logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można połączyć kilka pętli prądowych 4..20mA masami ?

al555 16 Wrz 2005 10:29 4041 5
  • #1 1822432
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam,

chcę zbierać dane z 4 pętli prądowych 4 kanałowym przetwornikiem A/D ( na wejściu dokładny rezystor ) którego wejścia nie są odseparowane galwanicznie a dodatkowo wszystkie wejścia jednym końcem zwarte są do masy. Czy możliwy jest taki pomiar, czy nie będzie to wprowadzało dodatkowych błędów.

Dodatkowo taki pomiar możliwy jest tylko z przetwornikiem aktywnym ( posiadającym własne zasilanie). Jak miałbym podłączyć dodatkowe zasilanie takiej pętli jesli urządzenie (przetwornik) nie zapewnia własnego zasilania.

Pozdrawiam.
  • #2 1822903
    pewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Osobiście robiłem taki układ ale tyylko na jednej petli 4-20mA i wpiąłem się tylko w obwód prądowy, bez połączonej masy .
    Uważam ,że powinienes wpiąć się w kolejne pętle bez połączeń z masą.
  • Pomocny post
    #3 1823823
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    nie powinno byc problemu. u mnie chodzą cztery na jednym zasilaczu.
    Załączniki:
    • Czy można połączyć kilka pętli prądowych 4..20mA masami ? uklady petli pradowych.jpg (170.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1825316
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    w pętli pomiarowej 4-20 mA nie łączy się z masą aktywnych elementów toru prądowego (napięciowego ) , tzn stosuje się ekranowany przewód i ekran łączy się z masą tylko z jednej strony
    pamiętaj że jeżeli są to duże odległości to przez przewód masy następuje wyrównanie potencjałów między oddalonymi elementami ....... następuje przepływ określonego prądu wynikającego z różnicy potencjałow i na to wszystko nakłada się prąd płynący w pętli 4-20 mA
    nie jest zalecane współne zasilanie ponieważ w przypadku zwarcia lub większego poboru jednej z pętli natępuje zmiana warunków zasilania w pozostałych a co zatym idzie błędy w pomiarze
    pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie do zasilania każdego z torów osobnego stabilizatora np 78L24 i odpowiednego zasilacza ( wydajność prądowa , wyższe napięcie dla stbilizatorów )
  • #5 12152818
    rawshape
    Poziom 10  
    Witam
    Z jakiej książki jest wskazana strona przez kolegę?
  • #6 12154851
    PROAT
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Jak połączysz koniec pętli z masą, to ci się nie zamknie obwód przez rezystor i nie będziesz miał wymaganego spadku 0-10V dla wejścia analogowego. W załączniku schemat 2 pętli prądowych podłączonych do wejścia 0-10V w sterowniku 1215C. Możesz dać na zasilanie każdej pętli osobny bezpiecznik rurkowy np. 50mA i mieć spokój w przypadku zwarcia na przetworniku.

Dawanie osobnych zasilaczy na każdy pomiar wg. mnie zbyteczne.
    Załączniki:
    • wejscie.pdf (31.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA