Mój problem polega na tym, że na studiach wymyślili nam programowanie w asemblerze jako tak na prawdę zapchajdziurę i teraz przyszedł czas kiedy trzeba zdać przedmiot aby pójść dalej... problem tkwi w tym, że nie mam zupełnie pojęcia na temat tego języka programowania. Naszukałam się już trochę w internecie i na moje pytania właściwie nie ma za wiele jasnych odpowiedzi, czas goni a dalej nie mam za wiele.
Bardzo proszę o pomoc może nie tyle co w zrobieniu projektu zaliczeniowego bo o to nie mam śmiałości prosić ale o tyle, żeby ktoś był w stanie mi objaśnić poniższy kod- linijka po linijce dodać komentarze ludzkim głosem abym mogła wiedzieć co się tutaj po kolei dzieje i co z czego wynika.
Poniżej wklejam kod.
Jeśli ktoś dałby radę proszę również o wskazówki w którym miejscu mogę zmienić kod aby zachował swoją funkcjonalność ale nie był identyczny.
kod segment
assume ds : dane , cs : kod
org 100h
dane segment
dane ends
start:
petla:
mov ah,08h
int 21h
cmp al,0dh
je koniec
mov ah,02h
mov dl,al
int 21h
loop petla
koniec:
mov ah,4ch
int 21h
kod ends
end start
dziękuję z góry
Bardzo proszę o pomoc może nie tyle co w zrobieniu projektu zaliczeniowego bo o to nie mam śmiałości prosić ale o tyle, żeby ktoś był w stanie mi objaśnić poniższy kod- linijka po linijce dodać komentarze ludzkim głosem abym mogła wiedzieć co się tutaj po kolei dzieje i co z czego wynika.
Poniżej wklejam kod.
Jeśli ktoś dałby radę proszę również o wskazówki w którym miejscu mogę zmienić kod aby zachował swoją funkcjonalność ale nie był identyczny.
kod segment
assume ds : dane , cs : kod
org 100h
dane segment
dane ends
start:
petla:
mov ah,08h
int 21h
cmp al,0dh
je koniec
mov ah,02h