logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie pracą odbiornika - dobór tranzystora MOFET

K_7730 17 Lip 2019 08:56 489 7
REKLAMA
  • #1 18065126
    K_7730
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam
    Pewnie niektórych rozśmieszy mój problem ale mimo to proszę o pomoc.
    Mam odbiornik który jest zasilany napięciem 40V DC i pobiera 40A prądu.
    Chcę włączać i wyłączać jego zasilanie procesorem który ma zasilanie 5V.
    Pomyślałem że dobry do tego będzie tranzystor P-MOSFET.
    Zamieszczam ogólny schemat obrazujący o co mi chodzi.
    Odbiornik włączany i wyłączny będzie z częstotliwością max 100Hz
    Nie wiem czy pomiędzy procesorem a bramką tranzystora musi być jeszcze jakiś układ sterujący - jeśli tak to proszę o wskazówki.
    Proszę też o podanie tranzystora który byłby dobry by zrealizować ten układ.
    Z góry dzięki
    Sterowanie pracą odbiornika - dobór tranzystora MOFET
  • REKLAMA
  • #2 18065414
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    K_7730 napisał:
    napięciem 40V DC i pobiera 40A prądu

Moim zdaniem, przy tych założeniach, najlepiej zrobisz używając odpowiednio dobranego, gotowego SSR.
    Chłodzenie modułu zgodnie z zaleceniami producenta, rzecz jasna.
  • REKLAMA
  • #3 18065547
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    K_7730 napisał:
    Pomyślałem że dobry do tego będzie tranzystor P-MOSFET.

Znacznie lepszy będzie N MOSFET. tańszy i z lepszymi parametrami Rdson.
  • #4 18066321
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    W przypadku P-MOSFETa wymagane napięcia:
    w stanie wyłączonym Ugs=0 Us=40V -> Ug=40V
    w stanie włączonym Ugs=-10V Us=40V ->Ug=30V

W przypadku N-MOSFETa wymagane napięcia:
    w stanie wyłączonym Ugs=0 Us=0V -> Ug=0V
    w stanie włączonym Ugs=10V Us=40V -> Ug=50V

Jak widać nie wystarczy do tego podłączyć 5V z uC trzeba dodać jakiś układ wzmacniający lub przesuwający poziom, na tranzystorze albo dwóch, w przypadku NMOS trzeba jeszcze dysponować napięciem większym niż zasilanie albo sobie je wytworzyć.

Dodano po 8 [minuty]:

krzysiek_krm napisał:
    Moim zdaniem, przy tych założeniach, najlepiej zrobisz używając odpowiednio dobranego, gotowego SSR.
    Lepszych właściwości to nie będzie miało, ale autor będzie miał prostszy schemat.

Ciekawą opcją są MOSFETy z wbudowanym układem sterującym i zabezpieczeniami prądowym i termicznym.
  • REKLAMA
  • #5 18066718
    K_7730
    Poziom 3  
    jarek_lnx napisał:
    Ciekawą opcją są MOSFETy z wbudowanym układem sterującym i zabezpieczeniami prądowym i termicznym.

Możesz podać przykład jakiegoś takiego MOSFETa - chciałbym ich poszukać
  • #6 18067051
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Przykład, może nie na takie prądy i napięcia jakbyś chciał ale będzie wiadomo czego szukać, nazywają to smart power switch, high side switch, smart mosfet ...
    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps27s100.pdf
  • REKLAMA
  • #7 18067342
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    jarek_lnx napisał:

Myślę sobie, że przy tych parametrach (głównie prąd) to gotowy IPS raczej nie występuje.
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Znacznie lepszy będzie N MOSFET. tańszy i z lepszymi parametrami Rdson.

Przy tym, dość niskim napięciu to zarówno tranzystory z kanałem N jak i P mają równie niskie rezystancje kanału, tranzystory N mają natomiast dużo niższe ładunki bramki.
    K_7730 napisał:
    z częstotliwością max 100Hz

Częstotliwość nie jest zawrotna, można spróbować użyć tranzystora sterowanego za pomocą "photovoltaic mosfet driver", w tym przypadku jednak n-mosfet, z powodów wcześniej wspomnianych będzie się szybciej przełączał.
    jarek_lnx napisał:
    Lepszych właściwości to nie będzie miało, ale autor będzie miał prostszy schemat.

Jednak w tym przypadku autor nic nie będzie musiał projektować, dobierze sobie odpowiedni SSR i radiator do niego - zgodnie z zaleceniem producenta.
  • #8 18210080
    K_7730
    Poziom 3  
    Dzięki wszystkim za rady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w doborze tranzystora do sterowania odbiornikiem zasilanym napięciem 40V DC i pobierającym 40A prądu, który ma być włączany i wyłączany za pomocą procesora 5V. W odpowiedziach zasugerowano użycie tranzystora N-MOSFET zamiast P-MOSFET, ze względu na lepsze parametry i niższe koszty. Wskazano, że do sterowania N-MOSFETem potrzebne będzie dodatkowe napięcie, a także zaproponowano wykorzystanie gotowych rozwiązań, takich jak smart power switch. Użytkownik otrzymał link do dokumentacji technicznej tranzystora TPS27S100 jako przykład komponentu, który może spełniać jego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA