logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai HL 5864E - zielony ekran, niskie napięcia, syczące trafo, nagrzewanie pozystora

bogdan_75 15 Wrz 2005 15:27 1134 5
REKLAMA
  • #1 1820409
    bogdan_75
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam mam monitorek jak w temacie imam z nim problem a mianowicie po włączeniu do sieci trafo w zasilaczu "pyknie" parę razy i monitor wstaje, ekran w kolorze zielonym z widocznymi "skaczącymi" powrotami. Pomiar napięć w zasilaczu pokazuje wszystki obniżono o ok. 20% /np. ma być 150V jest 125/. Napięcie na elektrolicie w mostku prawidłowe ok. 320V. Nadmienię iż przy próbie pomiaru tego napięcia monitor na chwilę gaśnie - ekran robi się czarny. Mocno nagrzewa się pozystor - wymiana na nowy sprawny nic nie dała. Trafo zasilacza w czasie pracy syczy. Od czego mam zacząć - na razie wymieniłem pozystor i elektrolita w zasilaczu.
    Czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1820421
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Na początek wymień wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej i popraw luty. Sprawdź czy coś nie przywiera którejś z gałęzi po wtórnej.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1820428
    bogdan_75
    Poziom 12  
    OK sprawdzę - tylko zastanawia mnie to "przygasanie" monitora przy pomiarze nap. - skąd to się bierze?
  • REKLAMA
  • #4 1821236
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Dziwne... A jaki masz miernik? Najprędzej będzie to, że ma za małą rezystancję. Ale to jakiś zabytek... chyba :D
  • REKLAMA
  • #5 1825296
    bogdan_75
    Poziom 12  
    Miernik to jakaś chińszczyzna - jak większość - ale parę lat mi służy dobrze i taki objaw mam po raz pierwszy. Na wszelki wypadek sprawdzę innym. :D
  • #6 1827760
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Cytat:
    monitor wstaje, ekran w kolorze zielonym z widocznymi "skaczącymi" powrotami. Pomiar napięć w zasilaczu pokazuje wszystki obniżono o ok. 20% /np. ma być 150V jest 125/. Napięcie na elektrolicie w mostku prawidłowe ok. 320V. Nadmienię iż przy próbie pomiaru tego napięcia monitor na chwilę gaśnie...

-wychodzi ,że masz uszkodzenie na PKineskopu ( wzm.koloru G ) oraz siatkaG2
    -grzanie pozystora ..świadczy o zwarciu w zasilaczu
    ( chyba ,ze zwarcie w cewce rozmagnesowującej ..dla próby odłącz i zobacz czy się nadal grzeje)
    - siadanie nap.na C > do wymiany ten kondek

p.s.
    co do schematu ..to jak zwykle opcja Szukaj
    wpisz HL5864E >> dostaniesz 11 wyników
    np.https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277882.html
REKLAMA