logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] gcc - include path. Jak szuka jeżeli jest podkatalog

osctest1 17 Lip 2019 15:28 363 3
REKLAMA
  • #1 18065816
    osctest1
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Jeżeli w pliku mamy #include z podkatalogiem:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

to czy jeżeli jest ustawiona ścieżka include (poprzez -I) to kompilator będzie szukał również względem tej ścieżki, czy tylko względem aktualnego katalogu pliku, który ma to #include

Pytam, bo IAR szuka też względem ścieżek, a w gcc mam błędy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18065867
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    osctest1 napisał:
    to czy jeżeli jest ustawiona ścieżka include (poprzez -I) to kompilator będzie szukał również względem tej ścieżki, czy tylko względem aktualnego katalogu pliku, który ma to #include

Jedno i drugie.
  • REKLAMA
  • #3 18065916
    osctest1
    Poziom 21  
    Problem leżał w innym "rozwijaniu" ścieżek do zalinkowanych katalogów w projekcie. W przypadku Eclipse i IAR. IAR konwertował je do realnych, Eclipse zostawiał je w postaci (nie wiem jak to nazwać) wirtualnej (logicznej, aa raczej takiej, jak by winikało z nazwy linka, a nie jego realnego położenia). Tak że -I.... nie zawierało prawidłowego katalogu.
  • #4 18066045
    osctest1
    Poziom 21  
    Problem leżał w innym "rozwijaniu" ścieżek do zalinkowanych katalogów w projekcie. W przypadku Eclipse i IAR. IAR konwertował je do realnych, Eclipse zostawiał je w postaci (nie wiem jak to nazwać) wirtualnej (logicznej, aa raczej takiej, jak by winikało z nazwy linka, a nie jego realnego położenia). Tak że -I.... nie zawierało prawidłowego katalogu.
REKLAMA