logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie widoczne komputery w grupie roboczej Windows (7, 10, XP) - co robić?

Resurrection 26 Lip 2019 15:39 1125 4
REKLAMA
  • #1 18081683
    Resurrection
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,
    Sieć koło 10 komputerów plus kilka drukarek sieciowych. Stałe adresy IP.
    Zdarzają się sytuacje następujące. Na części komputerów Windows (różne 7,10, XP) nie widzi części komputerów grupy roboczej. Wysyłam ping i pokazuje że połączenie jest. Robię skrót do komputera, którego teoretycznie nie widać i mogę bez problemu wejść. Po wejściu w skrót w otoczeniu sieciowym widzę ten komputer ale otwierając nowe okno i wchodząc w otoczenie sieciowe nie ma. Programy korzystające z sieci nie widzą tego komputera. Zdarza się to na różnych komputerach. Internet działa bez problemu. Proszę o wskazówkę jaka może być przyczyna problemu.
  • REKLAMA
  • #2 18081704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18081728
    Resurrection
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    "Zapewne pingujesz po IP ? "
    Pingowałem też po nazwie i jest połączenie.
    Co do programów. Są to również programy w których użytkownik wchodzi w sieć i wskazuje pliki to pracy. Nie mam tam możliwości takich zmian.
    Użytkownicy nie logują się do domeny. Jest to zwykła sieć z grupą roboczą.
  • REKLAMA
  • #4 18081844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18082203
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    Nie baw się w otoczenie sieciowe i cały NetBios. To są archaiczne rozwiązania nieprzystające do obecnych wymagań stawianych komunikacji sieciowej. Dobre może w domu lub firmie z jednym pracownikiem przerzucającym pliki z laptopa na stacjonarkę. Jest tyle obecnie przeciwskazań (niekompatybilności z innym oprogramowaniem) do tego aby NetBios nie używać produkcyjnie, że pewnie pracę dyplomową by ktoś napisał.
    Jak chcesz, żeby wszystko działało jak należy, używaj w komunikacji adresów IP lub postaw wewnętrzny serwer DNS i korzystaj z nazw DOMENOWYCH.
    Jakimś remedium na Twój problem może też być modyfikacja plików hosts i lmhosts, choć to taka trochę masochistyczna pod względem ilości pracy metoda.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA