logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena DVB-T pokojowa - Brak jakichkolwiek kanałów

chrapo 24 Lip 2019 22:19 3378 10
REKLAMA
  • #1 18078827
    chrapo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, zamówiłem sobie antene pokojową gdyż mam nadajnik kilka kilometrów od miejsca zamieszkania, jednak po podłączeniu telewizor nie może znaleźć ani jednego kanału, pomyślałem że, wadliwy produkt więc odesłałem i zamówiłem inna, lecz sytuacja się powtórzyła. Czy ktoś miał kiedykolwiek taki problem? Czy możliwe że przez zasłaniające budynki sygnał nie dociera? Za wszelaką pomoc z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18078848
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Antena była ze wzmacniaczem czy bez?
    Podłączyłeś wszystko prawidłowo?

Jak ze wzmacniaczem to masz za silny sygnał...
  • REKLAMA
  • #3 18078853
    chrapo
    Poziom 2  
    Tak, obie były z wzmacniaczami, na odłączonych nie próbowałem.
  • #4 18078868
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1451
    To teraz pozostaje przeprowadzić próby bez wzmacniacza antenowego - tylko z symetryzatorem...
  • #5 18078911
    chrapo
    Poziom 2  
    Spróbowałem teraz bez wzmacniacza, dalej to samo. Mianowicie pierwszą miałem taką:
    https://allegro.pl/oferta/antena-dvbt-tv-pokojowa-mocna-wzmacniacz-kabel-7646820564
    a drugą taką:
    https://allegro.pl/oferta/antena-pokojowa-dvb-t2-aktywna-wzmacniacz-7972193948
    telewizor mam nowy, oczywiście z tunerem, jak podłączę kabel od satelitki to normalnie kanały łapie, chyba będę musiał wziąć jakiś podstawowy pakiet z nc+ żeby mieć jakieś kanały.
  • #6 18078916
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    chrapo napisał:
    Cieszyn
    chrapo napisał:
    mam nadajnik kilka kilometrów od miejsca zamieszkania

Myślisz o Cieszynie? Tam nadawane są tylko mux-3 i mux-8. I to ze stosunkowo małymi mocami.
    chrapo napisał:
    obie były z wzmacniaczami
    olador napisał:
    To teraz pozostaje przeprowadzić próby bez wzmacniacza antenowego - tylko z symetryzatorem...

W większości dostępnych na rynku "pokojówek" nie da się wzmacniacza zastąpić symetryzatorem.
    Jedynie chyba tylko w APOK-ach.
  • REKLAMA
  • #7 18078926
    chrapo
    Poziom 2  
    Tak, spodziewałem się że złapie bez problemu, z takiej odległości, jednak nic z tego. Macie może jakieś patenty żeby z satelitki odbierać te podstawowe kanały które są na dvbt?
  • #8 18078954
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1126
    chrapo napisał:
    Czy (jest) możliwe że przez zasłaniające budynki sygnał nie dociera?

Jeżeli antenę odbiorczą i nadajnik zasłaniają budynki to sygnał jest tak mały lub tak zdeformowany, że TV nie odbiera stacji.
  • REKLAMA
  • #9 18078981
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    chrapo napisał:
    Macie może jakieś patenty żeby z satelitki odbierać te podstawowe kanały które są na dvbt?

Tak, ale odpłatnie.
    Pakiet Start+ w NC+ za 19.99 zł/m-c (wszystko, oprócz TV Trwam).
    Troszkę taniej Telewizja na Kartę (bez umowy, ale brak Metro TV, TV Trwam).
    Jest jeszcze oferta Cyfrowego Polsatu, ale w podstawowym pakiecie brakuje kilku kanałów tv naziemnej.
    Ponadto z satelity nie masz regionalnej TVP3 Katowice, lecz TVP3 Warszawa. W każdym pakiecie masz dodatkowo sporo innych kanałów - nie nadawanych naziemnie.
  • #10 18079176
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Wracając do meritum zagadnienia: na antenie pokojowej w Cieszynie - pasywnej oczywiście - będzie dość trudno odebrać inne sygnały niż MUX3 i MUX8. Tylko te stacje maja nadajniki w mieście a inne są na tyle daleko, że odbiór wymaga zewnętrznych anten. To ze nadajnik MUX3 czy MUX8 mają tylko po około 50W nie ma znaczenia, przy małych odległościach i tak przesterują każdy "supermocny" wzmacniacz w antenie. Do tego pamiętaj, że po stronie Czech nie ma pustyni i tam też parę nadajników stoi, wcale nie z takimi małymi mocami. A fale radiowe granic nie znają.

Tak dla "oczywistej oczywistości": wyłączenie wzmacniacza polega nie na odłączeniu od niego zasilania lecz fizycznym wymontowaniu z puszki antenowej i zastąpieniu go symetryzatorem.
  • #11 18079731
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    A ja bym proponował odbierać naziemną tak jak mają sąsiedzi. Pytałeś, patrzyłeś?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z odbiorem kanałów telewizyjnych za pomocą pokojowej anteny DVB-T, mimo bliskiej odległości do nadajnika. Po podłączeniu anteny telewizor nie wykrywał żadnych kanałów, co skłoniło go do wymiany anteny, jednak problem się powtórzył. Użytkownicy sugerowali, aby spróbować odbioru bez wzmacniacza, ponieważ zbyt silny sygnał może powodować problemy. Wskazano również, że w regionie Cieszyna dostępne są jedynie MUX3 i MUX8, a inne sygnały mogą być zbyt słabe z powodu zasłaniania przez budynki. Użytkownik rozważał również możliwość odbioru kanałów z satelity jako alternatywę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA