logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd Komputer/urządzenie wymaga naprawy po klonowaniu Windows 10 na SSD

kacpereko1234 09 Lip 2019 19:16 2460 6
REKLAMA
  • #1 18052603
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam. Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem dysku SSD :). Kupiłem go w celu migracji systemu z HDD, oczywiście nic nie jest takie piękne i po sklonowaniu Windowsa 10 na SSD oczywiście błąd pt.: "Komputer/urządzenie wymaga naprawy" i pokazuje ścieżkę z wadliwym plikiem : /Windows/System32/winload.exe Niestety nie może to być błąd pliku, bo nie dość że znajduje się on na swoim miejscu, to jeszcze próbowałem 3 razy i ciągle to samo. Próbowałem usunąć także partycje recovery, ale i to nie pomogło. Dysk klonowałem programem Macrium reflect zgodnie z poradnikami na youtube. Dysk obecnie zamontowany w komputerze to WD 160GB a informacje które posiadam na temat drugiego to że ma pojemność 256GB i jest na podzespołach toshiby. Nie wiem gdzie może leżeć błąd. Proszę o pomoc.

Błąd Komputer/urządzenie wymaga naprawy po klonowaniu Windows 10 na SSD
  • REKLAMA
  • #2 18052640
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Po klonowaniu dysku częsty problem - zazwyczaj dotyczy partycji - nieprawidłowo przypisane litery. Sprawdź np. Diskpart-em.
    Zamieść czytelne zdjęcie - kod błędu jest rozmazany i można tylko podejrzewać jaki on jest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18052867
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6885
    Cytat:
    po sklonowaniu Windowsa 10 na SSD oczywiście

Jaki program użyłeś do klonowania?
  • REKLAMA
  • #4 18052877
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    kacpereko1234 napisał:
    Dysk klonowałem programem Macrium reflect zgodnie z poradnikami na youtube
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18052913
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6885
    Zrobiłeś sobie awaryjny nośnik jak program pytał
    Błąd Komputer/urządzenie wymaga naprawy po klonowaniu Windows 10 na SSD

p.s
    Bdb. jest Veeam Backup, dla kopiowania, klonowania
  • #6 18052975
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Już po problemie, wystarczyło użyć programu z innego poradnika. Przepraszam za zamieszanie :)
  • REKLAMA
  • #7 18052976
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Już po problemie, wystarczyło użyć programu z innego poradnika. Przepraszam za zamieszanie :)

Dodano po 39 [sekundy]:

Inny program

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem po klonowaniu systemu Windows 10 na nowy dysk SSD, otrzymując komunikat o błędzie "Komputer/urządzenie wymaga naprawy" związany z plikiem winload.exe. Po kilku próbach klonowania za pomocą programu Macrium Reflect oraz usunięciu partycji recovery, problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie przypisania liter partycji oraz stworzenie nośnika awaryjnego. Ostatecznie, problem został rozwiązany po użyciu innego programu do klonowania, zgodnie z innym poradnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA