logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodanie jednej słuchawki domofonowej do obecnego systemu.

Kwlk 06 Sie 2019 09:20 1278 22
  • #1 18099797
    Kwlk
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciałbym zainstalować drugi domofon w mieszkaniu, żeby móc otwierać drzwi. Mam drugą taka sama słuchawkę, ale podlaczajac je szeregowego i równolegle muszę podnieść dwie słuchawki i dopiero mogę otworzyć drzwi wejściowe. Czy da się połączyć te 2 domofony? Jeżeli tak to w jaki sposób? Czy może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?
    Domofon Wekta tk6
    Dodanie jednej słuchawki domofonowej do obecnego systemu. Dodanie jednej słuchawki domofonowej do obecnego systemu.
  • #3 18099811
    Kwlk
    Poziom 8  
    Nie trzeba zworek przelutować?
  • #5 18101077
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2936
    Kwlk napisał:
    Witam
    Chciałbym zainstalować drugi domofon w mieszkaniu, żeby móc otwierać drzwi.

Nie musisz instalować drugiej słuchawki, żeby otwierać drzwi z innego miejsca. Wystarczy dowolny przycisk i kabelek dwużyłowy. Kabelek łączysz równolegle do wykorzystywanego przycisku w unifonie (tu widać, że jest to dolny przycisk i zaciski 7 i 8).
  • #6 18102329
    Kwlk
    Poziom 8  
    Znaczy chciałbym też słyszeć w tej drugiej słuchawce, że ktoś dzwoni :)
  • #7 18102414
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    To też można zrealizować bez drugiego domofonu. Po prostu bierzesz wkładkę słuchawkową (np. telefoniczną) i łączysz do niej dwa kabelki. Kabelki dalej podłączasz równolegle do zacisków 1 i 2 obecnego unifonu.
    Będziesz słyszał wywołanie i opisanym wcześniej przyciskiem otworzysz elektrozaczep. Oczywiście możesz też podłączyć równolegle drugi unifon i wtedy możesz sobie nawet rozmawiać z osobą stojącą pod drzwiami (furtką).
  • #8 18107222
    Kwlk
    Poziom 8  
    Coś nie działa... :(
    Podłączyłem tak jak na zdjęciu - czy dobrze? Dodanie jednej słuchawki domofonowej do obecnego systemu.

Zworka w prawym jest ustawiona na 3+1, tylko nie miałem już takiego zdjęcia.
  • #10 18107247
    Kwlk
    Poziom 8  
    Źle napisałem 3+1 jest ;) Na zdjęciu jest 5+1, ale to było przed przełożeniem.
    Podłączenie kablowe jest dobre?
  • #12 18107259
    Kwlk
    Poziom 8  
    Otwieranie jest przez górny przycisk, a te kable tak są po prostu wczepione. Nic się nie dzieje po naciśnięciu dolnego przycisku (czyli 7 i 8)
  • #14 18107271
    Kwlk
    Poziom 8  
    Sprawa wygląda tak, że dzwonią obydwa - to jest ok. Żeby odebrać i z kimś pogadać trzeba podnieść dwie słuchawki na raz. Gdy są dwie podniesione, mogę jednym i drugim domofonem otworzyć drzwi. Gdy odłożę jedną słuchawkę rozłączają się obydwa domofony i nic nie mogę zrobić.
    Potrzebuję:
    1) Dzwonią 2 domofony na raz
    2) Chcę mieć możliwość otwarcia drzwi jednym i drugim (bez potrzeby odbierania drugiego ;)) - jestem w jednym pomieszczeniu, otwieram tam drzwi, w drugim pomieszczeniu po otwarciu pierwszym domofonem, przestaje dzwonić druga słuchawka
    3) Nie muszę przez nie rozmawiać z osobą, która jest na dole przy drzwiach wejściowych - ale jeżeli jest taka opcja to jak najbardziej mogę z niej skorzystać
  • #16 18107526
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Kwlk napisał:

- jestem w jednym pomieszczeniu, otwieram tam drzwi, w drugim pomieszczeniu po otwarciu pierwszym domofonem, przestaje dzwonić druga słuchawka

To czy przestanie dzwonić druga słuchawka zależy od osoby naciskającej przycisk w kasecie. Raczej jest logiczne, że gdy mu otworzysz zamek, to nie będzie już więcej naciskał przycisku i po prostu wejdzie.

Ze zdjęć wynikało, że otwieranie masz na kabelkach przyłączonych do zacisków 7 i 8 (dolny dodatkowy przycisk). Teraz, skoro twierdzisz, że te kabelki nie są od otwierania i tylko tak sobie są tam podłączone, zmienia postać rzeczy. Otwieranie zapewne masz po linii mikrofonów. Tak czy inaczej drugi unifon masz podłączyć równolegle do pierwszego i obojętnie którym z nich się zgłosisz, powinieneś bez problemu otworzyć zamek. Przypuszczam, że za bardzo gmatwasz zupełnie proste rozwiązanie.
  • #17 18107605
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2080
    Daj zdjęcie panelu, z którego się do Ciebie dzwoni, bo to może wyjaśnić sytuację.

Pozdrawiam
  • #18 18107665
    Kwlk
    Poziom 8  
    zybex napisał:
    Kwlk napisał:

- jestem w jednym pomieszczeniu, otwieram tam drzwi, w drugim pomieszczeniu po otwarciu pierwszym domofonem, przestaje dzwonić druga słuchawka

To czy przestanie dzwonić druga słuchawka zależy od osoby naciskającej przycisk w kasecie. Raczej jest logiczne, że gdy mu otworzysz zamek, to nie będzie już więcej naciskał przycisku i po prostu wejdzie.

Ze zdjęć wynikało, że otwieranie masz na kabelkach przyłączonych do zacisków 7 i 8 (dolny dodatkowy przycisk). Teraz, skoro twierdzisz, że te kabelki nie są od otwierania i tylko tak sobie są tam podłączone, zmienia postać rzeczy. Otwieranie zapewne masz po linii mikrofonów. Tak czy inaczej drugi unifon masz podłączyć równolegle do pierwszego i obojętnie którym z nich się zgłosisz, powinieneś bez problemu otworzyć zamek. Przypuszczam, że za bardzo gmatwasz zupełnie proste rozwiązanie.

Nie gmatwam tylko staram się znaleźć rozwiązanie. Staram się opisać jak najbardziej dokładnie to co się dzieje. Dla mnie też wydawało się to proste, ale to proste rozwiązanie nie działa. Być może jest jakiś mały niuans, który trzeba spełnić, żeby to działało.
    Wydaje się to proste, ale niestety tak jak opisałem, muszę odebrać obydwa w jednym czasie, żeby móc otworzyć drzwi. Jeżeli podniosę jedną słuchawkę, druga dalej dzwoni. Tą pierwszą odebraną nie mogę w tym czasie otworzyć drzwi i nie słyszę osoby dzwoniącej, ona mnie też nie. Jedyne co mogę zrobić to odłożyć tą słuchawkę i rozłączę wtedy dzwonienie obydwu.
    Połączenie jest równoległe.

Uważam, że zwarcie 2 z 4 otwiera (tak wynika ze schematu na moje oko), ale teraz pytanie dlaczego połączenie równoległe nie daje rozwiązania... Potencjometry nie były ruszane.

Na razie mam takiej jakości to zdjęcie panelu. Dodanie jednej słuchawki domofonowej do obecnego systemu.
  • #19 18107676
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2080
    W tym systemie producent dopuszcza tylko jeden unifon na dany numer. Po podłączeniu drugiego efekt masz taki jak u Ciebie.

Pozdrawiam
  • #20 18107685
    Kwlk
    Poziom 8  
    Nie ma żadnej opcji podłączenia drugiego? Ewentualnie podłączenia samych guzików do otwierania?
  • #21 18107741
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Przyznam, że cały czas myślałem o prostym systemie analogowym, gdzie każdy z mieszkańców ma swój indywidualny przycisk. Tu jednak jest system bardziej zaawansowany i skoro Ircys tak napisał, nie można dołożyć drugiej słuchawki.
  • #22 18111873
    Kwlk
    Poziom 8  
    A chociaż sam guzik, który by otwierał drzwi? Czy też się nie da?
  • #23 18113496
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czy podłączenie równoległe dodatkowego przycisku do zacisków 2 i 4 nie działa?
    Chodzi o to czy po pierwsze musi ktoś najpierw zadzwonić aby działało otwieranie? Po drugie, czy musi koniecznie nastąpić podniesienie słuchawki aby zadziałało otwieranie? Jeżeli tak, to niestety nie da się w tak prosty sposób dołożyć dodatkowego przycisku. W typowych, popularnych systemach jest to bezproblemowe. Dokładasz ile chcesz przycisków i nikt nawet nie musi dzwonić aby można było otworzyć zamek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować drugi domofon Wekta TK6 w mieszkaniu, aby móc otwierać drzwi z różnych miejsc. Po podłączeniu dwóch słuchawek równolegle, użytkownik napotyka problem, że obie muszą być podniesione, aby otworzyć drzwi, a dzwonienie nie działa prawidłowo. Uczestnicy dyskusji sugerują, że w systemie Wekta dopuszczalne jest podłączenie tylko jednego unifonu, co powoduje problemy z równoległym połączeniem. Proponowane są alternatywne rozwiązania, takie jak podłączenie dodatkowego przycisku do otwierania drzwi, jednakże użytkownik nie uzyskuje jednoznacznej odpowiedzi na temat możliwości podłączenia drugiego unifonu lub samego przycisku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA