logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - Naprawa podświetlenia wyświetlacza przez przeniesienie diod

dado00 16 Wrz 2005 14:08 1419 10
REKLAMA
  • #1 1823018
    dado00
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    witam
    panowie fon to siemens c65 z przepalonym ukladem odp za podswietlenie wyswietlacza
    nigdzie nieidzie tego dostac a szkoda mi 120 zl na zlom c65 wiec wpadlem na taki pomysl ocencie to i doradzcie
    wywalic 2 diody od podswietlenia klawiatury (jest ich 6 ) i pociagnac kabelki do diod z wyswietlacza i oczywiscie odciac diody wyswietlacza od reszty elementow aby nic niepopalic tym napieciem
    co wy na takie cos ??
    pozdro
    dado
  • REKLAMA
  • #2 1824023
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    obawiam sie ze ciezko bedzie Tobie podpiac sie do diod w wyswietlaczu, bo w tych wyswietlaczach chyba nie ma diod. Lepiej napciecie ze zlacza bedzie podciagnac, ale to jest chyba 15 V.
    Wpierw proponowal bym posprawdzac wszystko po schemacie, ewentualnie napiecie jakies pociagnac i wysterowac jakos wzgledem zasilania podswietlania w lcd. Jakis uklad na tranzystorze, ale to juz wyzsza szkola jazdy.
  • REKLAMA
  • #3 1824383
    dado00
    Poziom 19  
    jak niema diod ?? wydaje mi sie ze sa
    ale jeszcze toto rozbiore
    posprawdzam napiecia itd itp
  • REKLAMA
  • #4 1824467
    Gsm Libertus
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Poszukaj + diód na odwrocie klawiatury kolega robił cos takiego i działało
  • #5 1824638
    dado00
    Poziom 19  
    lipka bo niemoge znalesc :( jak bys mogl to kopsnij linkiem byl bym wdzieczny
  • #6 1824742
    matiksm
    Poziom 21  
    sorry sa tam 3 diody, a glownie chodzilo mi o to zebys nie czerpal bezposrednio pradu z zasilania diod na lcd tylko uzyl sygnalu wlaczajacego podswietlanie (podciagajac ze zlacza). Uzylbys tego sygnalu do sterowania wynalazkiem ktory mialbys zrobic. Czyli zasilanie glowne przez opor podciagnac do diod, no i zalacz wylacz na zasadzie przekaznika sterowane wlasnie sygnalem od wyswietlacza. To spokojnie mozna zrobic, oile definitywnie stwierdzisz ze nie da sie naprawic tego w telefonie. Jak bys pokombinowal to moglbys do tego uzyc ukladu N400 z noki 3310, serio. Zbede nogi poucinac i powinno dzialac. Wsadzil bys to w miejsce kolo anteny:) jezeli umiesz dobrze lutowac to powinno sie udac.
    powodzenia
  • #7 1825123
    dado00
    Poziom 19  
    z tym ze ja niewiem dokladnie czy poszlo sterowanie czy zasilanie ??
  • #8 1830417
    matiksm
    Poziom 21  
    aaa no to inna troche sprawa.. proponowal bym sprawdzic po schemacie
  • REKLAMA
  • #9 1830961
    dado00
    Poziom 19  
    czy ja wiem czy inna sprawa i tak zamierzalem odciac te diody od wyswietlacza i podciagnac prad z tych od klawiatury
    tyulko trza pomierzyc czy niespale czegos
  • #10 2804562
    johnson255
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    słuchaj kolego normalnie, spokojnie jeśli na tym się znasz to te diody co są przy lcd odetnij od nich ścieżki i podepnij się zamiast 2 diód na klawiaturze i na 100% bedzie działać. To tak samo jak w noki 3310 i większości innych telefonów posiadają one jakby 2 kanały jeden na lcd a drugi na klawiature, a w tym przypadku ty odłączysz zasilanie do oświetlenia lcd i podłączysz z klawiatury, więc nie bedzie żadnych dodatkowych spadków napięć czy obciązeń bo jak na klawiaturze miałeś 6 diód to i teraz też zostanie 6 diód:)POZDRAWIAM
  • #11 2870538
    Ipsylon
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Pomysłowy cross ale jestem ciekaw czy zadziała. Nie wiem akurat jak jest w C65 ale w S65 z tego co pamiętam to klawiatura miała podświetlenie na ok. 3V a wyświetlacz jeśli się nie mylę na 12V :/ Ale niech się wypowie jakiś specjalista.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego układu odpowiedzialnego za podświetlenie wyświetlacza w telefonie Siemens C65, którego części zamienne są trudno dostępne. Zaproponowano rozwiązanie polegające na odcięciu diod podświetlenia wyświetlacza i podłączeniu ich do diod podświetlenia klawiatury, które jest ich więcej (6 diod). Podkreślono konieczność odcięcia diod wyświetlacza od reszty układu, aby uniknąć uszkodzeń napięciowych. Wskazano, że w wyświetlaczu mogą nie być obecne diody LED, a podświetlenie może być sterowane napięciem około 15 V, co wymaga dokładnego sprawdzenia schematu i pomiarów. Zaproponowano użycie sygnału sterującego podświetleniem z wyświetlacza do załączania zasilania diod klawiatury za pomocą tranzystora lub przekaźnika, co wymaga zaawansowanych umiejętności lutowania i elektroniki. Wskazano analogię do układu podświetlenia w Nokii 3310, gdzie stosuje się podobne rozwiązania. Zwrócono uwagę na różnice napięć podświetlenia klawiatury i wyświetlacza (np. w modelu S65 klawiatura na 3 V, wyświetlacz na 12 V), co może komplikować bezpośrednie podłączenie. Ostatecznie potwierdzono, że jeśli podłączenie zostanie wykonane prawidłowo, bezpiecznie i z zachowaniem odpowiednich parametrów, rozwiązanie powinno działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA