logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbyt szybkie ładowanie i krótki czas pracy akumulatora.

MRfoto 13 Lip 2019 13:15 2397 10
  • #1 18058596
    MRfoto
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam koledzy. Posiadam od pół roku wkrętarkę yato 18v , 2Ah i zaczynam mieć problemy z akumulatorem tzn. Podłączam baterie do ładowarki gdzie się ładuje przez 15 min. Po czym ładowarka pokazuje że bateria jest w pełni naładowana co jest nie prawdą bo wkrętarka bardzo krótko działa.Nie wiem czy może być uszkodzona ładowarka czy któreś z ogniw akumulatora. Ładowarka na wyjściu pokazuje 21v czyli niby ok. Akumulator jest rozbieralny , ogniwa są 3.7v 2000mah gdzie 3 ogniwa mają ponad 3.7v czwarte ogniwo ma 3.43v i piąte 3.23v ..... to tyle co mi się udało zebrać informacji .Proszę o pomoc w ustaleniu źródła wadliwego działania.
  • #2 18058598
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Według mnie uszkodzone jedno lub kilka ogniw. Sprawdź napięcie poszczególnych ogniw, ale pod obciążeniem, wtedy wyodrębnisz te wadliwe.
  • #3 18058600
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18058778
    MRfoto
    Poziom 8  
    No niby proste....
    Ale zastanawiałem się czy bms który jest na akumulatorkach działa prawidłowo, no nic ja w tych sprawach jestem laikiem. Wymienię te dwa ogniwa i zobaczymy co dalej. Właśnie mierzę całość na wyjściu i bateria pokazuje mi w tej chwili 13.58v jak to możliwe ???
    Poszczególne ogniwa 3.78 , 3,73 , 3,76 , 3,26 , 3,43
  • #5 18058789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18058799
    MRfoto
    Poziom 8  
    Zbyt szybkie ładowanie i krótki czas pracy akumulatora. jak to możliwe? Chwilę wcześniej wierzyłem i było ponad 18v

Dodano po 12 [minuty]:

Podłączyłem wkrętarkę...., podłączyłem od baterii , przez chwilę pokazywało 18v i teraz znowu spadło.Nie wiem o co tu chodzi. Ale właśnie zanim rozebrałem baterie to mi pokazywało różne wartości podczas pomiaru...tylko dlaczego ? Coś gdzieś nie styka?

Dodano po 28 [minuty]:

Zbyt szybkie ładowanie i krótki czas pracy akumulatora. Zbyt szybkie ładowanie i krótki czas pracy akumulatora. Zbyt szybkie ładowanie i krótki czas pracy akumulatora. Zastanawia mnie dlaczego między + a - jest 14.5v , czasami wyskoczy na prawidłowe 18-19 v

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Przesyłam filmik jak to wygląda
    Załączniki:
    • 20190713_171633.mp4 (54.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18061580
    MRfoto
    Poziom 8  
    Nikt nie pomoże w temacie ???
    Nie bardzo się znam na zasadzie działania takiej baterii ale wydaje mi się że napięcie na wyjściu powinno zawsze być takie samo , ewentualnie wahać się w niedużym zakresie , a dlaczego spada poniżej 15v ??? Pytanie kieruję do kolegów elektroników. Proszę o zerknięcie na wyżej podany filmik.
  • #8 18061643
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Jak to nikt nie pomoże? Przecież koledzy już wyrazili swoje opinie, uszkodzone są dwa ogniwa mające najniższe napięcia ale ze względu na to iż pracują w szeregu należy wymienić komplet ponieważ wymiana tylko uszkodzonych dwóch ogniw spowodowałaby w niedługim czasie taką samą usterkę jak teraz. Dlatego wymieniamy komplet ogniw aby miały zbliżoną pojemność, a dla zapewnienia długiego użytkowania ogniw nie należy ich głęboko rozładowywać czyli jeśli dużo używamy wkrętarki kupujemy drugi akumulator i nie używamy gdy wskaźnik naładowania osiągnie jedną diodę tylko przerywamy używanie i ładujemy. Mam kilka telefonów i używam je mocno ale rzadko dopuszczam aby się, któryś z nich wyłączył całkowicie z powodu rozładowania akumulatora i nawet pięcioletni akumulator wykazuje niewielki spadek poziomu pojemności w stosunku do nowego.
  • #9 18061652
    MRfoto
    Poziom 8  
    Rozumiem , po prostu nie kleiło mi się to że czasami pokazywało 19,5v a po chwili 14,5v , w takim razie wymieniam wszystkie ogniwa i sprawa załatwiona . Dziękuję za pomoc.
  • #10 18061672
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Te dwa ogniwa o niskim napięciu mają już wysoką rezystancję wewnętrzną, która powoduje iż napięcie nie jest stałe tylko pływa stąd różne wyniki za każdym razem.
  • #11 18061737
    MRfoto
    Poziom 8  
    Rozumiem i jeszcze raz dziękuję . Jak zamontuję nowe ogniwa to się odezwę i potwierdzę .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z akumulatorem wkrętarki Yato 18V, 2Ah, który ładowany jest przez 15 minut, a następnie ładowarka wskazuje pełne naładowanie, mimo że wkrętarka działa krótko. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie ogniw lub ładowarki. Po pomiarach napięcia ogniw, stwierdzono, że dwa z nich mają niskie napięcie, co sugeruje ich uszkodzenie. Użytkownicy radzą wymienić wszystkie ogniwa, aby zapewnić zbliżoną pojemność i uniknąć przyszłych problemów. Wskazano również na możliwość wysokiej rezystancji wewnętrznej uszkodzonych ogniw, co powoduje niestabilność napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA