logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność nowego zestawu ze starym zasilaczem

iOskar 30 Lip 2019 18:21 636 30
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18088522
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3907
    Tak spokojnie wystarczy. XFX Core TS 430W.
  • #3 18088588
    iOskar
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Szczerze dziękuję!
  • #4 18088901
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Chcesz za 2000 kupić zestaw na dwurdzeniowym procesorze sprzed dwóch generacji w tandemie z dosyć nieopłacalną kartą graficzną? O ile nie masz jakichś bardzo specyficznych potrzeb - da się to zrobić sporo lepiej na nowszym sprzęcie. Pentium G4560 za 335 złotych to barbarzyńska cena. Procesor ten jest sporo gorszy od Athlona 200GE i ponad połowę droższy od niego. 8GB RAM za 280 złotych jest totalnie nieopłącalne - ze 160 złotych jest warte, za 300 złotych da się kupić 16 GB. Ten zestaw można było rozważać ze dwa lata temu, ale w znacznie niższych cenach, teraz jest nieopłacalny.
  • #5 18088970
    iOskar
    Poziom 7  
    Ah, wygląda na to że właśnie Ciebie potrzebowałem :)

Myślałem, że stary wątek sprzed dwóch lat powinien nadal być w miarę aktualny, ale jak widać jednak nie jest. Czy mógłbym Cię zatem poprosić o zasugerowanie zamienników w tej samej cenie? 1800zł to naprawdę absolutny maks jaki mogę wydać a potrzebuję komputera właściwie na teraz. Przypominam, że zasilacz już posiadam.
  • #6 18088996
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jakie mają być zastosowania tego komputera?
    Zestawy składane miesiąc temu często tracą na aktualności, nie mówiąc już o dwóch latach.
  • #7 18089031
    iOskar
    Poziom 7  
    Głownie będę na nim programował strony internetowe, ale nie ukrywam, że lubię pograć od czasu do czasu a nigdy jeszcze nie miałem na tyle dobrego komputera, aby sobie pozwolić na bardziej wymagające gry. Na pewno chciałbym móc zagrać płynnie (30+fps) w Wiedźmina 3 no i niezwykle bym się cieszył gdybym mógł zagrać w nowego Cyberpunka 2077 na niskich ustawieniach jak ujrzy światło dzienne, ale tutaj oczywiście nie wiemy jakie będą wymagania.
  • REKLAMA
  • #8 18089055
    dt1
    Admin grupy komputery
    https://www.morele.net/inventory/info/a859f77a/

Przekroczyłem budżet o 100 złotych.
    Ma procesor starszej generacji, ale wciąż wydajny i uzasadniony w przypadku "cięć budżetowych". Ryzen 5-2600 jest droższy o około stówę.

Pamięć 8GB. W zasadzie do gier warto będzie wyposażyć się w drugie tyle, ale ze względu na cięcia budżetowe - niech i tak będzie.

Grafika RX570. Dość opłacalna aktualnie karta. Nowe gry na niej powinny działać jeszcze dość rozsądnie, chociaż wiadomo - nie jest to jakiś "wypas". Nie ta cena. Porównując z z kartami zielonych będzie ta karta deptać po piętach GTX'owi 1060 3GB.

Dysk NVMe. Bardzo szybki, pojemność niewielka. Lepsze to, niż 1TB HDD, na którym Windows 10 będzie działać masakrycznie. Jak zacznie brakować miejsca to znajdziesz 160 złotych na 1TB HDD, albo 230zł na 2TB. Dołożenie HDD to nie problem. Można wybrać wariant z większym SSD (480GB), ale wolniejszym (SATA zamiast NVMe) - wymiana na przykład na Crucial BX500 480GB nie podniesie mocno ceny zestawu (różnica kilku złotych), natomiast dysk SATA jest wolniejszy niż NVMe (wciąż jednak wystarczający, aby komputer działał bardzo sprawnie). Tak więc tutaj kilka opcji - wymiana dysku na HDD (np Toshiba P300 1TB) - nie polecam tej opcji, inna opcja to zmiana na SSD 480GB SATA - można rozważyć, ewentualnie opcja budżetowa to zmiana na SSD SATA 240GB - wtedy można z 80-90 złotych zaoszczędzić względem szybkiego dysku NVMe (porównywałem z modelem Crucial BX500 240GB - tanim, ale względnie rozsądnym dyskiem).

Z napędu DVD zrezygnowałem. W zasadzie się go nie używa, ale jeśli koniecznie potrzebujesz, to za 50 złotych można dorzucić. A może masz w starym komputerze?

Obudowa jest jedną z tańszych i mających jeszcze jakikolwiek sens, chociaż szału nie ma. Znowu - cięcia budżetowe. Przy delikatnym zwiększeniu budżetu można pomyśleć o lepszej, ale wolałem każdą złotówkę wpakować w sprzęt, nie w blachy.

Płyta główna nie powala na kolana i tutaj warto byłoby dodatkowe 70-80 złotych wydać dopłacając do Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4, ewentualnie parę złotych mniej do Asrock B450M PRO4. Procesor da się podkręcić, ale płyta główna powinna mieć rozsądną sekcję zasilania CPU. Na zaproponowanym MSI też się trochę da podkręcić, ale nie aż tak, jak na wymienionych. Wciąż - jeśli to ma być zestaw budżetowy, to ta płyta jest uzasadnionym wyborem.

Z procesorem dostaniesz fabryczne chłodzenie. Ogólnie do czegoś się tam ono nadaje, ale w grach będzie już na nim ciepło i głośno, podkręcania na nim nie ma co zaczynać. Jak będziesz miał zbędne 80 złotych, lub jeszcze lepiej 100 - to można boxowe chłodzenie wymienić na SilentiumPC Fera 3 albo ciut mniej wydajne i nieco tańsze SilentiumPC Spartan 3 PRO. Można to oczywiście zrobić w późniejszym okresie, na początek można skorzystać z chłodzenia BOX, które dostanie się w gratisie z procesorem - i przy ograniczonym budżecie taki krok będzie uzasadniony.

Na razie budżet zbliżony, ale z G4560 (2 rdzenie, 4 wątki) awansowaliśmy na Ryzena 5 1600 (6 rdzeni, 12 wątków), a z grafiki GTX1050Ti na sporo szybszego Radeona RX570.
  • #9 18089988
    iOskar
    Poziom 7  
    Wow, wielkie dzięki za tyle cennych informacji!

Jeśli chodzi o dysk to na razie sobie odpuszczę i tymczasowo wepnę swój stary ssd'ek i hdd'ek. Jak tylko będę miał trochę więcej pieniędzy to zakupię ten SSD, który polecasz. W następnej kolejności dołożę drugą kość pamięci. Wracając do dysku to nigdy nie słyszałem o tym NVMe. To jakieś złącze? Mam obawę czy poradzę sobie jakoś to wszystko samemu złożyć bo ostatni komputer jaki składałem był ze starszych podzespołów.

Napędu DVD oczywiście nie potrzebuję, zawsze można dokupić jak będzie potrzebny.

Obudowa - najważniejsze żeby mi się to wszystko nie gotowało w środku zwłaszcza że w lato bywają upalne dni.

Płyta główna - ta którą zaproponowałeś ma tylko 2 oceny co wprawia mnie w delikatne zakłopotanie. W przypadku kupna tak drogich przedmiotów lubię mieć pewność, że wszystko jest ok i dane urządzenie nie popsuje się po roku użytkowania. Jesteś co do niej przekonany? Może uda mi się jeszcze wyczarować jakieś 50zł żeby dołożyć ale to maks.

I jeszcze mam pytanko o pastę do procesora. Niestety nie znam się i nie wiem jaką wybrać. Przydałby się też może jakiś poradnik z youtube jak tę pastę porządnie nałożyć.

No i czy potrzebuję jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy (tak jak np. wyżej wymieniona pasta)? Może jakiś odpowiedni śrubokręt? Obecnie mam chyba trochę zbyt duży jak na montaż podzespołów w komputerze.

Czy muszę koniecznie podkręcić podzespoły, aby grać na średnich wymaganiach w nowsze gry? To dość ryzykowne i wolałbym nie być do tego zmuszony.
  • #10 18090039
    dt1
    Admin grupy komputery
    iOskar napisał:
    Jeśli chodzi o dysk to na razie sobie odpuszczę i tymczasowo wepnę swój stary ssd'ek i hdd'ek. Jak tylko będę miał trochę więcej pieniędzy to zakupię ten SSD

Jak masz stary dysk SSD (jaki model?) to pewnie, z niego skorzystaj. Na start warto zaoszczędzić jak najwięcej i wrzucić pieniądze w inny sprzęt.

iOskar napisał:
    Wracając do dysku to nigdy nie słyszałem o tym NVMe. To jakieś złącze? Mam obawę czy poradzę sobie jakoś to wszystko samemu złożyć bo ostatni komputer jaki składałem był ze starszych podzespołów.

Dyski NVMe to dyski montowane w złączu bezpośrednio na płycie głównej (złącze nazywa się M.2, czasem też zwane NGFF), generalnie bardzo prosty montaż. Wsuwasz moduł w gniazdo, przykręcasz śrubkę i jest. Żadnych kabli. Ze złożeniem nie powinieneś mieć problemu. Przez 10 ostatnich lat niewiele się w temacie zmieniło :) W sumie jeśli składasz sam to można poszukać części po różnych sklepach - często można sporo zaoszczędzić.

iOskar napisał:
    Obudowa - najważniejsze żeby mi się to wszystko nie gotowało w środku zwłaszcza że w lato bywają upalne dni.

To możesz dorzucić to Regnum RG1, RG4 albo Armis AR3. Ewentualnie Signum SG1/SG1M, ale w nich nie da się zamontować napędu DVD, dlatego za nimi nie przepadam.

iOskar napisał:
    Płyta główna - ta którą zaproponowałeś ma tylko 2 oceny co wprawia mnie w delikatne zakłopotanie. W przypadku kupna tak drogich przedmiotów lubię mieć pewność, że wszystko jest ok i dane urządzenie nie popsuje się po roku użytkowania. Jesteś co do niej przekonany? Może uda mi się jeszcze wyczarować jakieś 50zł żeby dołożyć ale to maks.

Ilość ocen w sklepie internetowym jest dla mnie zwykle mało istotna. Gwarancja jest na 3 lata. Ale modele, do których warto dopłacić podałem - weź je pod uwagę, są nieco lepsze. W przypadku niskiego budżetu nie ma wielkiego manewru. Alternatywy w niskim budżecie to Asrock B450M HDV (tylko nie wersję R4.0, to porażka!), albo Gigabyte B450M-DS3H. Gigabyte jest bardzo popularną płytą, ale ewentualne możliwości OC ma chyba jeszcze gorsze, niż biedniej wyglądający Asrock HDV. Co by nie było - dołożenie do Asrocka PRO4 albo Gaming K4 jest dobrym pomysłem. Zawsze warto mieć pewien zapas na podkręcenie procesora.

iOskar napisał:
    I jeszcze mam pytanko o pastę do procesora. Niestety nie znam się i nie wiem jaką wybrać. Przydałby się też może jakiś poradnik z youtube jak tę pastę porządnie nałożyć.

Jeśli nie kupujesz dodatkowego chłodzenia to dostaniesz pastę termoprzewodzącą nałożoną już na chłodzenie. Po prostu montujesz chłodzenie na procesorze i tyle.

iOskar napisał:
    No i czy potrzebuję jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy (tak jak np. wyżej wymieniona pasta)? Może jakiś odpowiedni śrubokręt? Obecnie mam chyba trochę zbyt duży jak na montaż podzespołów w komputerze.

Pasty nie potrzebujesz. Śrubokręt to raczej oczywiste :) Krzyżak średniej wielkości. No i coś do poucinania nadmiaru plastikowych opasek zaciskowych, jeśli będziesz porządnie montował kable w obudowie.

iOskar napisał:
    Czy muszę koniecznie podkręcić podzespoły, aby grać na średnich wymaganiach w nowsze gry? To dość ryzykowne i wolałbym nie być do tego zmuszony.

Nie musisz. Ale będziesz mógł, jak będzie to potrzebne. Nie jest to ryzykowne, jeśli się to robi z jakimkolwiek wyczuciem. Szczerze mówiąc trzeba naprawdę się starać, żeby przez OC cokolwiek uszkodzić. Oczywiście do OC fabryczne chłodzenie warto wymienić na lepsze, to z kompletu z procesorem do OC się nie nadaje.
  • #11 18090766
    iOskar
    Poziom 7  
    Dziękuję po raz kolejny :) Komputer kupować będę najprawdopodobniej za 2-4 tygodnie dopiero. Wtedy na pewno się jeszcze tutaj odezwę.
    Pozdrawiam!
  • #12 18091419
    iOskar
    Poziom 7  
    Takie pytanko trochę z innej beczki:
    Jest jakiś program, który wyczyściłby dokładnie dysk nie usuwając przy tym systemu? Zapodziałem gdzieś klucz do windows 7 więc format średnio wchodzi w grę. Chciałbym pozbyć się ewentualnych wirusów i innego świństwa przed podpięciem moich dysków do nowego komputera.
  • REKLAMA
  • #13 18091439
    Brozerihno
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Są i to nie jedne do klonowanie dyskow ;) ale lepiej systemik od nowa stawiać
  • #14 18091504
    dt1
    Admin grupy komputery
    Klucz można wyciągnąć z zainstalowanego systemu, są programy do tego służące. Jeśli jest to legalny system (tyko gdzie jest wtedy naklejka licencyjna?) to warto ten numer sobie odtworzyć. Z drugiej strony i tak Windows 7 nie będzie raczej instalowany na nowym sprzęcie, ale możesz kombinować z instalacją win 10 na podstawie tej licencji.

A co do wirusów to system możesz sprawdzić powszechnie dostępnym oprogramowaniem antywirusowym.

iOskar napisał:
    Jest jakiś program, który wyczyściłby dokładnie dysk nie usuwając przy tym systemu? (...) Chciałbym pozbyć się ewentualnych wirusów i innego świństwa przed podpięciem moich dysków do nowego komputera

Brozerihno napisał:
    Są i to nie jedne do klonowanie dyskow ale lepiej systemik od nowa stawiać

Jest Kolega w stanie wyjaśnić, jak oprogramowaniem do klonowania dysku wyczyścić system z wirusów? Autor nie chce ich powielać, tylko raczej je wyeliminować...
  • #15 18092819
    iOskar
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Z drugiej strony i tak Windows 7 nie będzie raczej instalowany na nowym sprzęcie

Dlaczego? Są ku temu jakieś przeciwwskazania? Przyzwyczaiłem się do siódemki (tak samo jak kiedyś do XP) i szczerze to nie lubię zmian dopóki nie są konieczne.
  • #16 18093261
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, są przeciwwskazania. W nowszych komputerach, czy jest to Intel 8/9gen, czy wszystkie generacje AM4, Windows 7 nie jest wspierany i nie ma już sterowników do części sprzętu. Tak więc zmieniając komputer na nowy trzeba się liczyć z przesiadką na dziesiątkę.
  • #17 18093454
    iOskar
    Poziom 7  
    No cóż, szkoda. Nie sądzę, aby dało się zrobić upgrade z win7 na win10. Z ósemki chyba tylko się da.
  • #18 18094382
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dało się zrobić z 7 oraz 8. Tyle że oficjalnie dało się to zrobić trochę czasu temu. Nieoficjalnie nadal się da. Jeśli masz wersję retail z oryginalnym kluczem to możesz spróbować, skoro Microsoft po cichu na takie rzeczy pozwala. Trochę gorzej teoretycznie z wersją OA (aktywowaną przez producenta urządzenia, z którym taki Windows został kupiony), ale generalnie też spróbować można, tyle że raczej nie będzie to zgodne z licencją.

Warto wiedzieć, że licencję OEM (czyli większość tych "tańszych" licencji na MS Windows) są teoretycznie przypisane do komputera, z którym zostały kupione, bądź na którym zostały pierwszy raz aktywowane. Teoretycznie aktywacja na zupełnie innym komputerze nie powinna być możliwa i nie jest zgodna z licencją.

Tak więc warto dobrze sprawdzić rodzaj posiadanej licencji i zadecydować, co dalej.
  • REKLAMA
  • #19 18096284
    iOskar
    Poziom 7  
    Myślę, że po prostu pobiorę windows 8.1 i kupię kod aktywacyjny dopiero za miesiąc przy następnej wypłacie. To chyba jest zgodne z licencją.

To problem rozwiązany. Po prostu sformatuję oba dyski i po kłopocie. W przyszłym tygodniu najprawdopodobniej będę już miał pieniążki to dam znać czy coś będziemy mogli dołożyć do budżetu (chociaż nie sądzę).
  • #21 18096714
    iOskar
    Poziom 7  
    Nie miałem pojęcia. Trochę to niepraktyczne, że trzeba zmieniać system operacyjny co chwila na nowy... no ale jak trzeba to trudno.
  • #22 18096735
    dt1
    Admin grupy komputery
    Co chwilę? Windows 7 miał premierę 10 lat temu (w 2009 roku, wbrew nazwie). Nie ma się co dziwić producentom, że nie dostosowują swoich produktów do dziesięcioletniego oprogramowania. Windows 8.1 to z kolei 2013 rok. Tutaj wsparcie mogłoby być, ale że nie był to specjalnie lubiany przez użytkowników system (chociaż jak w każdym przypadku zdarzają się wyjątki), to też został on zignorowany na korzyść dziesiątki (o co również i z pewnych przyczyn bardzo zabiegał Microsoft).

Nie mówię przy tym, że starsze systemy są złe - sam nie jestem specjalnym miłośnikiem dziesiątki (chociaż oczywiście po głębszym "tuningu" ten system jest znośny i da się go używać) - do dzisiaj korzystam na swoim głównym komputerze z Windows 7 i nie spieszę się ze zmianą.
  • #23 18098840
    iOskar
    Poziom 7  
    Ok, wstępnie już mniej więcej znam budżet. Waha się on w przedziale 2124-2224zł.

Tak jak napisałeś wyżej wezmę jedną kość pamięci 8GB na początek. Grafika RX570. Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 256GB PCIe x4 NVMe. Jeśli chodzi o obudowę to może wybierzmy coś lepszego skoro już zwiększyłem delikatnie budżet. W kolejnym poście wymieniłeś kilka. Która będzie najlepsza? Płyta główna Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4. I nie jestem pewien czy starczy wtedy na ten upgrade procesora a Ryzen 5-2600. Czy mógłbym Cię serdecznie poprosić o złożenie zupdatowanego zestawu (oczywiście standardowo bez zasilacza)? Z góry dziękuję!

Pozdrawiam :)
  • #24 18098913
    dt1
    Admin grupy komputery
    Domyślam się, że składasz sam, bo pytałeś o narzędzia, więc można rozrzucić po kilku sklepach, żeby się najbardziej opłacało.

Procesor taniej niż w komputerowym możesz kupić w EURO albo w OLEOLE:
    https://www.euro.com.pl/procesory/amd-ryzen-5-2600-3-9-ghz-am4-yd2600bbafbox.bhtml
    https://www.oleole.pl/procesory/amd-ryzen-5-2600-3-9-ghz-am4-yd2600bbafbox.bhtml

W obu przypadkach wysyłka gratis, a sklepów EURO jest od groma, więc można też osobiście odbierać po zamówieniu przez internet.

Ram można wziąć na przykład taki:
    https://www.morele.net/pamiec-ballistix-balli...dr4-8-gb-3000mhz-cl15-bls8g4d30aesbk-5675571/ - można odebrać osobiście w Bydgoszczy, albo wysłać sobie.

SSD można kupić z Moreli, mają go w dobrej cenie:
    https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx8...56gb-pcie-x4-nvme-asx8200pnp-256gt-c-5313395/

Płyta również z Morele: https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-b450-gaming-k4-4141573/

Grafika dobrze wychodzi w Sferis: https://www.sferis.pl/karta-graficzna-msi-rad...g-oc-4gb-gddr5-7000-mhz-256-bit-p496098?nobid - jak się zarejestrujesz w newsletterze to dostaniesz kod na dychę zniżki, akurat pokryje wysyłkę paczkomatem :)

Alternatywnie w jeszcze lepszej cenie tutaj: https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-radeon-rx-570-armor-oc-4gb-8282217824 - brałem już od tej firmy, jest wszystko OK, tyle że na wysyłkę się chwilę czeka (4-5 dni). Różnica w cenie spora, więc może i warto poczekać.

Pozostaje obudowa, mi zwykle starczy Regnum RG1 (można sobie dokupić dodatkowy wentylator 120mm na przód, np SPC Sigma PRO), ewentualnie Armis AR3 (ma już dwa wentylatory w zestawie):

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg1-pure-black-spc143-773732/
    https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-armis-ar3-czarny-spc198-4141133/

549: Procesor EURO/OLE
    169: Pamięć RAM [MORELE]
    209: Dysk SSD [MORELE]
    366: Płyta główna [MORELE]
    625 lub 590 [SFERIS lub Allegro/MTE]
    149: Obudowa AR3 [MORELE]

I przy takim rachunku możesz jeszcze 200 złotych wydać, więc możesz od razu brać 16GB RAM, albo chłodzenie na procesor lepsze kupić.
  • #25 18099237
    iOskar
    Poziom 7  
    Na ten moment mieszkam w Olsztynie, zapomniałem zmienić w profilu.

dt1 napisał:
    Domyślam się, że składasz sam, bo pytałeś o narzędzia, więc można rozrzucić po kilku sklepach, żeby się najbardziej opłacało.

Myślałem, że jak kupię wszystko w morele to dostanę jakieś ciekawe bonusy/zniżki/darmową dostawę etc. Dziękuję Ci bardzo za ten research, na który na pewno poświęciłeś sporo swojego czasu. Nawet nie wiesz jak bardzo jestem Ci wdzięczny. Może mogę Ci się odwdzięczyć kupując coś z reflinków? Jest taka opcja?
  • #26 18099467
    dt1
    Admin grupy komputery
    W Morele za zakup wszystkiego nie dostaniesz zniżki. Więc lepiej kupić tam, gdzie najtaniej, jeśli się składa samodzielnie. W Olsztynie też masz punkt odbioru osobistego Morele. Reflinkow nie ma, ale dzięki za słowa uznania :-)
  • #27 18104257
    iOskar
    Poziom 7  
    Zamówiłem. Wszystkie części z moreli będą za tydzień dostępne do odbioru w netpunkcie. Z kartą graficzną to nie wiadomo bo nie jest określone, mają czas wysyłki 4 dni więc może potrwać nawet ponad tydzień dostawa. Można było wziąć tylko kuriera niestety. Podałem jako adres dostawy miejsce swojej pracy bo chyba najczęściej kurierzy jeżdżą właśnie w godzinach 8-16. Szkoda, że nie ma możliwości skontaktowania się z kurierem. Mam takie pytanie od razu. Jeśli kurier przyjedzie w miejsce mojej pracy np. po 16 i mnie nie będzie to co wtedy z paczką?
    Co do procesora to widzę że jest napisane że zostanie dostarczony już na drugi dzień (i to mi się podoba!) więc go mogę kupić w każdej chwili (jeszcze brakuje paru stówek, które pojawią się na dniach).

I takie pytanie z innej beczki. Opłaca się używać darmowe antywirusy? Człowiek rozsądny i tak wchodzi na zaufane strony w kółko więc nie ma skąd czegokolwiek złapać. Wydaje się, że antywirusy tylko niepotrzebnie spowalniają pracę komputera. Poznałbym Twoją/Waszą opinię na ten temat.

EDIT: Poleciłbyś mi jeszcze jakąś klawiaturę mechaniczną do 100 zł?
  • #28 18116317
    iOskar
    Poziom 7  
    Poleccie jakis zasilacz bo przy skladaniu nowego pc stary sie popsul (piszczy, czasami bootuje, czasami nie). Poleccie jakis zasilacz prosze :( Do 150 zl np?
  • #29 18116350
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3907
    Fortron FSP500-60APN Allegro. Numer oferty: 8375654901. Zapytaj o okablowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o kompatybilność zasilacza XFX Core TS 430W z nowym zestawem komputerowym. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz jest wystarczający. Dyskusja przekształca się w analizę opłacalności zakupu zestawu z przestarzałymi komponentami, a użytkownik prosi o alternatywy w tej samej cenie. Uczestnicy sugerują różne podzespoły, w tym procesor Ryzen 5-2600, kartę graficzną RX570 oraz dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO. Pojawiają się również pytania dotyczące systemu operacyjnego, z naciskiem na konieczność przejścia na Windows 10 z powodu braku wsparcia dla starszych wersji. Użytkownik zamawia komponenty, a w międzyczasie poszukuje nowego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA