Witam, nie będę ukrywał - aktualnie używam "pirackiej" wersji Windowsa. System został zainstalowany przez mojego znajomego, w ustawieniach widać taki komunikat:
Jak dobrze rozumiem to przy opcji wyboru "do kogo należy ten komputer" wybrał opcję "sieci", a nie osoby indywidualnej?
Chcę zakupić oryginalną wersje systemu i aktywować na komputerze.
Chcę całkowicie sformatować HDD i system zainstalować na SSD.
Nie chce się bawić w przenoszenie systemu po aktywacji z HDD na SSD - ważne pliki zrzucę sobie na jakiś nośnik i po formacie i instalacji systemu zrzucę.
Pytanie jak to zrobić żeby nie było żadnych problemów?
Oglądałem jakieś poradniki, ale każdy mówi co innego i chciałbym mieć pewność, że wszystko zrobię dobrze.
System zakupię w wersji cyfrowej, więc będę miał kod.
Pobiorę pliki instalacyjne systemu ze strony MS na pendrive'a.
Zrestartuje komputer - odpalę BIOSA i w menu bootowania ustawię priorytet na uruchamianie jako pierwszej zawartości pendrive z plikami instalacyjnymi.
Dzięki temu odpali mi się instalator systemu, a nie komputer gotowy do użytku.
Kiedy zostanę zapytany o miejsce instalacji systemu wybiorę dysk SSD, a przy dysku HDD wybiorę opcje formatowania co pozwoli mi na jego całkowite wyczyszczenie.
System się zainstaluje - ja wpiszę kod aktywacyjny i to wszystko?
W ten sposób zainstaluję Windowsa na SSD, a HDD całkowicie sformatuje i będę miał kompa gotowego do użytku?
Dobrze zrozumiałem te poradniki czy coś totalnie pomyliłem?
Jak dobrze rozumiem to przy opcji wyboru "do kogo należy ten komputer" wybrał opcję "sieci", a nie osoby indywidualnej?
Chcę zakupić oryginalną wersje systemu i aktywować na komputerze.
Chcę całkowicie sformatować HDD i system zainstalować na SSD.
Nie chce się bawić w przenoszenie systemu po aktywacji z HDD na SSD - ważne pliki zrzucę sobie na jakiś nośnik i po formacie i instalacji systemu zrzucę.
Pytanie jak to zrobić żeby nie było żadnych problemów?
Oglądałem jakieś poradniki, ale każdy mówi co innego i chciałbym mieć pewność, że wszystko zrobię dobrze.
System zakupię w wersji cyfrowej, więc będę miał kod.
Pobiorę pliki instalacyjne systemu ze strony MS na pendrive'a.
Zrestartuje komputer - odpalę BIOSA i w menu bootowania ustawię priorytet na uruchamianie jako pierwszej zawartości pendrive z plikami instalacyjnymi.
Dzięki temu odpali mi się instalator systemu, a nie komputer gotowy do użytku.
Kiedy zostanę zapytany o miejsce instalacji systemu wybiorę dysk SSD, a przy dysku HDD wybiorę opcje formatowania co pozwoli mi na jego całkowite wyczyszczenie.
System się zainstaluje - ja wpiszę kod aktywacyjny i to wszystko?
W ten sposób zainstaluję Windowsa na SSD, a HDD całkowicie sformatuje i będę miał kompa gotowego do użytku?
Dobrze zrozumiałem te poradniki czy coś totalnie pomyliłem?