logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hyundai i20 - Kluczyk utknął w stacyjce na 1 pozycji, co robić?

PchlaW81 04 Sie 2019 12:53 16185 6
REKLAMA
  • #1 18096257
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 469
    Wczoraj z niczego z lekkim problemem wyciągnąłem kluczyk ze stacyjki, obejrzałem z jednej i drugiej strony i włożyłem ponownie o co to może chodzić, niestety już tam pozostał ...

Rozkręciłem wszystko w koło, sporo czasu ruszałem delikatnie góra dół itp nim aby jakoś go wyciągnąć ale nic z tego.

Na poniższym filmie jest identyczna stacyjka:
    https://youtu.be/v2vphwJ-_lU?t=57

Niestety ja nie mogę uczynić czynności jak powyżej ponieważ zblokowane mam jakby na 1 pozycji tj. radio może grać, lampa w środku samochodu świeci, kierownica się nie blokuje ( w tej chwili odłączyłem wtyczke od stacyjki aby nie cierpiał aku).

Przypuszczam, że właśnie blokada na pozycji nr. 1 jest powodem, ze nie mogę uczynić jak na filmie, hm no i co teraz?

Orientowałem się i 60km ode mnie jest bardzo dobrze oceniany serwis, ale najwcześniej jutro do nich zadzwonie, z tym, że raczej wolał bym z tą stacyjką do nich jechać a nie, żeby oni jakby w trybie "pogotowia" do mnie przyjeżdżali, da się coś zrobić więcej? Na filmiku pokazuje jeszcze jak to wygląda, może jakiś plastik można sciągnąć co rozblokuje to wszystko? lub jak sprawa wygląda jakbym chciał to wszystko wyciągnąć ? Tam są jakieś nity mocujące do kolumny kierowniczej a nie zwykłe śruby z nakrętkami + tam jakoś blokada jest schowana co blokuje kierownica ....

Jakość taka sobie bo ciemności w garażu, solidnej latarki nie posiadam :/

https://youtu.be/GtBy80YweWg

Będe wdzięczny za jakieś sugestie, podpowiedzi jak to rozwiązać
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18096653
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 272
    PchlaW81 napisał:

... Rozkręciłem wszystko w koło, sporo czasu ruszałem delikatnie góra dół itp nim aby jakoś go wyciągnąć ale nic z tego...

... Tam są jakieś nity mocujące do kolumny kierowniczej a nie zwykłe śruby z nakrętkami + tam jakoś blokada jest schowana co blokuje kierownica ....

Próbuj jeszcze odblokować poruszając kluczykiem w stacyjce - prawdopodobnie wyłamał się jeden ze sztyftów w stacyjce i przyblokował kluczyk.

Nity (jak to określasz) są to pozostałości po fabrycznych śrubach, które po przekroczeniu odpowiedniego momentu przy ich dokręcaniu w fabryce, urywają się tuż pod podtoczonym łbem. W celu ich odkręcenia trzeba naciąć rowek w tej pozostałości łba śruby (np. dremelem, ewent. brzeszczotem) i odkręcić płaskim śrubokrętem.
  • REKLAMA
  • #3 18096775
    PchlaW81
    Poziom 31  
    A później jak przyjdzie do montazu to kupuje sie nowe takie sruby czy jak? Jak przy demontazu zachowa sie blokada kierownicy, nigdy tego nie widzialem od srodka i moze sie myle ale wydaje sie jakby od spodu stacyjki wchodzila jakas czesc w kolumne jak cos, nic noe zerwe?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18097403
    robin161
    Poziom 25  
    Wpisz w szukajkę "śruby zrywalne do stacyjki" i zorientujesz się w czym rzecz (kupujesz o takiej samej długości i skoku gwintu - przeważnie M8x1). Obie połowy obejmy nie założysz inaczej na kolumnę - bolec w obejmie umiejscawia ją tylko w jednym położeniu w poziomie i pionie. Masz dodatkowe ułatwienie, że blokada kierownicy jeszcze nie zadziałała.
  • #5 18098458
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Zdemontowałem dziś, lekko poszło młotkiem i długim dłutkiem, zawiozłem do fachowca, powinna być jutro sprawna. Śruby może jakie na imbus założe jak tych nigdzie nie dostanę
  • REKLAMA
  • #6 18103085
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Wszystko już działa, zostawiłem u gościa na dzień, naprawił stacyjkę, zamek w drzwiach bo też miałem kiepską wkładkę i dorobił kluczyk, 150zł, dziękuje za porady robin161
  • Pomocny post
    #7 18103218
    robin161
    Poziom 25  
    Cieszę się że pomogłem. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kluczykiem utknął w stacyjce Hyundai i20 na pozycji 1, co uniemożliwia jego wyjęcie. Po próbach odblokowania kluczyka, podejrzewał uszkodzenie jednego ze sztyftów w stacyjce. Użytkownicy doradzili, aby spróbować poruszać kluczykiem oraz zdemontować stacyjkę, co ostatecznie udało się zrobić. Po naprawie w serwisie, stacyjka oraz zamek w drzwiach zostały naprawione, a użytkownik zapłacił 150 zł za usługę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA