logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia Alto Ts315 i Ts218 do wesel - opinie?

Marcin Reactive 24 Lip 2019 07:00 9972 16
REKLAMA
  • #1 18077266
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam mam pytanie odnośnie nagłośnienia firmy Alto aktywne. Chciałbym zakupić do zespołu w tym roku do ogrywania przede wszystkim wesel i imprez okolicznościowych. Upatrzyłem sobie modele, 2x górki Alto Ts315, i 2x sub Ts218. Czy to będzie dobry wybór?
  • REKLAMA
  • #2 18077556
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Alto, hmm, od paru lat mają problemy z wysokotonowcami. Można znaleźć w sieci trochę o tym, zwłaszcza odnośnie serii TS-212/215, ale widzę, że mimo poprawienia chłodzenia drivera (większy radiator) w TS-312/315, nadal problem występuje. Użytkownicy tych kolumn kombinują na różne sposoby, np: https://www.youtube.com/watch?v=WmX1_XiBPqM
    Na forum też nieco o tym było.

Generalnie, do zespołu sugerował bym nadstawki na 12", ew. 10" nadstawkach. 15" + słaby driver, to pewna dziura w środkowej części pasma.

Jaki masz budżet na nagłośnienie i jakie instrumenty/wokale ma ono nagłaśniać?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18077696
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Chciałbym się zmieścić w 6-7 tys zł. Ponieważ nie gramy jeszcze co weekend. Mam obecnie the boxa 900w i końcówe the tamp 2400. Weselicho do 150osob dawały radę ale może się trafić w końcu większe... Obecnie zespół to Dwa wokale 2xklawisz, Sax, Ale szukam basisty także jeszcze dojdzie bas. A co byście doradzili w tej kwocie? Pozdrawiam
  • #4 18078224
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jakie to kolumny, PA-252 ECO? https://www.thomann.de/pl/the_box_pa_252_eco_mkii.htm
    Jak tak, to współczuję. :-( Kolumny typowo dla początkującego dj-a.
    Tym zestawem Alto, ciężko było by ograć imprezę do 150 osób.
    To może zostać przy sprzęcie the box, ale z wyższej półki? Za tą kasę da się już kupić niezły front.
    Zestaw aktywny: 2x Pyrit-12A: https://www.thomann.de/pl/the_box_pyrit_12_a.htm + 2x Pyrit-212 SUB A: https://www.thomann.de/pl/the_box_pyrit_212_sub_a.htm
    Tu w zestawie: https://www.thomann.de/pl/the_box_pyrit_power_bundle.htm

Pozdrawiam.
  • #5 18078313
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Te the boxy podobny model ale muszę dokładnie sprawdzić bo nie pamiętam dokładnie tego modelu. To ten zestawik the boxa mówisz że bedzie dużo bardziej efektowny niż ten Alto? A porównując ten zestaw np. Do LDM-A kupiłbym coś dobrego w tych pieniądzach?

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Dokładnie sprawdziłem model swoich kolumn i tak PA 252 4 Ohm 900w.
  • #6 18078558
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nie wiem czy będzie bardziej efektowny od Alto, ale na pewno będzie bardziej efektywny :-) - czytaj sporo głośniejszy. Brzmieć też będzie lepiej.
    Za porównywalny zestaw z LDM, trza by dać powyżej 10k PLN. Np. 2x GVP-312FA + 2xBassBox18/X.
    Zestaw z serii Achat, to już był by wypas, ale coś ostatnio zdrożały, więc i koszt większy. Praktycznie, co wchodzę na stronę Thomanna, to ceny ich własnej marki sprzętów są wyższe.

Marcin Reactive napisał:
    sprawdziłem model swoich kolumn i tak PA 252 4 Ohm 900w.

900W, to moc program, lub muzyczna, czyli papierowa. :-)
    Moc nominalna jednej kolumny, to 450W RMS a skuteczność (SPL) 95 dB, czyli bardzo niska, jak na kolumnę 2x15". No, ale cena też niska. :wink:

Marcin Reactive napisał:
    szukam basisty

Gdzie, z jakiej okolicy szukasz tego basisty?

Pozdrawiam.
  • #7 18079368
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Basisty szukam w okolicach Rawy Maz. Biała Rawska. Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie tego zestawu "Pyrit" jak dużą imprezę można nagłośnić? Ten mój sprzęt będę chciał sprzedać, ile mogę wziąść za te dwie kolumny i wzmacniacz? Pozdrawiam
  • #8 18080007
    DjMapet
    Poziom 43  
    Najpierw przeprosiny :please: ode mnie i korekta w #4 poście!
    Napisałem tam i wkleiłem link:
    DjMapet napisał:
    Zestaw aktywny: 2x Pyrit-12: https://www.thomann.de/pl/the box pyrit 12.htm + 2x Pyrit 212: https://www.thomann.de/pl/the box pyrit 212 sub a.htm

....a powinno być:
    Zestaw aktywny: 2x Pyrit 12A: https://www.thomann.de/pl/the_box_pyrit_12_a.htm + 2x Pyrit 212 SUB A: https://www.thomann.de/pl/the_box_pyrit_212_sub_a.htm
    Miały być aktywne nadstawki a wkleiłem pasywne. :oops:

Wesele na 200+ tym zestawem na pewno nagłośnicie. Zagra to potężniej dołem, wyraziściej środkiem i czyściej górą pasma.

Za kolumny zbyt dużo nie dostaniesz. Jak są w pełni sprawne i dobrze wyglądają, to ok. 700-800 PLN można wołać. TA-2400 chodzą po 800-1000 PLN. Chyba że jeszcze na gwarancji, to ciut więcej.
    Wiele zależy od klienta.
    Wiesz, wszystko jest warte tyle, ile ktoś chce za to zapłacić. :-)

Marcin Reactive napisał:
    Basisty szukam w okolicach Rawy Maz

Daleko.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 18080048
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Aha to jak tak to jestem zainteresowany tym zestawem😀 a za stary sprzęt tak myślałem żeby z 2 tysie wziąść. A co Ty grasz na basie? Czy masz kogoś by polecić? Jeszcze mógłbyś podpowiedzieć kolego jaki mikser dobrać do tego zestawu do 1500zł 🎶
  • #10 18080200
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jakie miksery miałeś i jaki teraz macie?
    Macie jakieś peryferia, czyli procesor wokalowy, eq wielopasmowe, kompresor itp?
    Co myślisz o mikserze cyfrowym? https://www.thomann.de/pl/miksery_cyfrowe.html?oa=pra
    Dacie radę taki obsłużyć? Czy jednak Analogowy?
    Nim odpowiesz, poczytaj o nich :-) : https://www.infomusic.pl/poradnik/37880,mikse...adowy-jaki-wybrac-i-na-co-zwracac-uwage-cz-ii

Jestem (byłym) basistą.

Pozdrawiam.
  • #11 18080849
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Hmmm co do miksera który posiadam to nie zawiele można poopowiadać bo to stary Behringer MX 2004. I oddzielnie kamera pogłosowa firmy alesis microverb. I to by było na tyle. Historia mojego grania jest taka że jak miałem 16 lat zacząłem przygodę z weselami grałem z takimi starszymi grajkami po 5, 6 latach chłopaki się wykruszyli i ja zostałem sam za 1000zł odkupilem od nich ten sprzęt i grywalem sam na mniejszych imprezach typu chrzciny i rocznicę ślubu, 30-100 osób, za stołami bawiłem na akordeon ie a na scenie laptop + kontroler. Mam teraz 31lat W tym roku znalazłem klawiszowca z wokalem na saksie stary znajomy i chciałbym to rozbujać i grać nie tylko takie małe imprezy, to moje Marzenie, Wiec musze zacząć od nagłośnienia.

Dodano po 15 [minuty]:

Co do obsługi miksera myślę że bym się nauczył obsługi aczkolwiek myślałem o analogowym z wbudowanym efektem do mikrofonów na początek np Behringer xenyx, czy też z seri Alto. Poczytałem jednak najpierw o cyfrowym o czym mówiłeś wcześniej i kusi mnie to że w jednym mikserze mam już wszystko czego potrzeba i jest bardziej mobilnie. Pozdrawiam
  • #12 18081489
    DjMapet
    Poziom 43  
    Odnośnie Twojego miksera - mówiąc szczerze - spodziewałem się czegoś gorszego. :-) W tamtym czasie (początki XX wieku) seria Eurorack/UB nie miała konkurencji w swoim przedziale cenowym a i dziś są cenione na małej estradzie.
    Jak to jest Mikroverb analogowy, to już raczej do zmiany, choć dało się na nim co nieco wykręcić.
    Może w ten sposób, jak MX-2004 jest w pełni sprawny, to pokręćcie jeszcze trochę na nim i w międzyczasie zastanówcie się nad wyborem: analog, czy cyfra.
    Mając sprawny (taki) mikser, nie ma sensu zmieniać go na coś tylko pozornie lepszego.
    Jesteście jeszcze młodzi więc obsługa nowoczesnych urządzeń nie powinna nastręczać wam większych problemów. Tym bardziej w przypadku klawiszowców. :-)
    Co do analoga, to może jakiś mikser z wielokanałowym interfejsem audio i rejestratorem z serii UFX Behringera, lub AR Presonusa? Choć to już typowe analogi nie są, i niektórzy nazywają je mikserami hybrydowymi.
    Z typowych analogowych mikserów, tylko z procesorem efektów i podobnymi funkcjami, to praktycznie cokolwiek wybierzesz w kwocie ok. 1500 PLN, nie będzie to błędem.

Poczytajcie, pogadajcie między sobą i dajcie znać co zdecydowaliście, wtedy będziemy myśleć nad konkretami.

Pozdrawiam.
  • #13 18139206
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Witam DjMapet mam do Ciebie jeszcze pytanie czy w tej cenie może lepiej kupić sprzęt pasywny może ten mój sprzęt rozbudować? Czytałem na forum że przy aktywnym naglosnienie jak padnie napęd to już kaplica czy to prawda?
  • REKLAMA
  • #14 18139448
    DjMapet
    Poziom 43  
    Bzdura.
    Pasywne nie może paść? Może paść tak samo jak aktywne.
    Sporo też zależy od jakości/klasy aktywnego nagłośnienia. Zresztą pasywnego też.
    Taki przykład: masz dwie pasywne pełnopasmówki i zasilasz je końcówką mocy. Końcówka pada i co? Jesteś w ciemnej d...e - jak nie masz zapasu.
    Masz dwie aktywne pełnopasmówki, jedna pada i dalej grasz na drugiej. Musiał by się zdarzyć jakiś kataklizm, by padły obie na raz.
    Trochę inna sytuacja jest w zestawach aktywnych 2+1, czyli dwie pasywne nadstawki i bas z wbudowanymi końcówkami mocy: dwie do zasilania nadstawek, jedna do zasilania basu. Też by musiał się zdarzyć jakiś kataklizm, by padły wszystkie trzy końcówki. Taki zestaw w całości, unieruchomi jedynie padnięcie zasilacza, bo wszystkie trzy końcówki mocy, są zasilane z jednego zasilacza. Może się tak zdarzyć, ale jedynie w niskiej jakości sprzęcie. W tym dobrej jakości (np. HK, LDM, LD itp), są odpowiednie limitery, zabezpieczenia, więc ryzyko padnięcia czegoś, jest minimalne.
    Sporo też zależy od obsługującego sprzęt, bo "zdolnych" nie brakuje. Ale tacy potrafią ubić praktycznie wszystko. :-)

Co do rozbudowy tego co macie: na początek kupić aktywny subbas (ew dwa?) a z czasem zmienić te 252 na coś lepszego.

Pozdrawiam.
  • #15 18139653
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    Aha no to dobrze. Bo nasza decyzja jest taka że zdecydowałem się na ten sprzęt pirit który mi poleciles. Dzięki Pozdrawiam.

Dodano po 23 [minuty]:

Aha no to dobrze. Bo nasza decyzja jest taka że zdecydowałem się na ten sprzęt pirit który mi poleciles. Ale musimy jeszcze dozbierać kasy😃 Dzięki Pozdrawiam.
  • #16 18139827
    DjMapet
    Poziom 43  
    Może też rozważycie używany sprzęt?
    Wg. mnie, ten zestaw JBL: https://allegro.pl/oferta/jbl-zestaw-estradowy-z-mixerem-i-stojakami-8267762001 czyli bas PRX-718 XLF + 2x PRX-712 jest godny uwagi. Nowy, taki zestaw kosztował ok. 11-12k PLN a tu jest jeszcze niezły mikser Soundcraft MFXI 8/2, kable i statywy.
    Na Twoim miejscu bym do gościa zadzwonił i pogadał. :-)

Pozdrawiam.,
  • #17 18142859
    Marcin Reactive
    Poziom 5  
    No niestety na tą chwilę nie dam rady finansowo, liczę dopiero sprzęt zakupić październik listopad tego roku. Dzięki za pomoc i zainteresowanie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje opinii na temat nagłośnienia aktywnego Alto TS315 i TS218 do zespołu grającego na weselach i imprezach okolicznościowych. W odpowiedziach zwrócono uwagę na problemy z wysokotonowcami w serii Alto, sugerując alternatywne modele, takie jak The Box Pyrit-12A i Pyrit-212 SUB A, które mogą lepiej sprawdzić się na imprezach do 200 osób. Użytkownik rozważa również zakup miksera, preferując model analogowy z wbudowanymi efektami. Dyskusja dotyczy także kwestii wyboru sprzętu pasywnego vs. aktywnego oraz możliwości zakupu używanego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA