logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65?

knmp 09 Lis 2005 16:17 2439 11
REKLAMA
  • #1 1968038
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Mam problem z C65 tj. brak podświetlenia wyświetlacza przy czym klawisze są podświetlane. Sprawdziłem, iż podłączenia oraz diody wyświetlacza są sprawne. W rozwiązaniu podświetlenia tego wyświetlacza zastosowano 3 diody białe połączone szeregowo ! co oznacza, że do ich zasilania zapewne zastosowano przetwornicę napięcia ok 9V... sprawdziem, iż na diody nie jest podawane napięcie czyli ewentualna przetwornica uległa uszkodzeniu. Niestety, problem polega na tym, ze nie bardzo mogę układ zasilania diod na płytce odnaleźć. Myslałem już nad przerobieniem zasilania tak że diody połączył bym równolegle i poprzez tranzystor sterował bym na nich napięcie z klawiatury... ale to jest trochę kombinowane rozwiązanie i wymagające zabiegów zarówno na wyświetlaczu i płycie telefonu. Czy ktokolwiek z Państwa spotkał sie z takim problemem i zna w miarę mało inwazyjny sposób naprawy ? Za wszelkie wskazówki dziękuję.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2043442
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Grzanie, układ, albo trzeba zrobić to , co GRZECHUGD.
    w szukaj wpisz Jego powyższy nick, no i czytaj wszystkie jego posty.
    Możesz jeszcze w szukaj wklepać c65 i coś koło 4 strony znajdziesz jego temat na temat podświetlania LCD.
    Pozdrawiam.
  • #3 2043521
    krys67
    Poziom 16  
    Bardzo często po zalaniu leci ten układzik na zdjęciu . Wymiana jego pomaga.
    Załączniki:
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? Siemenscxt65.jpg (136.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2107075
    knmp
    Poziom 26  
    Witam
    Trochę czasu minelo ale wracam do tematu c65, na początek wielkie dzięki za zainteresowanie i wskazówki. Ciekawy pomysł z tym podłaczeniem punktu przy jogu do jednego z wyprowadzeń wyświetlacza... zastanawia mnie jednak fakt w jaki sposób ma to zadziałać jezeli przyjmując że przewornica 9V nie pracuje to jak powiązanie z klawiaturą ma pociągnąc te białe ledy...
    Pytanie: Czy na zdjęciu w zaznaczonym miejscu powinien być jakiś element??? Zauważyłem przyczernione miejsce koło joga co widać na zdjęciu. Czy tam coś sie wypaliło i odpadło, jak tak to co to za element był?
    Drugie pytanie: Gdzie można zdobyć scalaka który zaznaczono na wyższym zdjeciu do wymiany... rozumiem, że moge kupić padniętą płytę do c65, jednak takiej nie znajduję na allegro... czy są jakieś wysyłkowe sklepy które mają w ofercie ten scalak.. co to za scalak?
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? c65.jpg (78.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2107091
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    dorzucam solucje
    Załączniki:
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? DSCN1151.JPG (48.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? c65.jpg (34.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2107171
    knmp
    Poziom 26  
    BONO co jest zaznaczone X na twoim zdjęciu, co jest na tym pinie i jak sie to ma do tego tranzystora ???

U mnie chyba jest inny pcb telefonu trochę polaczenia wygladaja inaczej...
    Załączniki:
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? obw3.jpg (127.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2108359
    Czolgu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    1.
    Czy tam coś sie wypaliło i odpadło, jak tak to co to za element był? 

W tym miejscu powinny być 2 czyste punkty lutownicze.

Dobrze poszukaj na allegro takiego Siemensa, jest ich od groma, a ceny zaczynają się od 30zł.

2. Na zdjęciu od BONA, X zaznaczone jest miejsce gdzie znajduje się jakiś element. Czy to oznacza, że trzeba go wylutować?

3. Korzystając z okazji, że knmp dostarczył wyraźne zdjęcie okolic joga, czy ktoś mógłby dokładnie zaznaczyć gdzie trzeba przylutować ten przewodzik?

Pozdrawiam Dariusz
  • #9 2162532
    knmp
    Poziom 26  
    Czolgu czy naprawiłes swój przypadek c65 ??? Kupilem na allegro niestartujacą płytę do c65 i zabieram sie do lutowania scalaków ze zdjęc... jeżeli naprawiałeś już u siebie to daj inf, po wymianie którego elementu wystartowało podświetlenie !

pozdrawiam
    Krzysztof

Dodano po 4 [godziny] 43 [minuty]:

Witam ponownie

Zabrałem się wreszcie za swój c65 i juz zrobiłem... wykonałem kilka pomiarów i przedstawiam wynik analizy.
    Dla potomnych z padniętym podświetleniem w c65: na wstępie nalezy określić czy pracuje przetwornica zasilająca białe diody. Sprawdzamy ją miernikiem wykonując pomiary na kondensatorach zaznaczonych na zdjęciu c65mod2.jpg. Jeżeli stwierdzimy pracującą przetwornicę (zmierzone 15 V) to sprawdzamy omomierzem, czy jest przejście pomiędzy punktem zaznaczonym kólkiem na zdjęciu c65mod2.jpg, a pinem wyswietlacza (2 od prawej) do ktorego prowadzi kreska na zdjęciu c65mod1.jpg. Najprawdopodobniej nie znajdziecie tam przejścia ( a być powinno !!!), zatem rozwiazaniem staje się fix polegający na połaczeniu jednego z wyprowadzeń wyświetlacza z punktem wg. rys. c65mod1.jpg.

Ten fix zadziala TYLKO w przypadku pracujące przetwornicy... jeżeli nie ma napięcia na zaznaczonych kondensatorach nalezy wymienić scalaczka jak podają w wyższych postach.

Pozdrawiam
    Krzysztof
    Załączniki:
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? c65mod2.jpg (347.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? c65mod1.jpg (78.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2183967
    Czolgu
    Poziom 16  
    Brawo! Zrobiłeś kawał dobrej roboty.
    Jednak chciałbym Cię prosić o małą pomoc.
    Gdzie jest ta przetwornica? Na kondensatorach mam 0V. "przejście pomiędzy punktem zaznaczonym kólkiem na zdjęciu c65mod2.jpg, a pinem wyswietlacza (2 od prawej)" JEST. Scalak jest dobry.
  • #11 2186366
    knmp
    Poziom 26  
    Witaj

Obwody przetwornicy zaznaczam na zdjęciu. Pomiary na kondensatorach wykonaj przy włączonym podświetleniu klawiatury... Przy włączonym telefonie i wyłączonym podświetleniu przetwornica nie pracuje. Włącz tel i szybciutko ściągnij klawiaturę i zmierz napięcie na kond. filtrujących.

Byłbym za wymianą tego sterownika obwodu indukcyjnego (136).... Czy już go wymieniałeś?

P.S
    Podczas pomiarów zainteresowałem się elementem o oznaczeniu G1C(na płytce innego tel. oznaczenie 1Ft) (chyba tranzystor ???). pracującym w obwodzie zasilania podświetlenia LEDów. Element jest umieszczony po lewej stronie tuż pod gniazdem wyświetlacza. ( jeżeli potrzebne będzie zdjęcie to proszę o inf) Owy element jest odpowiedzialny za sterowanie napięcia na pierwszym pinie od prawej złącza wyświetlacza... czyli jest drugim pinem doprowadzającym napięcie do podświetlenia białych ledów (pamiętamy, ze pierwszy jest prowadzony bezpośrednio z przetwornicy od zaznaczonych kondensatorów filtrujących). Na podstawie pomiarów wydaje mi się, że owy element zmieniając rezystancje obwodu LED steruje napięciem w obwodzie... chyba jest sterowany poprzez PWM dzięki czemu telefon może regulować jasność świecenia. Taki sam element również pracuje w obwodzie podświetlenia klawiatury ! Gdy przetwornica jest sprawna to raczej tylko ten obwód dzieli nasze napięcie z przetwornicy od zasilenia białych ledów...

Aha. mam niesprawną i nie lutowaną elektronikę c65 na cześci...
    Załączniki:
    • Jak naprawić brak podświetlenia ekranu w Siemens C65? c65przetw.jpg (95.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2204497
    Czolgu
    Poziom 16  
    Na kondensatorach przy włączonym podświetleniu klawiatury jest 0V.
    Telefon wpadł w moje ręce bez scalaczka "136", więc wlutowałem z innego C65.
    Była wysadzona dioda, została wymieniona.

Na płycie da się zauważyć nieliczne ślady zalania, więc spróbuje go wykompać.
    Poza tym wyczytałem, że soft potrafi napłatać figlów, więc też go wymienie.

Przypomniało mi się, że za podświetlenie odpowiada układ potocznie zwany "glass", znajduje się on "za" przetwornicą, czy "przed"? Czy możliwe jest, że gdyby był walnięty, to podawał by tylko prąd na klawiature, a na LCD już nie?

Mam jeszcze ostatnie pytanie :wink: Czy da się podpiąć w jakieś miejsce, omijając tą przetwornice?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku podświetlenia wyświetlacza w telefonie Siemens C65, przy jednoczesnym działaniu podświetlenia klawiszy. Podświetlenie LCD realizowane jest przez trzy białe diody LED połączone szeregowo, zasilane przez przetwornicę napięcia około 9V. Występuje uszkodzenie przetwornicy lub elementów sterujących jej pracą, co skutkuje brakiem napięcia na diodach podświetlenia. W dyskusji wskazano, że często po zalaniu ulega uszkodzeniu układ scalony sterujący podświetleniem (oznaczany jako "136" lub "glass"), którego wymiana zwykle rozwiązuje problem. Zauważono również możliwość uszkodzenia diody i tranzystora (oznaczenia G1C lub 1Ft) odpowiedzialnych za sterowanie napięciem podświetlenia. Zalecane jest sprawdzenie pracy przetwornicy poprzez pomiary napięć na kondensatorach filtrujących przy włączonym podświetleniu klawiatury. W przypadku braku napięcia na kondensatorach i uszkodzenia scalaka, konieczna jest jego wymiana, którą można wykonać poprzez pozyskanie uszkodzonej płyty z telefonu Siemens C65 lub zakup scalaka w sklepach wysyłkowych. Wskazano także na możliwość przeróbki zasilania diod LED, jednak jest to rozwiązanie bardziej inwazyjne i skomplikowane. Dodatkowo poruszono temat wpływu oprogramowania (softu) na działanie podświetlenia oraz konieczność oczyszczenia płyty z ewentualnych śladów zalania. Wskazówki zawierają także linki do rozwiązań i zdjęć ułatwiających lokalizację elementów na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA