logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyszukiwanie kolumny po nazwie Visual Basic (Excel makro)

Bozon-Higgsa 09 Sie 2019 15:20 588 3
REKLAMA
  • #1 18106093
    Bozon-Higgsa
    Poziom 2  
    Cześć,

kompletnie nie mam pojęcia na temat VB, a mam do wykonania następujące zadanie:
    Chcę zautomatyzować wypełnianie kolumn w arkuszach excela. Mam dane pochodzące z zewnętrznego programu, które są przedstawione w excelu, w taki sposób, że na wyjściu programu otrzymuję arkusz excela, w którym są kolumny z wartościami, a każda kolumna ma swoją indywidualną nazwę. Choć nazwy te za każdym razem po wyciągnięciu danych z zewnętrznego programu są różne, to mają one te same 4 ostatnie litery. Konkretne kolumny w Arkuszu2 chcę wypełnić danymi z Arkusza1 (z tego z wyjścia zewnętrznego programu). Chcę aby excel wyszukiwał dane po 4 ostatnich znakach w nazwie kolumny, a następnie przenosił tę kolumnę z Arkusza1 do konkretnej kolumny Arkusza2 i aby działo się to niezależnie od usytuowania kolumn w Arkuszu1 (chcę wyszukiwać tylko po nazwie, nie po lokalizacji tej nazwy).
    Czy da się coś takiego zrobić przy użyciu VB, a jeśli tak, to w jaki sposób?

Z góry dziękuję za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 18106964
    lanzul
    Poziom 30  
    Ocena: 123
    1. Przykład danych by się przydał do dalszych rozważań.
    2. Zapoznaj się z 'InStr', operatorem 'Like' z maską danych oraz 'Find'.
    3.
    Bozon-Higgsa napisał:
    dane pochodzące z zewnętrznego programu, które są przedstawione w excelu, w taki sposób, że na wyjściu programu otrzymuję arkusz excela

Program sam tworzy plik excela z danymi, czy też użytkownik importuje dane do excela z jakichś plików (csv, txt, prn, itp.) ?
  • REKLAMA
  • #3 18117911
    Bozon-Higgsa
    Poziom 2  
    Program sam tworzy arkusz excela z danymi. Dane wyglądają tak:
    Wyszukiwanie kolumny po nazwie Visual Basic (Excel makro)

Chodzi mi o wyszukiwanie danych, które znajdują się pod nazwami kolumny (zaznaczone na czerwono) na podstawie 4 ostatnich znaków tych nazw.
  • #4 18128672
    lanzul
    Poziom 30  
    Ocena: 123
    Aleś "przykłade obrazkowo" machnął ... : ( ... jakbym chciał w ten sposób odpowiedzieć, to miałbyś kod też w postaci obrazka ... : )

Założenia są takie, że tabela w "Arkusz2" zaczyna się od "A1" a jej nagłówki są albo takie (swoim schematem) jak w "Arkusz1", albo tylko czteroznakowe.
    Tabela źródłowa również zaczyna się od "A1", chociaż jest tam niby "pustostan".
    Działa w oparciu o metodę "Find" dla zakresu/obszaru.
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Przykładu swojego nie dałeś, więc reklamacji nie ma ... : )
REKLAMA