logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście

Dzastka 04 Sie 2019 18:40 2892 7
REKLAMA
  • #1 18096880
    Dzastka
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.
    Mam kłopot z drukarką Epson L3070 i błagam o pomoc.

Najpierw był (i nadal jest) problem z wydrukiem.
    Ustawienia zmieniałam parę razy, czyściłam w środku,
    wyjęłam z niej "pampersa", umyłam .. wysuszyłam i ciągle to samo.

Drukuje rozmazane litery, tak jak na zdjęciu przez co oczywiście wydruk nie jest estetyczny.

Zauważyłam też, że zbiera bardzo dużo tuszu na poduszkę, która jest w środku.
    Test dysz jest w porządku.
    Postanowiłam jeszcze wyrównać głowicę i tutaj ujawnił się kolejny problem a może bardziej "podpowiedź" dla kogoś kto się na tym choć trochę zna.
    Jak widać na zdjęciu, na każdym czarnym lub szarym kwadracie widać białe paski.

Jeśli drukuję obrazek, jest ok. Jeśli drukuję obrazek + czarny napis też jest w porządku, problem jest tylko przy samym czarnym tekście.
    Drukarka ma rok, używam jej często i drukuję dość sporo.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi co jest tego przyczyną ?
    Załączniki:
    • Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście 20190804_182941.jpg (660.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście 20190804_183033.jpg (168.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18097709
    fifek62
    Poziom 23  
    Ocena: 285
    Wrzuć zdjęcie testu dysz.
  • REKLAMA
  • #3 18097980
    Dzastka
    Poziom 8  
    Właśnie okazało się że: "Poduszka z tuszem wymaga serwisu",
    mam taki komunikat, nie mogę już nic zrobić ani wydrukować.
    Jednak muszę oddać ją do naprawy :|
  • REKLAMA
  • #4 18101109
    Dzastka
    Poziom 8  
    Jeszcze raz zwracam się o pomoc ..
    Oczywiście u mnie w "mieście" nie ma serwisu drukarek ... więc zresetowałam licznik sama.
    W jednym jedynym punkcie kazali mi się zgłosić do serwisu Epsona, podobno nie mają programu, bo jest za drogi (no tak.. 25 zł na necie :roll: )

Przez pierwszy dzień było bosko, drugiego dnia pojawiło się to samo.

Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście

Nie mogę ustalić czym to idzie, raz drukuje dobrze, raz nie.
    Może to być wina starego "pampersa" ?
    Tydzień temu wyjęłam go i umyłam.

Błaaagam o pomoc :|

Dodano po 12 [minuty]:

Wyrównanie głowicy i test dysz 10 min później

Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście Epson L3070 - rozmazane litery i białe paski przy czarnym tekście
  • Pomocny post
    #5 18101640
    fifek62
    Poziom 23  
    Prawdopodobnie powietrze w wężykach. W Preferencjach drukowania jest zaawansowane czyszczenie lub coś w tym rodzaju to powinno pomóc. Jaka jakość druku jest ustawiona?
  • REKLAMA
  • #6 18102216
    Dzastka
    Poziom 8  
    Drukuję na najwyższej jakości. Dwa pierwsze zdjęcia były drukowane jako jakość robocza.

Włączyłam funkcję o której piszesz (zaawansowane wypłukiwanie tuszu), po tym muszę odczekać 12h według instrukcji dopiero wtedy zobaczę czy pomogło :)

Powiedz mi jeszcze proszę co mam zrobić z tym zużytym "pampersem" ?
    Z tego co widziałam nie można czegoś takiego dokupić. Jest jeszcze opcja z wężykiem i buteleczką tylko nie wiem czy znajdę dziurkę do której ten wężyk mam podłączyć :-?
  • Pomocny post
    #7 18102223
    fifek62
    Poziom 23  
    Możesz go wyciągnąć (chyba jedna śrubka od tyłu) wyciągnąć zużyte sączki i wypełnić lignina z apteki.
  • #8 18104645
    Dzastka
    Poziom 8  
    Rano po włączeniu drukarki zrobiłam test dysz.
    Były małe ubytki więc zrobiłam czyszczenie głowicy, powtórzyłam to dwa razy i narazie jest dobrze ale przy normalnej jakości druku, przy wysokiej jest tak jak poprzednio.

Poużywam jej trochę i wszystko się okaże.
    Narazie dziękuję Ci bardzo za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson L3070, która drukuje rozmazane litery i generuje białe paski na czarnym tekście. Pomimo prób czyszczenia, resetowania i wymiany poduszki z tuszem, problem nie ustępuje. Użytkownik zauważa, że test dysz jest w porządku, a problem występuje tylko przy drukowaniu czarnego tekstu. Po zdiagnozowaniu, użytkownik otrzymuje komunikat o konieczności serwisu poduszki z tuszem. Po samodzielnym resecie licznika, problem powraca. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być powietrze w wężykach lub stary "pampers". Po zastosowaniu zaawansowanego czyszczenia, sytuacja się poprawia, ale tylko przy normalnej jakości druku. Użytkownik planuje dalsze testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA