logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot URC22B-12D z Allegro - dioda miga, sam przełącza kanały, co robić?

maxforce 16 Wrz 2005 17:56 1290 7
REKLAMA
  • #1 1823694
    maxforce
    Poziom 10  
    URC22B-12D - tani pilot z allegro
    Pilot jakoś dziwnie się zachowuje,,, jakby się zacioł,,, dioda ciągle miga,,, nie pomaga rzadne wciśnięcie przycisków,,,sam przełącza kanały,,, co jest z nim nie tak,,, prosze o pomoc,,,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1823729
    Buniol
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam.
    Na początek rozbierz go i umyj gumki oraz płytkę drukowaną spirytusem (denaturatem), z tego co piszesz wygłada że skleił się klawisz zmiany kanału. Gumki doskonale myje się też pod bieżącą wodą mydłem w płynie i pędzelkiem, tylko trzeba je potem dobrze wysuszyć.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1824041
    maxforce
    Poziom 10  
    no zaraz lece sprawdzić,,, ale kupiłem go wczoraj,,, a dziś już kicha,,,dostałem to za co zapłaciłem,,, czyli bardzo kiepskiej jakości badziew,,, jeśli macie zamiar kupić sobie taki pilot na allegro to szczerze odradzam,,, lepiej kupić orginał
  • #5 1824057
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Każdy pilot uniwersalny ma ograniczony zakres działania - przeważnie jego przyciski nie obsługują wszystkich funkcji sterowanego sprzętu. Dlatego im tańszy, tym gorsza jakość. Polecam piloty z Elmaku. Nie są idealne, ale też dużo lepsze od tych z hipermarketów.
    Cześć!
  • #6 1825162
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6533
    maxforce napisał:
    ... lepiej kupić orginał

Tym bardziej, ze obecnie oryginały (przynajmniej tak wyglądają) są w cenie ok.10PLN (6-20zł)
  • REKLAMA
  • #7 1825273
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    DizMAr napisał:
    Tym bardziej, ze obecnie oryginały (przynajmniej tak wyglądają) są w cenie ok.10PLN (6-20zł)

To oczywiście zależy od modelu TV - niektóre piloty do nowszych modeli LG dochodzą do 150zł!

Pozdrawiam.
  • #8 1825523
    maxforce
    Poziom 10  
    No dzięki za pocieszenie,,, ja mam właśnie LG kupiony ze 2 mieśiące temu,,, pilot narazie się trzyma dobrze,,,

Podsumowanie tematu

✨ Pilot uniwersalny URC22B-12D zakupiony na Allegro wykazuje problemy z ciągle migającą diodą oraz samoczynnym przełączaniem kanałów, co sugeruje zacięcie lub sklejanie się klawisza zmiany kanału. Zalecane jest rozebranie pilota i dokładne oczyszczenie gumek oraz płytki drukowanej za pomocą spirytusu denaturowanego lub mydła w płynie, a następnie dokładne wysuszenie elementów. W przypadku braku poprawy, ze względu na niską cenę i jakość pilota, opłaca się rozważyć zakup nowego egzemplarza lub oryginalnego pilota. Uniwersalne piloty, zwłaszcza tanie modele, często mają ograniczony zakres funkcji i gorszą jakość działania. W dyskusji pojawiła się rekomendacja pilotów marki Elmak jako lepszej alternatywy dla tanich pilotów z hipermarketów. Ceny oryginalnych pilotów do telewizorów, np. LG, wahają się od około 10 zł do nawet 150 zł w zależności od modelu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA