiennych (nie wolno bezpodstawnie zawyżać ich cen) - tu też warto skorzystać z prawnej pomocy, na przykład z jednej z platform arbitrażu. Bardzo często, sprzedawcy po rozpoczęciu tego procesu "miękną" i idą na rękę klientowi.

Raz jeszcze podkreślam, że nie wszystko stracone. Do sprawy trzeba jednak podejść poważnie. Nikt z nas tutaj tej sprawy nie załatwi. Trzeba jak najszybciej skutecznie zgłosić roszczenia, a następnie mądrze rozegrać całą reklamację korzystając ze wsparcia instytucji do tego powołanych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18048068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18048083
    Mobali
    Poziom 43  
    Zakup na firmę wcale nie oznacza, że rękojmia nie działa (chyba, że została wyłączona w umowie). A skoro jest rękojmia, to nie ma sensu przejmować się gwarancją, która dobiegła końca. Dochodzenie roszczeń będzie trudniejsze, ale jest realne. Arbitraż i pomoc prawna to nie są narzędzia zastrzeżone wyłącznie dla konsumenta!
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18048305
    piottrek1990
    Poziom 8  
    Dzięki za zainteresowanie tematem, myślałem o odwołaniu od reklamacji ale nie mam na to czasu.

Zapytam Was czy w takich przypadkach przeważnie konieczna jest wymiana części tak jak w wycenie Karchera poniżej?
    Czy może uda się to wszystko wyczyścić i jeszcze trochę urządzenie podziała?

Druga opcja to go spróbować sprzedać na części.

Tłok completo K7 (c/imballo)
    Prowadnica tłoków 90° K7
    Pierścień uszczeln. 12x18x6/5/1
    O-Ring 72x2 -NBR70
    Łożysko kulkowe skośne
    Pierścień uszczeln.wału-20X37X8 NBR
    Głowica pompy alluminio completo (c/imba
    Tarcza zataczająca kpl. 13° (D67)
  • #8 18048321
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6359
    Scenariusz uszkodzenia był prawdopodobnie taki, że albo myjka tyrała 24H/dobę, albo bez wody była uruchamiana - stopiły się teflonowe uszczelniacze tłoczków na skutek czego woda poszła do oleju - próbowałbym po taniości zorganizować same uszczelniacze tłoczków i zobaczyć co z tego wyjdzie - jeśli na samych tłoczkach i łożysku tarczy zataczającej nie ma śladów korozji.
  • #9 18048385
    Mobali
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    Scenariusz uszkodzenia był prawdopodobnie taki
    To może wyjaśnić tylko autor postu ;-)

piottrek1990 napisał:
    myślałem o odwołaniu od reklamacji ale nie mam na to czasu.
    Więc odpuścić sobie trzeba. W tak trudnej sytuacji reklamacja wymaga naprawdę sporo czasu i aktywności oraz zaangażowania. Jak radzi kolega wyżej: naprawić jak najniższym kosztem, albo odsprzedać na części.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18048640
    piottrek1990
    Poziom 8  
    Karcher miał przepracowane tak jak napisałem na początku 20-30godzin, praca na sucho bez wody ? może zdarzyło się kilka uruchomień bez odkręconej wody ale to trwało max 5 sekund.

Średnio wprawiony majsterkowicz poradzi sobie rozebraniem i złożeniem pompy? czy są tam elementy bardzo skomplikowane?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z myjką ciśnieniową Karcher K7 (model 1.447-002.0), która przestała wytwarzać ciśnienie po około 20-30 godzinach użytkowania. Serwis Karchera odmówił naprawy w ramach gwarancji, argumentując, że urządzenie było używane profesjonalnie, co skutkuje koniecznością odpłatnej naprawy wycenionej na 1130 zł. Użytkownik rozważa, czy warto naprawiać urządzenie samodzielnie, czy lepiej sprzedać je na części. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące dochodzenia roszczeń, możliwości naprawy poprzez wymianę uszczelniaczy tłoczków oraz ocena, czy przeciętny majsterkowicz poradzi sobie z rozebraniem i złożeniem pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA