logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zainstalować oryginalny Windows na SSD i sformatować HDD?

Galahaad 06 Sie 2019 16:08 642 4
REKLAMA
  • #1 18100475
    Galahaad
    Poziom 6  
    Witam, nie będę ukrywał - aktualnie używam "pirackiej" wersji Windowsa. System został zainstalowany przez mojego znajomego, w ustawieniach widać taki komunikat:

Jak prawidłowo zainstalować oryginalny Windows na SSD i sformatować HDD?

Jak dobrze rozumiem to przy opcji wyboru "do kogo należy ten komputer" wybrał opcję "sieci", a nie osoby indywidualnej?
    Chcę zakupić oryginalną wersje systemu i aktywować na komputerze.
    Chcę całkowicie sformatować HDD i system zainstalować na SSD.
    Nie chce się bawić w przenoszenie systemu po aktywacji z HDD na SSD - ważne pliki zrzucę sobie na jakiś nośnik i po formacie i instalacji systemu zrzucę.

Pytanie jak to zrobić żeby nie było żadnych problemów?
    Oglądałem jakieś poradniki, ale każdy mówi co innego i chciałbym mieć pewność, że wszystko zrobię dobrze.

System zakupię w wersji cyfrowej, więc będę miał kod.
    Pobiorę pliki instalacyjne systemu ze strony MS na pendrive'a.
    Zrestartuje komputer - odpalę BIOSA i w menu bootowania ustawię priorytet na uruchamianie jako pierwszej zawartości pendrive z plikami instalacyjnymi.
    Dzięki temu odpali mi się instalator systemu, a nie komputer gotowy do użytku.
    Kiedy zostanę zapytany o miejsce instalacji systemu wybiorę dysk SSD, a przy dysku HDD wybiorę opcje formatowania co pozwoli mi na jego całkowite wyczyszczenie.
    System się zainstaluje - ja wpiszę kod aktywacyjny i to wszystko?

W ten sposób zainstaluję Windowsa na SSD, a HDD całkowicie sformatuje i będę miał kompa gotowego do użytku?
    Dobrze zrozumiałem te poradniki czy coś totalnie pomyliłem? :D
  • REKLAMA
  • #2 18100484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18100492
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Galahaad napisał:
    Jak dobrze rozumiem to przy opcji wyboru "do kogo należy ten komputer" wybrał opcję "sieci", a nie osoby indywidualnej?

Witaj. Opcja wyboru nie ma nic wspólnego z aktywacją. Znajomy użył cracka, który imitował serwer aktywacji i jego część została prawdopodobnie usunięta.

Galahaad napisał:
    Chcę zakupić oryginalną wersje systemu i aktywować na komputerze.
    Chcę całkowicie sformatować HDD i system zainstalować na SSD.
    Nie chce się bawić w przenoszenie systemu po aktywacji z HDD na SSD - ważne pliki zrzucę sobie na jakiś nośnik i po formacie i instalacji systemu zrzucę.

Pytanie jak to zrobić żeby nie było żadnych problemów?

Uruchamiasz instalator, formatujesz sobie z jego poziomu dyski, instalujesz na wybranym dysku system - to wszystko.

Galahaad napisał:

System zakupię w wersji cyfrowej, więc będę miał kod.

Czyli prawdopodobnie kupujesz pirata. Oficjalnie wersje cyfrowe nie są dostępne w handlu, tak więc uważaj, na co wydajesz pieniądze. Często taka wersja jest równie legalna, co wersja z chomika czy torrenta. Tylko Microsoft oraz Amazon sprzedają legalne licencje ESD na systemy operacyjne Microsoft Windows.
  • REKLAMA
  • #4 18100566
    Galahaad
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Czyli prawdopodobnie kupujesz pirata. Oficjalnie wersje cyfrowe nie są dostępne w handlu, tak więc uważaj, na co wydajesz pieniądze. Często taka wersja jest równie legalna, co wersja z chomika czy torrenta. Tylko Microsoft oraz Amazon sprzedają legalne licencje ESD na systemy operacyjne Microsoft Windows.

Z tego co widziałem to na morele też są dostępne wersje elektroniczne systemów, a strona jest raczej sprawdzona.

dt1 napisał:
    Uruchamiasz instalator, formatujesz sobie z jego poziomu dyski, instalujesz na wybranym dysku system - to wszystko.

Jeśli zakupiłbym system na nośniku to zgaduję, że wystarczyłoby go podpiąć do komputera i od razu miałbym dostępny instalator.

Co w sytuacji jeśli zdecydowałbym się jednak na cyfrową wersję? Tak jak pisałem, musiałbym pobrać pliki instalacyjne ze strony MS, utworzyć instalator na pendrive i bawić się w BIOSIE ustawiając pena jako priorytet?
    Czy mógłbym po prostu pobrać pliki ze strony MS i od razu uruchomić instalator? Wtedy też miałbym opcje wybrania docelowego dysku, na którym chcę zainstalować system i możliwość sformatowania HDD?
  • #5 18100580
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Tak pisali przedstawiciele Microsoftu na swoich forach. Być może i Morele ma prawo sprzedawać takie licencje. Tym niemniej warto na to uważać, szczególnie, jeśli takie licencje są w znacznie niższych cenach niż zwykłe wersje. Takich ofert jest pełno na Allegro czy w niektórych sklepach internetowych i są to zwykle klucze VLK lub MSDN, które po jakimś czasie są blokowane.

Dodano po 1 [minuty]:

Galahaad napisał:
    Co w sytuacji jeśli zdecydowałbym się jednak na cyfrową wersję? Tak jak pisałem, musiałbym pobrać pliki instalacyjne ze strony MS, utworzyć instalator na pendrive i bawić się w BIOSIE ustawiając pena jako priorytet?

Możesz podczas startu wywołać BOOT MENU i jednorazowo wybrać urządzenie, z którego wystartujesz. W przypadku płyt MSI do wywołania służy zdaje się klawisz F11 podczas startu.

Galahaad napisał:
    Wtedy też miałbym opcje wybrania docelowego dysku, na którym chcę zainstalować system i możliwość sformatowania HDD?

Tak.
REKLAMA