logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz Logitech G900 - Nie działa lewy przycisk, mimo wymiany switcha

fb93 08 Sie 2019 19:07 1632 4
REKLAMA
  • #1 18104593
    fb93
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

jakiś czas temu, w ciągu zwykłej pracy, przestał działać lewy przycisk myszy w Logitechu G900. Pomimo starań nie udało mi się go ożywić, więc oddałem mysz do wymiany switcha. Niestety nawet to nie pomogło i jeszcze w serwisie mysz wciąż nie reagowała.
    Kiedy podpiąłem ją jednak do komputera po odebraniu z serwisu, okazało się, że wszystkie przyciski znów działają i mysz jest jak nowa. Niestety, po jakiejś godzinie używania lewy przycisk znowu przestał działać.
    Próbowałem przypisywać poszczególne funkcje do LPM, ale bezskutecznie. PPM i reszta przycisków działa bez zarzutu niezależnie od przypisanej funkcji. Używałem Logitech Gaming Software, a także Logitech G HUB. Podłączałem mysz do Win10 (64bit), na którym normalnie działam, do laptopa z Win10 i do Maca - wszędzie to samo, niezależnie od systemu czy sposobu podłączenia (USB/Bezprzewodowo).
    W podstawowych testach, które znalazłem w Internecie okazało się, że komputer w ogóle nie rejestruje wciśnięcia przycisku.
    Zastanawiam się czy problem może leżeć w wewnętrznej pamięci myszy, która może przechowywać różne profile i na skutek jakiegoś błędu nie przypisuje LPM jakichkolwiek zadań niezależnie od softu na komputerze.

Będę bardzo wdzięczny za ewentualną pomoc czy sugestie.
    Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 18104815
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Proponuję przejść się do serwisu który naprawiał myszkę, niech sprawdzą. Może sam switch jest wadliwy ?
  • REKLAMA
  • #3 18104821
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 715
    Pooglądał bym dokładnie PCB przy przycisku. Przez lupę, a wcześniej miernik i mierzył ścieżki. Bo podejrzewam, że któraś jest uszkodzona. Zakładając, że switch jest ok. Ale to wykaże omomierz, czy próbnik zwarć etc...
  • REKLAMA
  • #4 18105067
    fb93
    Poziom 2  
    To faktycznie musi być coś z PCB, bo zamieniłem switche i ten niby wadliwy działa po prawej stronie bez żadnych problemów, a prawy po lewej już nie.
  • #5 18113614
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Musisz sprawdzić multimetrem na płytce drogę sygnału od switcha do układu scalonego. Mam zestaw Logitech Wireless Wave kupiony w 2009 r. kiedyś padł mi też lewy klawisz w myszce. Sprawdziłem multimetrem - switch przewodził, za to wadliwy był lut pod nóżką scalaka. Od niego prowadziła ścieżka bezpośredno do switcha. Podgrzałem go lutownicą i problem ustąpił. Myszka działa do dziś.
REKLAMA