logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.4 TDI 2002r - Regeneracja zacisku hamulcowego tył

sebaele22 03 Sie 2019 23:34 2241 7
REKLAMA
  • #1 18095697
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam, dziś zabrałem się za wymianę tarcz, locków, prowadnic w mojej polówce.
    Cały zacisk wyczyszczony, ręczny odbija lecz po wkręceniu tłoczka i ruszając dźwignią tłoczek nie wychodzi tylko delikatnie się wychyla po czym wraca.
    Wiele filmów przejrzałem i u innych ten tłok wychodzi cały ruszając dźwigną.
    Czy coś jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 18096017
    wocar-1
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Wszystko powinno być tak. Tłoczek jest na ślimaku i wróci do normy jak dostanie plyn pod ciśnieniem. Zamontuj i sprawdż na samochodzie , oczywiście po odpowietrzeniu.
    Jeśli hamulec ręczny będzi zaciskał i luzował tarczę wszystko jest ok.
  • REKLAMA
  • #3 18096031
    sebaele22
    Poziom 30  
    Próbowałem ręczny zaciągać nie na odpowietrzonym układzie i i koło się blokuje ale gdy dociągam śruby na kole to delikatnie drgnie i nie wiem czy ręczny za słaby czy tak powinno być.
    Dziś odpowietrzę układ :-)
  • #4 18096093
    wocar-1
    Poziom 14  
    Sprawdz czy linka nie zacina się w pancerzu , jeśli dżwigenka ręcznego odbija normalnie na zacisku ,może to być kwestia regulacji linki.
  • REKLAMA
  • #5 18096129
    sebaele22
    Poziom 30  
    Wszystko ładnie chodzi linka również.
    Układ odpowietrzony, koło w powietrzu ręczny zaciągnięty a i tak przy dokręcaniu śrub koło delikatnie się obraca.
    Może wina klocków że nowe?
  • REKLAMA
  • #6 18096213
    wocar-1
    Poziom 14  
    Raczej nie. ręczny musi blokować . wyreguluj linkę na na dżwigni ręcznego w kabinie. klucz nr ca 10.
  • #7 18097416
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dziś zrobione kolejne koło i również to samo ale muszę użyć większej siły aby je przekręcić niż w poprzednim.
    Może być to również wina tłoków?
  • #8 18099238
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tarcze, klocki, prowadnice wymienione, całość wyczyszczona i na nowo pomalowana.
    Ręczny jako tako trzyma nie porusza się samochód na ręcznym z niewielkiej górki więc chyba ok :-).

Przed:

Po:

Dodano po 10 [minuty]:

Może ktoś podpowie co było przyczyną źle dotartej tarczy tak jak to jest na 1 zdjęciu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się wymiany tarcz, klocków i prowadnic w VW Polo 1.4 TDI z 2002 roku. Po wyczyszczeniu zacisku hamulcowego i wkręceniu tłoczka, zauważył, że tłoczek nie wychodzi prawidłowo, co budziło wątpliwości co do działania hamulca ręcznego. Użytkownicy forum sugerowali, że problem może wynikać z braku ciśnienia płynu hamulcowego, zacięcia linki ręcznego lub niewłaściwej regulacji. Po odpowietrzeniu układu i dalszych próbach, użytkownik stwierdził, że ręczny hamulec działa, ale koło delikatnie się obraca przy dokręcaniu śrub. Ostatecznie, po wymianie wszystkich komponentów, ręczny hamulec trzymał, a samochód nie zjeżdżał z górki, co sugerowało poprawne działanie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA