logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawnie zainstalować Windowsa na nowym dysku?

Mattii23 15 Mar 2021 22:38 846 19
REKLAMA
  • #1 19320977
    Mattii23
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Dzień dobry, 

Tak jak w temacie zwracam się do was z prośba o poradę jak najlepiej postawić system na nowym dysku. Sprawa wygląda tam że mam oryginalnego Windowsa 8.1 w wersji OEM, zaktualizowanego do 10 na sowim obecnym komputerze/dysku HDD. Kupiłem właśnie nowy dysk ssd i na nim chcę zainstalować Windowsa z starego twardziela zostawić na dane. Ja się zastanawiam nad tym czy nie będzie jakiś problemów z aktywacją windowsa po instalacji na nowym dysku. Moja prośba do was, jak najlepiej sobie z tym poradzić? 

Pozdrawiam 
  • REKLAMA
  • #2 19321003
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Uważam że kopia dysku będzie najlepszym rozwiązaniem.
    Producenci dysków ssd dodają zazwyczaj programy do wykonania takiej kopii.
    np crucial dodaje acronisa https://www.crucial.com/support/articles-faq-ssd/acronis-for-crucial-faq
    samsung ma data migration software https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/
    z darmowych jest clonezilla ale wymaga przygotowania płyty startowej
    jest jeszcze stary ale jary norton ghost.

Jeśli mówimy o laptopie to do tego będzie potrzebny adapter do nowego dysku(sata,m2 lub inny) na usb ewentualnie kieszeń.
  • #3 19321057
    Mattii23
    Poziom 3  
    Nie nie, mowa o PC.
    Mógłbyś rozjaśnić o co chodzi z kopią dysku? Czy to się robi w celu zachowania i przeniesienia danych, coś jak klonowanie? Bo jeśli tak, to na tym akurat mi nie zależy. Ja chcę postawić czyściutki, nowiutki i pachnący system, nieskalany żadnym badziewiem ze starego dysku. Wybrane dane z mojego HDD już mam z backup'owane na jeszcze innym dysku, a tego mam zamiar jakoś dogłębnie sformatować bo nie był "ruszany" tak długo, że ho ho.

No chyba że pod hasłem kopia "kopia dysku" kryję się coś innego i nie wiem o co biega :D
  • #4 19321065
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Lepiej zdecydowanie zrobić czystą instalację. Ściągnij ze strony MS obraz systemu i utwórz płytę albo pendrive z systemem. Podczas instalacji możesz zaznaczyć "nie mam klucza" system sam sie aktywuje po połączeniu z internetem.
  • #5 19321629
    Mattii23
    Poziom 3  
    @badboy84 Ok ok, dzięki. Opcja z Iso ze strony MS jest pewnie lepsza bo tamta wersja systemu jest nowsza od tej na płycie? A czy muszę najpierw formatować stary dysk, albo go odłączyć czy coś w tym stylu.

Ale nie musze się martwić o aktywację ona się powinna zrobić automatycznie? Lepiej jest nie wpisywać kodu podczas instalacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19321644
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Jeżeli posiadasz ORYGINALNĄ płytę z systemem + klucz do systemu to nic nie musisz robić.
    Robisz czystą instalację z płyty i po sprawie.
    Mattii23 napisał:
    A czy muszę najpierw formatować stary dysk

Przy instalacji masz możliwośc wyboru Instalacja niestandartowa.
    Tam usuniesz wszystkie partycje które masz na dysku i stworzysz np. jedną dla systemu i klikasz Dalej , instalator wykona za Ciebie cały proces.
    badboy84 napisał:
    Podczas instalacji możesz zaznaczyć "nie mam klucza" system sam sie aktywuje po połączeniu z internetem.

I poprosi o wprowadzenie klucza, możesz i nawet musisz go podać.

Ważna sprawa. Na nowym dysku nie masz żadnych ważnych informacji??

Dodano po 1 [minuty]:

Mattii23 napisał:
    Sprawa wygląda tam że mam oryginalnego Windowsa 8.1 w wersji OEM, zaktualizowanego do 10

Więc pierw instalujesz wersję 8.1 aktywujesz ją z klucz a potem robisz aktualizację do WIN10 i cieszysz się WIN10 w pełni legalnym z aktualizacjami.

Dodano po 1 [minuty]:

Mattii23 napisał:
    Kupiłem właśnie nowy dysk ssd i na nim chcę zainstalować Windowsa z starego twardziela zostawić na dane.

Podepnij TYLKO nowy dysk aby nie narobić sobie problemów.
    Po całej instalacji i aktualizacji gdy system będzie już WIN10 dopiero wtedy podepnij stary dysk i używaj jako magazynu danych.
  • #7 19321836
    Mattii23
    Poziom 3  
    Dzięki @sunrise84 @@badboy84 Ano właśnie zdania są podzielone.

sunrise84 napisał:
    Ważna sprawa. Na nowym dysku nie masz żadnych ważnych informacji??

Tak to jest nowy dysk, czyściutki.

A mam pytanie jak ma się sprawa z instalacją z obrazu iso strony Microsoftu, zamiast oryginalnej płytki z Win 8.1? Może się stać coś niepożądanego?
  • #9 19322033
    badboy84
    Poziom 43  
    Bez sensu ... system Windows 10 można aktywować na kluczu z 8.1, a nawet z 7-ki. Jeżeli na komputerze był już zainstalowany i aktywowany Windows 10 to przy kolejnej instalacji nie jest konieczne jego wprowadzanie. System aktywuje się na podstawie identyfikatora sprzętowego zapisanego na serwerze MS.
  • #10 19322131
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Dla zachowania "maksimum bezpieczeństwa" wyjmij stary dysk podłącz nowy i zainstaluj czystego W10 ze strony MS.
    System powinien się aktywować automatycznie. Potem podłącz stary dysk.
  • REKLAMA
  • #12 19322434
    Mattii23
    Poziom 3  
    Ok dzięki wam Panowie/Panie za pomoc. Słyszałem że powinienem się zalogować kontem MS no i potem zrobić to samo na nowym systemie w celu aktywacji czy cośw tym stylu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 19322729
    badboy84
    Poziom 43  
    Nie, nie musisz. Jeżeli będziesz miał połączenie z internetem to Windows będzie kazał utworzyć konto MS ale wystarczy że odlaczysz internet na czas instalacji i utworzysz konto lokalne. Windows aktywuje się automatycznie po połączeniu z internetem.
  • #14 19324361
    Mattii23
    Poziom 3  
    Mam takie szybkie pytanie, wybrałem opcję że nie mam klucza. No i wyskoczyło mi okno wyboru wersji. Jest do wyboru 6 wersji Home, Education i Pro, każda z nich z lub bez literki N. Np. Windows 10 Home N.

Domyślam się że muszę wybrać taka wersję jaką zakupiłem kiedyś w moim przypadku Home, chociaż było by miło gdyby się okazało że mogę wybrać wersje Pro :D
    A moje pytanie to co oznacza ta literka "N"?

A drugie pytanko to podpowie ktoś co to jest "Dysk 0 Partycja 1 MSR zastrzeżony, zajmuje to 15 MB pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
  • #15 19324640
    badboy84
    Poziom 43  
    "Wersje N systemów Windows 10 Home i Windows 10 Pro charakteryzuje funkcjonalność identyczna z wersją standardową, nie zawierają one jednak niektórych technologii multimedialnych (programu Windows Media Player, obsługi aparatu, plików muzycznych, filmów i programów telewizyjnych) ani aplikacji Skype."

Klucz pozwoli Ci na wybór wersji 32 albo 64 bitowej ale jeżeli miałeś Home to wybierz wersję Home, bo Pro się nie aktywuje na tym kluczu.

Przy instalacji najlepiej usunąć wszystkie partycje i pozwolić systemowi na utworzenie własnych. Chyba że dysk chcesz samemu podzielić na 2 lub więcej partycji.
  • #16 19324712
    Mattii23
    Poziom 3  
    badboy84 napisał:
    bo Pro się nie aktywuje na tym kluczu.

Tak czułem, ale myślę może jak raz polityka MS się zmieniła.

badboy84 napisał:
    Chyba że dysk chcesz samemu podzielić na 2 lub więcej partycji.

Taki mam zamiar, jednak jestem trochę starej daty i na system musze mieć osobną partycje :D A jak windows samodzielnie rozdzieliły partycje?
  • #17 19324761
    badboy84
    Poziom 43  
    Jak wykupisz abonament w którym jest 50 programów to dlaczego miałbyś dostać 100? Z resztą wersja Pro nie jest niezbędna do obsługi komputera, śmiem nawet twierdzić że nie wykorzystałbyś żadnego z narzędzi które są dostarczane z tą wersją systemu. Zmieniałby się tylko ilość zajętego miejsca na partycji systemowej.
  • #18 19324775
    Mattii23
    Poziom 3  
    badboy84 napisał:
    Jak wykupisz abonament w którym jest 50 programów to dlaczego miałbyś dostać 100?

Zmyliło mnie to okno wyboru.

badboy84 napisał:
    śmiem nawet twierdzić że nie wykorzystałbyś żadnego z narzędzi które są dostarczane z tą wersją systemu.

Nie no aż tak źle to ze mną nie jest :D Choć moje pytania co do instalacji mogłyby sugerować coś innego XD No i co bym się pobawił raz na kwartał to moje.

Da się coś zrobić z tymi partycjami? Bo jak je usuwam i tworzę sobie nową partycję na system, to pojawia się automatycznie 16 MB "MSR (zastrzeżony)" oraz 100 MB "na system".
  • #19 19328394
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Mattii23 napisał:
    Da się coś zrobić z tymi partycjami? Bo jak je usuwam i tworzę sobie nową partycję na system, to pojawia się automatycznie 16 MB "MSR (zastrzeżony)" oraz 100 MB "na system".

Jak instalujesz Windows w trybie UEFI to musi być mała partycja FAT/FAT32. Gdy instalujesz w trybie legacy to można na samym początku instalacji w CMD podzielić ręcznie dysk na partycje za pomocą diskpart i wtedy nie będzie tej małej - na pewno tak się dało w Win7 - przy Win10 nie wiem ale powinno się też dać.

Dodano po 9 [minuty]:

Teoretycznie, po instalacji Win10 w trybie legacy można przerobić uruchamianie na UEFI i uruchamiać system z pendrive'a. Można też zmodyfikować bios komputera dodając sterownik UEFI NTFS i wtedy nie potrzeba tych małych partycji.

UEFI wspiera MBR - nie wiem jak najnowszy Win10.
  • #20 20395297
    Mattii23
    Poziom 3  
    Instalacja przebiegła pomyślnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób instalacji systemu Windows na nowym dysku SSD, mając oryginalną wersję Windows 8.1 OEM, zaktualizowaną do 10. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym czysta instalacja systemu z obrazu ISO pobranego ze strony Microsoftu, co pozwala na automatyczną aktywację po połączeniu z internetem. Użytkownik powinien najpierw odłączyć stary dysk, aby uniknąć problemów, a następnie zainstalować system na nowym dysku. W przypadku wyboru wersji systemu, należy wybrać tę, która odpowiada posiadanej licencji. Wspomniano również o partycjach systemowych, w tym o zastrzeżonej partycji MSR, która jest tworzona automatycznie podczas instalacji w trybie UEFI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA