logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Mandrake na Dell: brak sterowników CD-ROM i dysku twardego Intel 82901

didot 29 Lis 2005 21:17 1116 8
REKLAMA
  • #1 2038699
    didot
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Chce zainstalowac sobie mandreka na laptopie. Jest to laptop Dell. Problemy mam 2 w zaleznosci jak wersje wezme mandreka. A wiec:
    1. Przy jednej wersji startuje z cd-romu i za chwile ze nei moze znalezc cd-romu i mam wybrac inny dysk.... co z tym zrobic da sie doinstalowac sterownik do cd'ika?? mam nagrywarke DVD NEC
    2. przy nowszej wersji sterownik do cd jest i staruje instalacja tylko po zaakceptowaniu umowy przy szukaniu dyskow nei moze znalezc dysku twardego :((( wyskakuje ze znalazl urzadzenie intel 82901 i chce zeby znalezc sterownik....
    prosze o pomoc, co z tym zrobic

DZIEKI za odpowiedzi
    pozdrawiam
    maciek
  • REKLAMA
  • #2 2039455
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Mogl bys napisac jakie to wersje Mandrake probowales instalować. I czy to byly wersje na CD czy na DVD.
  • #3 2039879
    didot
    Poziom 13  
    to byly wersje na CD 10.0 i 10.2.... Red Hat 9 zainstalowal sie, ale chcialbym mandraka...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2040976
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    jak już chcesz mandraka , to proponuje najnowszą wersje opisaną jako :
    mandriva 2006

a odnośnie twoich problemów :
    płytki są sprawne ?
    sumy kontrolne sie zgadzają ?
    instalowałeś z nich na innych komputerach ?
  • #5 2041398
    didot
    Poziom 13  
    plytki sa oki.... oba linuxy byly instalowane na innych kompach i wszystko gralo.. byly to kompy stacjonarne.... mysle, ze jesli sie systemy instalowaly i chulaly to sumy sa oki, a jak mozna sprawdzic je (sumy kontrolne) tak w ogole???
  • REKLAMA
  • #6 2041695
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    odnośnie sum :
    zazwyczaj na serwerach z których pobiera sie obrazy są sumy kontrolne tych obrazów

skoro sie instalowały to nie jest problem płyt

w sumie miałem podobny problem kiedyś z napedem CD
    startował z płytą bootoowalna 98 ale juz instalatora nie odpalał

jak masz płytke czyszcząca do napedów to uzyj - u mnie pomogło bez rozkręcania do czyszczenia
  • REKLAMA
  • #7 2042427
    didot
    Poziom 13  
    mi sie wydaje ze to brak sterownika do dysku lub do cd-romu, laptop jest nowy (4 miesiace ) z USA... no ale napewno sprobuje przeczyscic, napewno nei zaszkodzi....
    pozdrawiam
  • #8 2042675
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    didot napisał:
    mi sie wydaje ze to brak sterownika do dysku lub do cd-romu

jesli bylaby to prawda ( w co watpie), to w niektorych dystrybucjach podczas instalacji mozna zaladowac dodatkowe moduly do jadra (np z dyskietki )
  • #9 2043379
    didot
    Poziom 13  
    kurcze, to ja juz nei mam pojecia co to moze byc......

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Mandrake Linux na laptopie Dell, gdzie występują dwie główne trudności: pierwsza to brak wykrycia napędu CD-ROM podczas instalacji starszej wersji Mandrake 10.0 i 10.2 z nośnika CD, mimo posiadania nagrywarki DVD NEC; druga to brak wykrycia dysku twardego z kontrolerem Intel 82901 podczas instalacji nowszej wersji Mandrake, która już rozpoznaje napęd CD. Użytkownik potwierdził, że płyty instalacyjne są sprawne i instalowały się poprawnie na innych komputerach stacjonarnych. Sugerowano sprawdzenie sum kontrolnych obrazów instalacyjnych oraz ewentualne doładowanie sterowników do jądra systemu z dyskietki podczas instalacji. Zalecano także wyczyszczenie napędu CD za pomocą płytki czyszczącej, co w podobnych przypadkach pomogło. Problem prawdopodobnie wynika z braku odpowiednich sterowników do kontrolera dysku Intel 82901 lub napędu CD w laptopie Dell, co jest typowe dla nowych urządzeń wymagających dodatkowych modułów podczas instalacji systemu Linux.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA