logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DAF XF 105 2007 - sterownik odpowiedzialny za oświetlenie kabiny.

zula15 20 Lip 2019 22:39 3261 11
REKLAMA
  • #1 18071552
    zula15
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zwarcie do masy na bezpieczniku oświetlenia kabiny DAF XF 105, odłączone wszystkie wyłączniki. Prawdopodobnie zwarcie w sterowniku, który odpowiedzialny, jak zlokalizować?
  • REKLAMA
  • #2 18071973
    hubert04
    Poziom 25  
    Ocena: 407
    Sprawdź instalacje od przełącznika do kostki podlaczeniowej za radiem czy przypadkiem nie przetarla się o metalowa ramę odsłaniając wentylator kabiny
  • REKLAMA
  • #3 18072133
    zula15
    Poziom 10  
    Sprawdzałem, ale tam nic nie widać. Światła w kabinie gasły po zamknięciu drzwi z opóźnieniem, więc musi być po drodze jakaś elektronika, gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #5 18072335
    zula15
    Poziom 10  
    Prośba o fotkę lub opis wizualny vic. Zwarcie w samych punktach świetlnych i przewodach je zasilających niemożliwe po odpięciu wyłączników. Lampy zasilane ,,+" po wyłącznikach. Zwarcie możliwe od bezpiecznika poprzez ? do wyłączników.

=
  • REKLAMA
  • #7 18072365
    zula15
    Poziom 10  
    Już widzę jak zlokalizować vic. A teraz lokalizacja przewodów od oświetlenia kabiny?
  • #9 18072957
    zula15
    Poziom 10  
    Dziękuję, za schemat, ale przy powiększeniu nie mogę odczytać opisu. Mam jeszcze pytanie, czy to jest osobny sterownik - myślę, że jest to schemat wyjść z vic. O ile osobny, jak wygląda.
  • #11 18073055
    zula15
    Poziom 10  
    Rozumiem, że PIN A4 jest wyjściem napięcia na lampy, a którymi przewodami przychodzi do vic sygnał z wyłączników krańcowych drzwi. Przewody rozdzielają się na poszczególne lampki tylko w wyłącznikach, czy jest dodatkowa kostka?
    Może ktoś zna numer i kolor przewodu wychodzącego z kostki pod bezpiecznikami.
  • #12 18123018
    zula15
    Poziom 10  
    Szukałem skomplikowanego problemu, a przyczyna dość prosta. Wyłączniki oświetlenia schowków mają bezpośrednie zasilanie z bezpiecznika. Sprawdzałem tylko oprawki żarówek. A okazało się zwarcie pomiędzy wyłącznikiem a oprawką w schowku po stronie kierowcy. Odłączyłem przewód odejściowy na oprawkę żarówki. Ponieważ nie korzystam z tego oświetlenia ciągle przepalone żarówki wskutek źle działających wyłączników - dalszej przyczyny nie szukałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zwarciem do masy na bezpieczniku oświetlenia kabiny w DAF XF 105 z 2007 roku, mimo odłączenia wszystkich wyłączników. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie instalacji od przełącznika do kostki podłączeniowej oraz lokalizację sterownika VIC, który kontroluje oświetlenie kabiny. Użytkownik poszukiwał schematów i informacji o przewodach, a ostatecznie zidentyfikował, że przyczyną problemu było zwarcie pomiędzy wyłącznikiem a oprawką żarówki w schowku po stronie kierowcy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA