logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik schodowy podwójny legrand - schemat

kacpikl 09 Lip 2019 15:10 27942 5
REKLAMA
  • #1 18052194
    kacpikl
    Poziom 1  
    Witam, mógłbym prosić o schemat włącznika podwójnego schodowego legrand( takiego jak na rysunku) do dwóch lamp podłączonych oddzielnie do każdego włacznika (jedna lampa do jednego włącznika, druga do drugiego). Udało mi się zrobić schemat, ale lampy były podłączone do jednego włącznika.

Z góry bardzo dziękuję.
    W załączniku włączniki jakie posiadam oraz działający schemat(ale lampy są do jednego włącznika, a ja chce oddzielnie)

Włącznik schodowy podwójny legrand - schemat Włącznik schodowy podwójny legrand - schemat
  • REKLAMA
  • #2 18052545
    zyzy52
    Poziom 28  
    Ocena: 366
    Możesz tak zrobić, ale musisz dać zasilanie (L) do obu wyłączników.
  • REKLAMA
  • #3 18054273
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    zyzy52 napisał:
    Możesz tak zrobić, ale musisz dać zasilanie (L) do obu wyłączników

Ciekawa propozycja - mógłbyś to wyjaśnić ??

Z tego co widzę to ten "schemat" połączenia jest prawidłowy (o ile zaciski czarne to korespondent a bordo to zas.)
  • REKLAMA
  • #4 18055517
    zyzy52
    Poziom 28  
    [quote="dasilvaart"]
    zyzy52 napisał:
    Możesz tak zrobić, ale musisz dać zasilanie (L) do obu wyłączników

Ciekawa propozycja - mógłbyś to wyjaśnić ??
    Po prostu potraktować każdy wyłącznik jako dwa osobne i zasilić z obu stron, skoro autor chce mieć lampy podłączone do osobnych wyłączników.
    Włącznik schodowy podwójny legrand - schemat
  • REKLAMA
  • #5 18056277
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Zyzy52 ale TY zasiliłeś odbiory z rożnych puszek (wyłączników) a post pierwotny był inny - oba oświetlenia z jednego wył.
    Tam na schemacie ten N był jakoś dziwnie wrysowany i to może mylić.
    Nie piszę nic o braku ochrony - bo to oczywista oczywistość, że być takowa musi i przez niedopatrzenie jest nieujęta w szkicu.
  • #6 18057633
    zyzy52
    Poziom 28  
    dasilvaart napisał:
    Zyzy52 ale TY zasiliłeś odbiory z rożnych puszek (wyłączników) a post pierwotny był inny - oba oświetlenia z jednego wył.

Tak narysowałem bo autor chciał mieć lampy podłączone osobno do każdego wyłącznika. Poza tym możliwe że będzie miał przy drugiej puszce zasilanie z tego samego obwodu (bezpiecznika), nic o tym nie pisał. Na koniec inaczej w tym układzie nie da się zrobić. Ochronę pominąłem na rysunku celowo aby nie zaciemniać dodatkowo "schematu", wiadomo, że powinna być.
REKLAMA