logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy do budowy masztów antenowych i światłowodów potrzebne są uprawnienia?

arteko 16 Wrz 2005 20:44 8307 11
  • #1 1824174
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Czy do stawiania masztów antenowych lub do położenia w ziemi światłowodu potrzebne są uprawnienia budowlane?
    Jakie są kryteria aby zrobić uprawnienia budowlane w telekomunikacji?
    Czy ktoś z kolegów mógłby się podzielić w jaki sposób tego dokonał i jakie korzyści są z tego tytułu.
  • #2 1826703
    emj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jezeli chcialbys postawic antene na dachu bloku, musisz miec zezwolenie od spóldzielni mieszkaniowej lub organu zarzadzajacego budynkiem, wydaje mi sie ze zeby takie pozwolenie otrzymac powinienes miec udowodnione ze antena nie zagraza zyciu.

Natomiast jezeli chcialbys polozyc swiatlowod w studzienkach tpsa, musisz otwrzymac od nich pozwolenie a takze od wladz miejskich(z tego co pamietam, bo kolega takie cos zakladal).

Zadnych uprawnien natomiast chyba nie trzeba posiadac.
  • #3 1827608
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Co do masztu to chyba są jakieś przepisy, ma tu znaczenie wysokość masztu, powyżej 3m być może powinny być uprawnienia, ale może mieć też znaczenie czy link jest w paśmie licencjonowanym czy w nielicencjonowanym, ale podkreślam nie jestem pewien, natomiast jesli chodzi o świałowód to w miejscowości nie ma studzienek i kanalów, trzeba kopać i najważniejsze pytanie to chciałem coś wiedzieć na temat uprawnien budowlanych w telekomunikacji.
  • Pomocny post
    #4 1827904
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Co do anten to nie wiem.

Co do budowy nowej sieci kablowej, światłowodowej to:
    !. jeżeli chcesz położyć kable ( światłowodowe) w istniejących ciągach telekomikacyjnych, nie musisz mieć żadnego pozwolenia na budowę.
    musisz uzyskać od Telekomunikacji zezwolenie na wejście w ich studzienki telekomunikacyjne. Musisz złożyć podanie iż chcesz położyć kabel ( napisz też co to za kabel i jaka będzie średnica ) od miejsca A do miejsca B w ich kanalizacji telekomunikacyjnej.
    Wtedy oni wydają pozwolenie i koszt opłat miesięcznych jaki będziesz im płacił za dzierżawę kanalizacji. Podadzą ci również osobę z nadzoru TP S.A. u której możesz dowiedzieć się czy studnie są pozamykane, a jak tak to ona Ci je otworzy.
    Jeżeli będziesz miał pozwolenie legalnie zaciągasz kable, bez żadnych innych pozwoleń.

Inną sprawą jest to z jakiego miejsca wychodzisz kablami i gdzie wchodzisz ( jeżeli sa to bloki spółdzielcze musisz jeszcze dostać zgodę ze spółdzielni lub organu zarządzającego tym blokiem, lub budynkiem)

Jeżeli chcesz wybudować nowy ciąg tylko pod swój światłowód to musisz opracować projekt, uzgodnić go ze wszystkimi instytucjami, zwrócić sie o pozwolenie na budowę itp. koszty niesamowite i nie do odzyskania.
  • #5 4959057
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    krzydan - chciałem odświeżyć troszeczkę staaary temat ;) Mógłbyś mi powiedzieć z jakimi instytucjami trzeba się skontaktować i jakie dokładnie rzeczy trzeba zrobić żeby położyć ten światłowód??
  • #6 4959698
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jeżlei istalujesz swój kabel światłowodowy w kanalizacji TPSA to oni i tak będa wymagali projektu technicznego wg oboiazujących ich standardów.
    Zaciagałem kiedyś kabel miedziany 30 par do kanalizacji TPSA i musiałem zrobic taki projekt. W praktyce to chłopaki z TPSA zrobili ten projekt, wówczas zajmował sie tym wydział liniowy ale nie mam pojecia jak to teraz wyglada. U nich sie sporo pozmieniało. Najlepiej bedzie jak walniesz zupełnie oficjalne pismo do Dyrekcji Spółki do Warszawy, oni juz skieruja do odpowiedniej komórki terenowej.
  • #7 4959980
    GladiroR
    Poziom 26  
    Tylko, ze ja nie chce nic od TPSA... chce położyć swój osobisty światłowód... Moje pytania:
    1) czy jeżeli przeprowadzalbym swiatlowod przez same działki (prywatne) to wystarcza same zezwolenia właścicieli czy trzeba projekt do tego?
    2) jak to wyglada na ulicy państwowej?
  • #8 4960246
    irekr
    Za każdym razem projekt budowlany, zgody wszystkich właścicieli gruntu, do ZUD-u i po uzgodnieniach idziesz do Urzędu o pozwolenie na budowę. na przejście przez drogę także trzeba mieć zgodę właściciela tej drogi - albo WZDP lub GDDPiA.
    Żadnej instalacji kablowej nie wolno wkładać do ziemi bez zezwolenia i uzgodnień. Chyba że na własnym terenie, ale i tak trzeba to nanieść na plany ZUD-u
  • #9 4960270
    GladiroR
    Poziom 26  
    No a jak dostane wszelkie pozwolenia (mowie o światłowodzie) to mogę sam kopać? Jeżeli nie to jakie musze mieć uprawnienia? A jakie musi mieć uprawnienia osoba projektująca światłowód (jakie wykształcenie, albo kursy? )
  • #10 4960406
    irekr
    Licencja na kopanie łopata nie jest wymagana.
    pamiętaj jednak że światłowodów nie kładzie się (najczęściej) bezpośrednio w ziemi. Na samo wykonanie projektu nie trzeba mieć uprawnień, jednak każdy projekt musi być sprawdzony i zatwierdzony przez osobę posiadająca uprawnienia budowlane odpowiedniego poziomu.
    Prawo budowlane określa parametry takich instalacji. Poszukaj w dziale instalacji telekomunikacyjnych. Jest to cały zestaw rozporządzeń oraz zaleceń (w tym także unijnych) i raczej nie licz na możliwość znalezienia tego w internecie.
    Najszybszym rozwiązaniem jest znalezienie człowieka który robi takie instalacje dla operatorów telekomunikacyjnych. Często sa to byli pracownicy TPSA którzy maja jeszcze tą zaletę że mają dostęp do podkładów geodezyjnych w celu stwierdzenia czy nie ma kolizji z innymi instalacjami. To że właściciel jakiegoś terenu zgodzi się na coś nie znaczy że można tam cokolwiek położyć. Często właściciele gruntów wcale nie są zorientowani że przez ich teren jest przeprowadzony jakiś kabel czy rura. Wiele było już przypadków że nawet mając wyznaczona trasę wykonawca natknie sie na coś co leży pod ziemią i nikt sie do tego nie przyznaje aż tego nie uszkodzisz. Instalacji wojskowych i specjalnych nie ma na planach a ZUD przed wydaniem opinii uzgodnieniowej i tak sie (najczęściej) pyta właściwe organy czy na danym terenie nia maja swoich instalacji. Często jednak nawet tam nie ma dokładnych planów, bo kiedyś tam układano dany kabel całkowicie inna trasa niż było na planach. Znam autentyczny przypadek kiedy w latach 80tych podczas prac ziemnych w okolicach Węgrowa wykonawca gazociągu natknął sie na telekomunikacyjny kabel dalekosiężny który powinien być położony kilkadziesiąt metrów dalej.
  • #11 4961402
    GladiroR
    Poziom 26  
    Czyli mogę wszystko sam zaprojektować i wykopać tylko musi ktoś mi to podpisać (projekt) i następnie odebrać i podpisać zakończenie robót??

Podsumowanie tematu

✨ Do stawiania masztów antenowych wymagane mogą być uprawnienia budowlane, zwłaszcza jeśli maszt przekracza 3 metry wysokości, a także zależy to od pasma częstotliwości (licencjonowane lub nielicencjonowane). W przypadku instalacji anten na budynkach konieczne jest uzyskanie zgody od spółdzielni mieszkaniowej lub zarządcy budynku.

Położenie światłowodu w istniejącej kanalizacji telekomunikacyjnej (np. studzienkach TPSA) wymaga uzyskania pozwolenia od operatora telekomunikacyjnego oraz zgody władz miejskich. Operator może wymagać projektu technicznego zgodnego z ich standardami, który często przygotowują ich specjaliści. W przypadku instalacji światłowodu na terenach prywatnych konieczne jest uzyskanie zgód właścicieli gruntów oraz wykonanie projektu budowlanego, który musi być zatwierdzony przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi.

Na terenach publicznych (ulice, drogi) wymagane są dodatkowe zgody od zarządców dróg (np. WZDP, GDDPiA) oraz pozwolenie na budowę. Wykopy i instalacje kablowe nie mogą być wykonywane bez odpowiednich zezwoleń i uzgodnień, a projekt musi być naniesiony na plany ZUD (Zintegrowany System Uzbrojenia Terenu).

Samodzielne wykonanie projektu jest możliwe, jednak musi on zostać zatwierdzony przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane. Kopanie i instalacja światłowodu nie wymagają specjalnej licencji, ale prace muszą być nadzorowane i odbierane przez uprawnionych specjalistów. Prawo budowlane oraz normy telekomunikacyjne regulują szczegółowo parametry i procedury takich instalacji.

Wskazane jest korzystanie z doświadczenia osób pracujących wcześniej w operatorach telekomunikacyjnych, którzy mają dostęp do dokumentacji geodezyjnej i wiedzę o kolizjach z innymi instalacjami. W internecie dostępne są również materiały dotyczące prawa budowlanego i wymagań dla instalacji telekomunikacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA