logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autko na akumulator wyłącza się pod obciążeniem

siwek1 10 Lip 2019 14:09 13815 10
  • #1 18053801
    siwek1
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Witam
    Mam problem z autkiem na akumulator, opiszę go:
    Auto zakupione 2 lata temu, posiada akumulator 12V i 2 silniki 45W. W zeszłym roku moja żona wpadła na genialny pomysł aby umyć samochód pod bieżącą wodą:-). Gdy to zauważyłem oczywiście rozłączyłem aku i zostawiłem na słońcu. Po kilku dniach odpaliliśmy auto i zaczęło pracować. Po jakiś kilku miesiącach zauważyłem że samochód jest słaby i się wyłącza pod obciążeniem. Zakupiłem wiec drugi aku, ale żeby nie wyrzucać pierwszego to połączyłem je równolegle tak aby zwiększyć pojemność aku. Niestety nic to nie dało autko wciąż się wyłącza (na prostej pojedzie a lekkie wzniesienie i się wyłącza). Kolejny krok to sprawdziłem czy oba silniki pracują, okazało się że jeden nie pracuje a drugi był gorący podczas jazdy więc zamówiłem nowe silniki do niego tylko że była możliwość zakupu z szybszymi obrotami. po zamontowaniu silników samochód faktycznie szybciej sie porusza na prostej ale wciąż problem nie znikł, na wzniesieniu się wyłączał. Pomyślałem że to już musi być bezpiecznik termiczny, po wymianie wciąż bez rezultatu. Zauważyłem nawet że gdy auto jedzie na wzniesieniu to kable które idą z aku do bezpiecznika termicznego robią się gorące i dlatego bezpiecznik wybija. Moje pytanie co mogę jeszcze zrobić aby auto odzyskało swoją dawną moc? dodam że po zakupie ciągnął dwójkę dzieci pod górkę wiec wiem że go na to stać tylko nie wiem gdzie tkwi problem?
  • #2 18053829
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 795
    Płyta sterująca do przejrzenia. Mogła się uszkodzić po zalaniu.
  • #3 18053837
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - prawdopodobnie podczas tego mycia dostała się jednak woda do silników .
    Proponuję sprawdzić każdy silnik osobno jaki pobiera prąd na biegu jałowym ( bez obciążenia )
    oraz jakie jest napięcie na akumulatorze ?
  • #4 18054480
    siwek1
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Silniki po tym wydarzeniu zostały zmienione na nowe. Tak jak opisywałem. Co do płyty to chyba chodzi o sterownik bo nic więcej tam nie ma. Zdjąłem jego obudowę ale wizualnie nic tam nie widziałem.
  • #5 19413919
    Tercel55
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam, czy coś się zmieniło w napędzie ? Mam podobny problem; autko podniesione bez obciążenia kręci w obu kierunkach. Po postawieniu na kołach ruszy na 2-3 sekundy i "odpoczywa". tak jakby był blokowany hamulec elektryczny. Akumulator sprawny - nowy.
    Gdzie szukać przyczyny ?
    Pozdrawiam
  • #6 19416152
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Za mało danych, autko autku nierówne, a tego typu zabawek jest przynajmniej z kilkanaście modeli w obiegu. Test by trzeba było zrobić na podłączonym mierniku do akumulatora i sprawdzić czy jak w tej 3 sekundzie auto staje, to czy akumulator w chwili zaduszenia auta dalej trzyma w normie swoje napięcie. Coś co jest nowe nie jest dziś równoważne z tym, że jest sprawne. Akumulator owszem może być nowy, a czy naładowany? Czym ładujesz? Jakie napięcie pokładowe ma samochód 12V, 24V? Coś więcej by się przydało na temat tego autka, choćby zdjęcia układu sterowania.
  • #7 20116934
    pawello18
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    siwek1 napisał:
    Witam
    Mam problem z autkiem na akumulator, opiszę go:
    Auto zakupione 2 lata temu, posiada akumulator 12V i 2 silniki 45W. W zeszłym roku moja żona wpadła na genialny pomysł aby umyć samochód pod bieżącą wodą:-). Gdy to zauważyłem oczywiście rozłączyłem aku i zostawiłem na słońcu. Po kilku dniach odpaliliśmy auto i zaczęło pracować. Po jakiś kilku miesiącach zauważyłem że samochód jest słaby i się wyłącza pod obciążeniem. Zakupiłem wiec drugi aku, ale żeby nie wyrzucać pierwszego to połączyłem je równolegle tak aby zwiększyć pojemność aku. Niestety nic to nie dało autko wciąż się wyłącza (na prostej pojedzie a lekkie wzniesienie i się wyłącza). Kolejny krok to sprawdziłem czy oba silniki pracują, okazało się że jeden nie pracuje a drugi był gorący podczas jazdy więc zamówiłem nowe silniki do niego tylko że była możliwość zakupu z szybszymi obrotami. po zamontowaniu silników samochód faktycznie szybciej sie porusza na prostej ale wciąż problem nie znikł, na wzniesieniu się wyłączał. Pomyślałem że to już musi być bezpiecznik termiczny, po wymianie wciąż bez rezultatu. Zauważyłem nawet że gdy auto jedzie na wzniesieniu to kable które idą z aku do bezpiecznika termicznego robią się gorące i dlatego bezpiecznik wybija. Moje pytanie co mogę jeszcze zrobić aby auto odzyskało swoją dawną moc? dodam że po zakupie ciągnął dwójkę dzieci pod górkę wiec wiem że go na to stać tylko nie wiem gdzie tkwi problem?

Mam ten sam problem. Jak sobie poradziłeś? U mnie do tej pory wymieniony akumulator i silniki... Dalej to samo :/
  • #8 20116985
    Sivyx
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Też podbijam.. Identyczna sytuacja..
    Moduł sterowania VOLVO, FORD, ZP 1005??

Warto spróbowac?
    Załączniki:
    • Autko na akumulator wyłącza się pod obciążeniem Modul-sterowania-VOLVO-FORD-ZP-1005.jpg (111.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20117547
    pawello18
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Sivyx napisał:

Moduł sterowania VOLVO, FORD, ZP 1005??

Warto spróbowac?

Kupiłem dzisiaj, dam znać w piątek czy pomogło.
  • #11 21491441
    danny0011
    Poziom 1  
    Witam. U mnie podobny problem w autku na akumulator. Po wymianie silników z 12000 obr. na 30000 obr., po 35 W, jedzie teraz dużo szybciej, lecz stary moduł aż się spalił, bo miał tylko 15 A, więc zakupiłem nowy, który ma 35 A. Lecz nie mogę zaprogramować pod niego pilota. Ale błąd tkwi w tym, że autko po krótkiej jeździe zaczyna się wyłączać, rozłączać, po chwili to samo. Jak dłużej postoi, to znów wystarcza na trochę dłuższą jazdę. W czym może być przyczyna? Nawet po ominięciu bezpiecznika 15 A dzieje się to samo

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy autka na akumulator 12V z dwoma silnikami 45W, które po zalaniu wodą i wymianie silników na szybsze nadal wyłącza się pod obciążeniem, zwłaszcza na wzniesieniach. Próby zwiększenia pojemności akumulatora przez połączenie równoległe dwóch akumulatorów nie rozwiązały problemu. Podejrzewa się uszkodzenie płyty sterującej (modułu sterowania) lub obecność zwarć. Zalecane jest sprawdzenie poboru prądu przez silniki na biegu jałowym oraz napięcia akumulatora podczas pracy i obciążenia. W dyskusji pojawiły się sugestie wymiany bezpiecznika termicznego na 15A, który może być przyczyną wyłączania się auta, a także wymiana modułu sterowania na mocniejszy (np. 35A) przy silnikach o wyższych obrotach. Problemy z programowaniem pilota do nowego modułu również zostały zgłoszone. Wskazano, że akumulator nowy nie zawsze oznacza naładowany, co może wpływać na działanie pojazdu. Wskazano także możliwość blokowania przez hamulec elektryczny. Wśród modeli modułów sterowania wymieniono VOLVO, FORD, ZP 1005.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA