logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką moc przyłączeniową i przekrój kabli wybrać pod sprężarkę 15kW bez falownika?

grewan 03 Sie 2019 10:20 6642 7
  • #1 18094571
    grewan
    Poziom 12  
    Ocena: 100
    Kompresor w garażu, planujemy zmienić na 15Kw dane z instrukcji-przekrój kabla przyłączeniowego 5 x 6, dobór zabezpieczenia zwarciowego 50 A ,Prąd silnika (400V)-26.2, po rozpływie*Y / ∆ -16,7.
    Mam w tej chwili przydzieloną moc 11Kw ,kable do garażu 4x 6 miedziane, 25 metrów długości od licznika ziemią, zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A.
    Sprężarka jest bez falownika, pytanie do Was o jaką moc przyłączeniową należy wnioskować, dobór odpowiedniego przekroju przewodów.?
  • Pomocny post
    #2 18094666
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3751
    Na początek warto udać się do ZE i dopytać, czy przydział większej mocy będzie możliwy. Z uzyskaniem dużego przydziału mocy czasem mogą być problemy, bo w wielu miejscach stan techniczny sieci niskiego napięcia jest zły, a linie przesyłowe działają na skraju ich możliwości. Na miejscu najlepiej ustalić rozsądne minimum, bo zwiększenie mocy wiąże się z kosztami zarówno ponoszonymi jednorazowo, jak też okresowo (w rachunku). Z poniższych tabel wywnioskuj, ile właściwie potrzebujesz. Temat był poruszany między innymi w tym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2448963.html

Jaką moc przyłączeniową i przekrój kabli wybrać pod sprężarkę 15kW bez falownika?moc.jpg (108.59 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Jaką moc przyłączeniową i przekrój kabli wybrać pod sprężarkę 15kW bez falownika?Przewo..GIF (13.93 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18094768
    grewan
    Poziom 12  
    Już byłem problemów nie będzie i w ramach zwiększenia zmienią kable od słupa do chałupy, dali mi podobna tabelę ,zalecili aby elektryk ocenił stan i zapotrzebowanie kw. Dzwoniłem do jednego który twierdzi że jak kompresor 15kw to proponuje przyłącze 16-18kw ,ale mi coś nie pasuje gdyż 50A jest pod kompresor zalecane a przy 16 kw przed licznikiem 25a według tabeli.
  • Pomocny post
    #4 18095085
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Jeżeli zabezpieczenie 50A to kabel 10mm2 a nie sześć i moc 25kW. Jeżeli ten kompresor jest w środku stycznikowy, to
    zakladamy zabezpieczenie typu wyłącznik silnikowy i nastawiamy prąd nominalny, wtedy15kW wystarczy. Te bezpieczniki 50A na kilometr pachną inwerterem w sprężarce. Wtedy radą na zmieszczenie się z mocą jest zastosowanie dławika na zasilaniu sprężarki żeby zlikwidować szpile prądu z prostownika i baterii kondensatorów, które dają te wymagane 50A zabezpieczenia zamiast trzydziestu paru.

Zapomniałem na śmierć o najważniejszym.

Przydział mocy energetyka liczy z cos fi równe jeden (obciążenie trójfazowe, móc x 1,5 = prąd).

Sprężarka to obciążenie indukcyjne, prąd w przybliżeniu moc x2.
    Ty potrzebujesz trzydzieści parę amper, które po podzieleniu przez półtorej daje moc jaką winien podać zakład energetyczny.
    Bezpieczniki 50A to dla zakładu energetycznego moc dyspozycyjna ~34kW
  • #5 18095142
    grewan
    Poziom 12  
    Kable do garażu już jak mam kopać to zmienię na16mm2,nie wiem czy ma inwerter ale znalazłem instrukcję.

Jaką moc przyłączeniową i przekrój kabli wybrać pod sprężarkę 15kW bez falownika?
  • #6 18095163
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Z powyższej instrukcji można ostrożnie wnioskować, że są styczniki, a nie ma falownika. To co piszą o kablach i bezpiecznikach jest niezgodne z przepisami i można / należy zrobić po swojemu, zgodnie ze sztuką.

Wyłącznik silnikowy np typu GV, na zakres obejmujący podany w instrukcji prąd In silnika x 1,05 powinien załatwić temat. Wtedy kabel 6mm2 jest całkiem OK przy długościach nie przekraczających ~kilkudziesięciu metrow, a potrzebny przydział mocy od energetyki to 20kW (dadzą bezpieczniki 32A, stopniowanie marne ale będzie).
  • #7 18095379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18096105
    grewan
    Poziom 12  
    rbmk1000 napisał:
    U mnie śrubowa ze startem gwiazda/trójkąt 15kW chodzi na C32A. Prąd rzeczywisty przy 10bar około 29-30A. Może chodzić 24h/doba i C32 nie wyzwoli...

grewan napisał:
    nie wiem czy ma inwerter
    To jak ta sprężarka będzie serwisowana jak nic o niej nie wiesz ?

Jaki Masz przydział mocy,zabezpieczenie przedlicznikowe. Kompresor jest używany za dwa tygodnie do mnie dotrze, także jest czas na instrukcję.

Dodano po 23 [minuty]:

gag70 napisał:
    Z powyższej instrukcji można ostrożnie wnioskować, że są styczniki, a nie ma falownika. To co piszą o kablach i bezpiecznikach jest niezgodne z przepisami i można / należy zrobić po swojemu, zgodnie ze sztuką.

Wyłącznik silnikowy np typu GV, na zakres obejmujący podany w instrukcji prąd In silnika x 1,05 powinien załatwić temat. Wtedy kabel 6mm2 jest całkiem OK przy długościach nie przekraczających ~kilkudziesięciu metrow, a potrzebny przydział mocy od energetyki to 20kW (dadzą bezpieczniki 32A, stopniowanie marne ale będzie).

Elektrownia ma zmienić gratis w ramach zwiększenia mocy przewody od słupa do stojaka na ścianie -myślę że na miedziane ,stojak -skrzynka przedlicznikowa mam chyba aluminium -elektryk ma to sprawdzić jak zajdzie potrzeba to wymienimy.
    Kable w ziemi 27 metrów: licznik-garaż mogę zmienić na grubsze np 16mm2 na przyszłość może się przydać.Pozostała by kwestia przydziału mocy którą można zwiększyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować sprężarkę o mocy 15 kW w garażu, a jego obecne przyłącze ma moc 11 kW. W dyskusji poruszono kwestie doboru odpowiedniego przekroju kabli oraz zabezpieczeń. Zalecane jest przyłącze o mocy 16-20 kW oraz zastosowanie kabli o przekroju 10 mm² lub 16 mm², w zależności od długości instalacji. Użytkownicy podkreślają, że zabezpieczenie 50 A może być zbyt wysokie, a dla sprężarki bez falownika wystarczy zabezpieczenie 32 A. Wskazano również na konieczność konsultacji z elektrykiem oraz sprawdzenia stanu technicznego instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA