logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Telewizor 55 cali z odległości 1,8m? Czy zostałem wprowadzony w błąd?

Mrsikorski 08 Sie 2019 01:32 20880 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy telewizor 55 cali jest odpowiedni do oglądania z odległości około 1,8–2,2 m, jeśli obraz męczy oczy i trudno ogarnąć cały ekran?

55 cali z odległości 1,8–2 m nie jest z definicji za duże, ale komfort zależy głównie od ustawień obrazu, jakości sygnału i Twojego przyzwyczajenia [#18111138][#18107407] Najpierw warto wejść w ustawienia i obniżyć/ustawić pod siebie jasność, kontrast, nasycenie i ostrość; w wątku kilka osób pisało, że tryb filmowy i własna kalibracja rozwiązały problem męczących oczu [#18103919][#18107407] Przy dobrym materiale 4K wiele osób ogląda 55–60 cali z około 2 m bez problemu, ale przy słabszym sygnale, HD/1080i lub kablówce duży ekran potrafi irytować i „rozjeżdżać” się w odbiorze [#18103454][#18105639][#18133967] Jeśli mimo regulacji nadal musisz latać oczami po całym ekranie, to dla Twojego komfortu sensowna może być wymiana na 49/50 cali albo odsunięcie telewizora dalej [#18107309][#18104898]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18103362
    Mrsikorski
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam następujący problem. Dwa dni temu zakupiłem telewizor 55 cali w rozdzielczości 4 k a dokładnie Panasonic x-55fx613e. Rozmawiałem ze sprzedawcą i informowałem go, że tv będzie znajdował się w odległości 1,8m do 2m. Odległość sięga nawet na 2,2m jeżeli mocno się odchyle. Byłem nastawiony maksymalnie na tv o wielkości 49/50 cali, ale doradzili mi, że przy takiej odległości spokojnie mogę mieć 55 cali. Telewizor głównie będę używał do oglądania youtuba przeglądania stron oraz mam zamiar podpiąć PC. Od początku nie mogę się przyzwyczaić, oczy latają mi po całym ekranie i nie jestem w stanie oglądać czegokolwiek ponieważ ciężko jest ogarnąć obraz, ponieważ jest tak duży. Czy odległość 1,8m/2m jest odpowiednia do takiego telewizora? Bolą mnie oczy i męczy mnie oglądanie. Telewizor zakupiony w stacjonarnym sklepie l, dlatego też wolę zapytać na forum czy zostałem wprowadzony w błąd? Czy naciagneli mnie na większy telewizor? Czy może jest to kwestia przyzwyczajenia? Dzis był u mnie znajomy i też stwierdził, że mógłby być troszkę mniejszy. Przy zbliżenia na twarz podczas oglądania ciężko jest się skupić na czymkolwiek. Proszę o jakias poradę co zrobić w takiej sytuacji, ponieważ chciałbym mieć jakieś argumenty podczas rozmowy w sklepie. Widzialem różne kalkulatory odległości. Przy 55 calach podają mi odległość od 1,2m do 2,3m i to samo usłyszałem w sklepie, ale czy naprawdę można siedzieć w odległość i 1,2m od tv 55?
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu?
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
    4. Jaką markę preferujesz?
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora?
  • REKLAMA
  • #2 18103399
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    A jaki miałeś wcześniej TV, ile cali ? Ja mam podobną odległość, mam Sony 50" i nie sprawia to problemu, i po czasie stwierdzam że mógł by być trochę większy ;-), tyle że ja przechodziłem do tego rozmiaru stopniowo, poprzedni był 42", myślę że to kwestia przyzwyczajenia.
  • #3 18103411
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Kiedyś tak się oglądało 21 cali. Jest to subiektywne i być może zostałeś naciągniety, jeśli dałeś wybór sprzedawcy. Ale stosunek odległości do przekątnej ekranu nie jest normą w sensie prawnym, możesz tylko prosić o przyjęcie zwrotu. Resztę przyzwyczaić się choć to tylko dowód, że to sztuczna, wykreowana potrzeba a nie postęp...
  • #4 18103454
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 755
    Mam 60' HD i 2m nie stanowi problemu.Zwlaszcza przy oglądaniu filmów 3D jest fajnie bo nie skupiasz uwagi na elementach pokoju tylko na akcji...
  • #5 18103457
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18103794
    Mrsikorski
    Poziom 6  
    Mieszkałem 3 miesiące u rodziców, którzy mieli tv 55 cali, ale oddalony o 4, 5 m i wydawał się mały. Chodzi mi o to, że muszę latać oczami po całym ekranie i to drażni oraz powoduje duży dyskomfort. Oglądanie z takiego bliska powoduje, że bardziej skupiam się żeby ogarnąć co się dzieje i czy czegoś nie zauwaze zamiast cieszyć się z filmu. Cały czas mam też odruch odsowania głowy do tyłu.
    Dziękuję wszystkim za odpisanie.
    Podjadę do sklepu i zapytam o wymianę na mniejszy tj 49/50 cali.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 18103818
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 223
    Mrsikorski napisał:

Podjadę do sklepu i zapytam o wymianę na mniejszy tj 49/50 cali.

Nie wiem czy to Ci się uda.

Tak na marginesie... gdy ktoś z moich znajomych pyta się " ile cali kupić" - odpowiadam, że tyle aby oglądając mecz tenisowy - nie kręcić głową.
  • #8 18103859
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 472
    Ja też mam telewizor 55" siedzę w tej samej odległości od niego i jakoś nie biegają mi oczy a przesiadłem się z małego telewizorka 21" to z początku wydawał mi się wielką kobyłą lecz po paru miesiącach stwierdzam, że jego wielkość jest akurat. W odbiorze telewizji UHD chodzi o to by móc dojrzeć wszystko ze szczegółami, ostrość jest ustawiana na cały kadr nie jak dawniej na główne postaci.
    Co do jakości obrazu to należy go sobie ustawić wg własnych preferencji aby nie męczył nam oczu.
    Przed kupnem telewizora często zaglądałem do sklepów i przyglądałem się na telewizory z tej odległości w jakiej będę oglądać.
  • #9 18103880
    Mrsikorski
    Poziom 6  
    Ok, to może poczekam jeszcze kilka dni. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć po jakim czasie może wzrok się przyzwyczaić do nowego tv?
  • #10 18103919
    nomudrek
    Poziom 36  
    Proszę najpierw po prostu wejść w ustawienia i ustawić kontrast, jaskrawość, nasycenie kolorów wg własnego uznania. Nie pamiętam ile trwało w moim przypadku przyzwyczajenie się do tej wielkości obrazu może dwa tygodnie może miesiąc. Często chodzę do znajomych mają tv 32" i oglądanie z odległości 2.5 metra to udręka, nie wyobrażam sobie teraz oglądanie na mniejszym telewizorze niż przynajmniej 50".
  • REKLAMA
  • #11 18103962
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 410
    45 cali w sypialni z 4,5 m i 50 cali w salonie z 4 metry i dla mnie jest idealnie. Podpinałem komputer pod 50 cali i bliżej niż 2 metry to było niekomfortowo. Kiedyś kupowałem te telewizory (plazma) w Saturnie i sprzedawca doradzał 50cali oglądać z 5 metrów, 40 cali z 4 metry itd.
  • #12 18104377
    nomudrek
    Poziom 36  
    Dawniej przy telewizorach kineskopowych ze względu na ich szkodliwość przyjęto by oglądać je z odległości pięć razy przekątna ekranu. Ekran LCD ze względu na wyświetlanie obrazu wysokiej rozdzielczości wymaga by być bliżej ekranu.
    Prosty kalkulator w jakiej odległości powinniśmy siedzieć od telewizora w zależności od jego wielkości.
    https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/
  • #13 18104698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18104898
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1481
    Wg mnie za blisko, też mam 55" i oglądam go z 3m i jest ok bo ogarniam wzrokiem cały ekran, to podobnie jak w kinie
    najlepiej ogląda się ze środka do 2/3 odległości, czyli tam gdzie można ogarnąć cały ekran bez kręcenia głową a jednocześnie nie jest już zbyt mały.
    Jak dasz rady to go wymień, albo przemebluj pokój aby powiększyć odległość.
  • #15 18105149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18105522
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Telewizor 55 cali z odległości 1,8m? Czy zostałem wprowadzony w błąd?
    Tak podobno podają badania, ale chyba prawdą jest że jak męczy się wzrok przy oglądaniu, albo głowa lata :) to niestety ma to zły wpływ na organizm. Lepiej trochę dalej niż bliżej.
  • #17 18105639
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    W telewizji sygnał jest marny jakościowo.
    Mamy aktualnie głównie 1080i, a nie 1080p i do tego żenujący bitrate od 2 do 4 mbit/s.
    Dla takiego sygnały najlepsze są plazmy albo LCD FullHD.
    Telewizory z natywnym 4k wypadają tutaj marnie. Najwiekszy problem jest w ciemnych scenach.

Przy streamingach w Netflixie jest chyba najlepiej, bo przy 2160p mamy do 19mbit/s i tutaj zaczyna to sensownie wyglądać. Choć aby było naprawdę dobrze musielibyśmy mieć bliżej 35-40mbit/s.
    HBO Go jest pod tym względem słabsze, co było szeroko komentowane przy finałowym sezonie GOT. Dużo ciemnych scen, niski bitrate i w konsekwencji fatalna jakość obrazu.
  • #18 18106007
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18106275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18107309
    Mrsikorski
    Poziom 6  
    Jak siedzę na wprost to bolą oczy i cały czas nimi latam po ekranie, a jak usiądę z boku gdzie odległość jest mniej więcej 2,5m to jest już lepiej, ale to też jest inny kat. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie i wskazówki, ale jednak będę chciał wymienić na mniejszy, ponieważ oglądanie z 2 m nie sprawia mi przyjemności tylko wciąż zastanawiam się na co mam patrzeć czy obiekt po lewej czy po prawej, do tego przy mocnych zblizeniach twarzy jest już masakra. Co do tych wykresów odległości to nie wyobrażam sobie oglądania 55 cali z 1,2m. Dane które tam podają to nie zalecana odległość oglądania, a odległość, zktorej można dostrzec efekt 4k. Uważam że 49 cali wystarczy, jeżeli nie to podsune go na uchwycie troszkę do przodu i po problemie. Do tego jak już tu ktoś wspomniał większość tv to 1080.
    Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego weekendu.
  • REKLAMA
  • #23 18107323
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18107986
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1481
    LOCOLOCO napisał:
    Oczy bolą jeśli telewizor nie skalibrowany.

A co to wg Ciebie znaczy?

LOCOLOCO napisał:
    Nie chodzi o efekt 4K a o ilości szczegółów na ekranie.

A wiesz że ilość szczegółów na ekranie zależy od nadawcy?
    co z tego że masz 4K jak nadawca nadaje materiał w standardzie np: PAL ?
    wiesz jakie wtedy są "szczegóły" i jak wyglądają?
  • #27 18110276
    Mrsikorski
    Poziom 6  
    Ok zrobię jeszcze jedno podsumowanie, ponieważ nie było kierownika sklepu w sobotę. Przy odpowiedniej kalibracji i rozdzielczości oglądania 4k oraz po kilku dniach przyzwyczajenia się jest lepiej. Przy zakupie mówiłem chłopakom z działu tv, że głównie będę korzystał z youtuba oraz podpięty będzie PC. Niestety większość filmików jest w rozdzielczości 1080 (jeżeli chodzi o YouTube). Netflix ma już 4k więc git. Przy rozdzielczości 1080 oczy męczą się z odległości 2,2m brakuje dosłownie 30 cm. Pc jest jeszcze nie kupiony, noi tu się zastanawiam jak długo będziemy czekać, żeby wszystkie filmy na YouTube były w 4k oraz czy jest sens delikatnie zmniejszać obraz na tv poprzez wyświetlanie youtuba na pc. Chodzi mi o zmniejszenie obrazu z góry i dołu, czyli czarne pasy, że tak powiem tryb kinowy(o ile jest taka możliwość w końcu to tv nie monitor i też jaki da to efekt) . Boję się tylko, że popsuje sobie wzrok przy mniejszej rozdzielczości na tak dużym ekranie stąd pomysł pomniejszenia obrazu na pc. Chyba, że ktoś ma jakiś ciekawszy pomysł na rozdzielczość 10 80?
  • #28 18111014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 18111138
    nomudrek
    Poziom 36  
    Telewizor będzie upskalować do rozdzielczości 4K, inaczej byśmy oglądali różne programy w okienka h a nie na całym ekranie. Teraz w tv są przeglądarki zainstalowane więc dla wygody przeglądania internetu i wprowadzenia tekstu warto wyposażyć się w klawiaturę plus mysz bluetooth. Trudno wymagać od ludzi by filmowali i udostępniali filmy w 4K bo my mamy taki telewizor, wiele filmów zostało nagranych w mniejszych rozdzielczościach. Dlatego namawiam po raz drugi by ustawić wg gotowych ustawień producenta a jak mam nie będzie odpowiadać ustalmy obraz wg własnego uznania a wzrok musi się oswoić z tak dużym ekranem. Latanie oczyma po ekranie może być objawem iż nasze oczy mają wąskie pole widzenia co warto byłoby sprawdzić poprzez wizytę u okulisty.
  • #30 18111293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił telewizor Panasonic x-55fx613e o przekątnej 55 cali, planując oglądać go z odległości 1,8-2,2 metra. Po zakupie odczuwał dyskomfort, ponieważ obraz wydawał się zbyt duży, co powodowało zmęczenie oczu. W dyskusji uczestnicy podzielili się swoimi doświadczeniami, sugerując, że przyzwyczajenie do większego ekranu może zająć czas oraz że odpowiednie ustawienia obrazu (kontrast, jasność) mogą poprawić komfort oglądania. Wiele osób zalecało również, aby odległość do telewizora była większa, a niektórzy sugerowali wymianę na mniejszy model (49/50 cali). Użytkownik ostatecznie zauważył poprawę po dostosowaniu ustawień telewizora i przyzwyczajeniu się do nowego rozmiaru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA