logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytrzymałość kabla 3x2,5. Ile kW podłączyć?

fussil 23 Lis 2020 14:19 36636 11
  • #1 19063195
    fussil
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć,

jestem w trakcie zakładania prądu do garażu i początkowo u dystrybutora wykupiłem 2kW, ale stwierdziłem, że może mi czasem brakować. Planuje napisać wniosek o zwiększenie mocy, ale mam dwa pytania:

1. Brać 3kW czy 4kW. Używane będą narzędzia warsztatowe takie jak: wiertarki, szlifierki, odkurzacz, klucze udarowe, sporadycznie spawarka itp.

2. Mam kabel 3x2.5 czy wystarczy on do 4kW?
  • #2 19063211
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    fussil napisał:
    1. Brać 3kW czy 4kW. Używane będą narzędzia warsztatowe takie jak: wiertarki, szlifierki, odkurzacz, klucze udarowe, sporadycznie spawarka itp.

Weź tyle ile mocy pobiorą na raz narzędzia którymi będziesz wygodnie pracować. Tzn. licz oświetlenie, powiedzmy odkurzacz z jakimś elektronarzędziem, więcej chyba nie będzie potrzebne. Znaczy i 4kW może braknąć,
    fussil napisał:
    2. Mam kabel 3x2.5 czy wystarczy on do 4kW?

Zależy gdzie go chcesz położyć i jaki jest układ sieci. Jeżeli ukłat to TN-C i chcesz go użyć jako WLZ i połączyć rozdzielnicę licznikową z zabezpieczeniami to albsolutnie nie możesz go użyć - minimum 10mm kw gdyż taki jest minimalny przekrój przewodu PEN.
    Do tego kwestie spadku napięcia (jak długi jest przewód), sposobu ułożenia (kwestia chłodzenia), impedancja pętli zwarcia (by przy zwarciu zadziałały zabezpieczenia przeciwzwarciowe a nie zapaliły się kable.

Ogólnie opisz dokładnie instalację wraz z odległościami i planem - ilość i rodzaj obwodów itp. Wszystko co wiesz.
  • #3 19063231
    fussil
    Poziom 9  
    Kabel ma długość około 22metrów jest położony ~60cm pod ziemią w niebieskim peszlu karbowanym. Z jednej strony podłączony do skrzynki z licznikami a z drugiej w garazu do skrzynki z bezpiecznikami 2x20A
  • #4 19063240
    moze-byc
    Poziom 29  
    Czy masz możliwość podejrzenia sposobu podłączenia kabla w skrzynce licznikami? Zdjęcie jakichś maskownic jeżeli są co umożliwi dokładne zobaczenie jak to wygląda? Najlepiej do tego dokumentację rozdzielni, umowę z dostawcą energii w której podany został układ sieci?
  • #5 19063243
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    Jakiej wartości masz zabezpieczenie przedlicznikowe? I jaka taryfa?
  • #6 19063342
    fussil
    Poziom 9  
    Niestety nie moge podejrzeć podłączenia kabla ani maskownic bo jeszcze nie mam zamocowanego licznika. Zamontowany będzie najprawdopodobniej jutro.
    Moc przyłączenia 2kW, na napięciu 0,4 kV
    zakwalifikowanego do V grupy
    Zabezpieczenie przedlicznikowe - 10A w złączu kablowo-pomiarowym
    wspołczynnik mocy tg < 0,4
    Sieć niskiego napięcia pracuje w układzie TN-C
  • #7 19063349
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    No to przy zabezpieczeniu 10 A możesz pobierać około 2300 wat.
  • #8 19063359
    fussil
    Poziom 9  
    Dlatego chce zwiększyć do 4kW i pytanie czy kabel tyle wytrzyma
  • #9 19063362
    moze-byc
    Poziom 29  
    fussil napisał:
    sieć niskiego napięcia pracuje w układzie TN-C

W takim wypadku nie wiem kto Ci tam 3*2,5mm pociągnął ale źle zrobił. No chyba bardziej się tego zepsuć nie dało. Kabel do wywalenia (zużyjesz sobie w garażu) a do położenia jest 2x10mm i rozdział plus uziom ekwipotencjalny w garażu, ewentualnie to samo z 4x10mm.

Dodano po 3 [minuty]:

fussil napisał:
    Dlatego chce zwiększyć do 4kW i pytanie czy kabel tyle wytrzyma

Nie wytrzyma, poza tym nie nadaje się do wykorzystania jako WLZ. Zgodnie z normami przewód PEN musi mieć co najmniej 10mm kw i nie ma znaczenia czy pobierał nim będziesz 20kW czy 2kW. Ma być i koniec.
    Edytowałem. Proszę o bardziej stonowane wypowiedzi by nikt nie musiał korygować.{T.M.]
  • #10 19063632
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    moze-byc napisał:
    do położenia jest 2x10mm

Ja bym sobie to raczej darował:
    1. Średnio dostępny kabel tzn. YKY 2x10, zresztą cena w sieci 4x10 jest śmiesznie mała w stosunku do 2x10
    2. Za chwilę potrzebne będzie urządzenie 3 fazowe i kolejne koszty z wymianą kabla / kopaniem itd.

Z wymianą kabla to i tak radzę poczekać na warunki od ZE. My możemy sobie zakładać podział PEN w rodzielnicy garażu, a jak zrobi "państwo w państwie" (ZE), to na to wpływu nie mamy...

Skąd Autorze jesteś? Jaki operator?
  • #11 19063644
    moze-byc
    Poziom 29  
    adwlodar napisał:
    cena w sieci 4x10 jest śmiesznie mała w stosunku do 2x10

Mów to komuś kto wolał kupić 2,5mm :)
    adwlodar napisał:
    Z wymianą kabla to i tak radzę poczekać na warunki od ZE. My możemy sobie zakładać podział PEN w rodzielnicy garażu, a jak zrobi "państwo w państwie" (ZE), to na to wpływu nie mamy...

Podział będzie musiał być w garażu, innej opcji nie widzę. Ale zobaczymy.
  • #12 19063731
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    fussil napisał:
    Z jednej strony podłączony do skrzynki z licznikami a z drugiej w garazu do skrzynki z bezpiecznikami 2x20A

... (3 posty dalej)

zabezpieczenie przedlicznikowe - 10A w złączu kablowo-pomiarowym

Widzisz tu logikę? Jakie zadanie u ciebie spełniają zabezpieczenia w garażu. Pomijam fakt zabezpieczenia przedlicznikowego, ale w garażu taki nominalny nie mogą się znaleźć.

Powiedz, że się nie mylę, w ziemi masz "kabel" w białej izolacji zewnętrznej?

Nie wiem kto to robił, ale niech ten ktoś się w elektryka nie bawi bo więcej szkód może wyrządzić niż pożytku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zwiększenie mocy przyłączeniowej do garażu z 2 kW na 4 kW, aby móc korzystać z narzędzi warsztatowych, takich jak wiertarki, szlifierki i spawarka. Posiada kabel 3x2,5 mm, który według odpowiedzi nie jest wystarczający do obsługi 4 kW, a minimalny przekrój przewodu PEN powinien wynosić 10 mm². Użytkownik został poinformowany o konieczności wymiany kabla na 2x10 mm lub 4x10 mm oraz o potrzebie podziału PEN w rozdzielnicy garażu. Wskazano również na znaczenie dokumentacji instalacji oraz zabezpieczeń przedlicznikowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA