logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto ulepszać ASUS A555L: RAM 16GB, SSD, wymiana GPU?

tomaszwilinski 03 Sie 2019 19:39 1104 14
REKLAMA
  • #1 18095319
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    Witam. Obecnie posiadam laptop ASUS A555L. Procesor Intel Core i5-5200U z taktowaniem 2,7Ghz, kartę graficzną NVIDIA GeForce 920M i 8GB pamięci RAM i 1 TB HDD. Powoli mnie denerwuje, bo działa znacznie wolniej i zastanawiam się nad wymianą sprzętu na nowy. Ale może bardziej opłacalne byłoby podrasowanie tego laptopa. Mógłbym dokupić kość RAMu 8GB, bo z tego co się orientuję, to może być tutaj 16GB. Dokupić dysk SSD i wymienić kartę graficzną na lepszą, jeśli coś takiego jest możliwe. Koszt tego wszystkiego wiadomo, że będzie o wiele mniejszy. Ale czy coś takiego jest bardziej opłacalne od kupowania nowego sprzętu?
  • REKLAMA
  • #2 18095392
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Witaj. Kup dysk SSD i to powinno pomóc w przyspieszeniu uruchamiania systemu i uruchamiania aplikacji. RAM można kupić, ale tylko wtedy, jeśli faktycznie jest potrzebny - zależy od zastosowań. Grafiki w tym modelu nie wymienisz na lepszą. Procesora również.
  • #4 18095396
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    Czyli dysk HDD zastąpić nowym dyskiem SSD?
  • REKLAMA
  • #5 18095404
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, można tak to właśnie zrobić. Ewentualnie jeśli nie używasz napędu optycznego to możesz sobie kupić kieszeń, która pasuje w miejsce nagrywarki, a w którą włożysz obecny dysk. Na miejsce obecnego dysku można zamontować SSD. W takim układzie pozbędziesz się nagrywarki, ale będziesz miał szybki dysk SSD i duży dysk na dane w komputerze.
  • REKLAMA
  • #6 18095416
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    Ogólnie laptop przede wszystkim do pracy biurowej, więc wolniejsze działanie i długie uruchamianie i przy otwarciu wielu kart jest bardzo męczące. I nie powiem, w wolnych chwilach lubię sobie zagrać. Czasem w trochę bardziej wymagające tytuły i tutaj niestety ta karta graficzna. Nie jestem do końca przekonany czy w tym modelu mogę dodać więcej pamięci RAM, bo chyba już mam dwie kości po 4 GB. Czyli w zasadzie mogę dołożyć ten dysk SSD. Finansowo wiadomo że o wiele lepsza opcja niż kupno nowego sprzętu.
  • #7 18095426
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ten laptop do gier się nie nadaje ani nigdy nie nadawał. Przy pracy biurowej nastąpi znaczna poprawa po dołożeniu SSD. Dodanie większej ilości RAM do podstawowych zastosowań biurowych nie ma wielkiego sensu. W grach też niewiele pomoże, bo gry są ograniczane wolnym procesorem i słabą kartą graficzną.
  • #8 18095429
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    A nie jest możliwe dołożenie zewnętrznej karty graficznej?
  • #9 18095432
    dt1
    Admin grupy komputery
    Czasem tak, ale jest zupełnie nieopłacalne. W szczególności przy dwurdzeniowym procesorze nastawionym na oszczędzanie energii, a nie wydajność.
  • REKLAMA
  • #10 18095438
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    Dobrze. Już wszystko rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc. I jeszcze jedno. Mam też problem, bo niektóre klawisze albo nie działają wcale, albo działają dopiero po mocnym naciśnięciu, lub przyciśnięciu. Czy przyczyną może być to, że jakiś okruch, albo pyłek, kurz dostał się pod któryś z przycisków, czy to już raczej uszkodzenie, którego nie można naprawić?
  • #11 18095455
    dt1
    Admin grupy komputery
    Może być to jakiś okruch, ale wtedy byś odczuwał, że przycisk inaczej się wciska. Być może laptop był kiedyś choćby delikatnie zalany, wtedy klawiatura może tak działać. W starym dobrym laptopie byś wymienił za parę złotych klawiaturę korzystając z jednego śrubokrętu, w tym przypadku wymiana klawiatury jest bardzo trudna (klawiatura przytwierdzona do obudowy komputera za pomocą kilkudziesięciu plastikowych spawów - wiem, bo w bliźniaczym modelu raz w życiu (pierwszy i ostatni) taką klawiaturę wymieniałem). Prościej, jeśli się trafi w akceptowalnej cenie, kupić całą górną część obudowy wraz z klawiaturą.
  • #12 18095459
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek go zalał. Przyciski też nie wciskają się z problemem, tylko właśnie albo mocne albo przyciśnięcie sprawi że działa. I przez 3 dni może być tak a potem następnego dnia normalnie działa znowu.
  • #14 18095604
    tomaszwilinski
    Poziom 7  
    I miałbym już ostatnie pytanie. Dysk SSD do tego laptopa to obojętnie jaki, czy musi być jakiś konkretny rodzaj?
  • #15 18095800
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tani to na przykład Crucial BX500 - 240GB, 480GB czy 960GB, wedle uznania. Do biura będzie wystarczająco wydajny. Drożej A-data SU900 (MLC, 5 lat gwarancji) albo Crucial MX500 (TLC, 5 lat gwarancji).

Oczywiście każdy inny w formacie SATA 2.5" będzie pasował, ale jest sporo dysków na rynku, których nie warto jednak kupić :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop ASUS A555L z procesorem Intel Core i5-5200U, kartą graficzną NVIDIA GeForce 920M, 8GB RAM i dyskiem HDD. Zastanawia się nad ulepszeniem sprzętu poprzez dodanie 8GB RAM, wymianę dysku HDD na SSD oraz ewentualną wymianę karty graficznej. Odpowiedzi sugerują, że wymiana na SSD przyniesie znaczną poprawę wydajności, zwłaszcza w pracy biurowej, a dodanie RAM może być korzystne tylko w przypadku intensywnego użytkowania. Wymiana karty graficznej jest niemożliwa, a zewnętrzna karta graficzna jest nieopłacalna. Użytkownik ma również problemy z klawiaturą, które mogą być spowodowane zanieczyszczeniami. Rekomendowane dyski SSD to Crucial BX500 oraz A-data SU900.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA