logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mandriva Linux 2005: Błąd instalacji sterownika SATA nVidia CK804

Damian_ghul 15 Wrz 2005 15:12 915 2
REKLAMA
  • #1 1820371
    Damian_ghul
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    wiec tak mam Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition oraz dysk SATA a mój problem polega na tym ze gdy instalujelinuxa w czasie instalacji a dokladnie w czasie gdy jest aktualizowana licencja wyskakuje mi cos takiego instalowanie sterownika kontrolera dysku twardego nVidia corporation| CK804 Serial ATA Controller i ten komunikat jest tak widoczny przez ok 10min i pojawia sie cos takiego insmod'ing module sata_nvfailed at / usr/bin/perl-install/ modules.pm. Cine 324. po czym nastepuje koniec instalacji. Wicie gdzie lezy przyczyna? Powiem jeszcze ze gdy skladalem sobie kompa to dopiero 4 plyta glowna odczytywala dyski SATA ale ta co mam teraz odczytuje normalnie a i jeszcze jedno slyszalem ze mozna zrobic sterownik do dyskow sata tylko nie wiem jak? Moze ktos z was wie bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1821269
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    pytania tego typu zawsze kieruj na forum dystrybucji - tam użytkownicy konkretnego sprzetu na danym systemie szybciej ci odpowiedzą niż na ogólnym forum komputerowym

używanie googla nie boli a skutkuje często szybkim wyszukaniem odpowiedzi na dręczące nas pytania

to przykład:

http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=16065&highlight=sata

a jak przekopiesz to forum to rozwiążesz wszystkie problemy z tym systemem - zresztą moim zdaniem nie ma bardziej przyjaznego linuksa dla poczatkujących uzytkowników
  • #3 1822087
    krzych
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    pytanie jaki masz chipset jesli Vt8237 to zapomnij o tej dystrybucji lub przeznacz na to zwykły dysk a jesli koniecznie na tym dysku to juz lepiej postaraj sie o dystrybucje SUSE linux np wersje 9.3 lub nowszą napewno sobie z tym poradzi i jest o niebo lepszejsza od mandrivy i bardziej przyjazna dla użytkownika i na tej dystrybucji pracuje karta radiowa D-link 520+ co raczej inne linuksy mają z nia problemy
REKLAMA